Twan Schellekens van 'De Sprinkplank' in Dongen kweekt sprinkhanen. Beeld Arie Kievit
Twan Schellekens van 'De Sprinkplank' in Dongen kweekt sprinkhanen.Beeld Arie Kievit

krokant tussendoortje

Sprinkhanen op je bord? Dankzij goedkeuring Europese Commissie kan het binnenkort

De Europese Commissie heeft sprinkhanen goedgekeurd voor menselijke consumptie. En ook insecten zoals de huiskrekel en zwarte soldatenvlieg zitten er aan te komen. De aanvraag kwam van een Nederlands bedrijf.

Jurriaan Nolles

Insecten zoals sprinkhanen eten, waarom niet? Ze zijn rijk aan belangrijke eiwitten en een prima alternatief voor vlees.

Een echte sprinkhaan op ons bord is sinds afgelopen weekend een stapje dichterbij. De Europese Commissie heeft de treksprinkhaan (Locusta migratoria) goedgekeurd als voedingsmiddel. De pootjes en vleugels moeten er wel eerst vanaf, om niet te veel te vragen van de menselijke spijsvertering. Maar daarna is hij veilig om te eten, in zijn geheel of in poedervorm.

‘Ik zeg niet dat iedereen nu massaal aan de insecten gaat. Maar dit is een hele belangrijke stap’, zegt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie van de Nederlandse Wageningen Universiteit. Want wat de productie betreft zijn insecten veel duurzamer. In vergelijking met runderen, kippen of varkens, is voor de kweek van insecten maar een fractie van de ruimte en grondstoffen nodig.

Vergelijkbaar met rundvlees

Rekening houdend met de opwarmende aarde, hebben de insecten een groot voordeel ten opzichte van veeteelt, aldus Dicke. ‘Qua voedingsstoffen als eiwitten en vetten zijn insecten vergelijkbaar met rundvlees. Ze bevatten zelfs meer mineralen.’

Tijdens een presentatie in Oxford in 2010 voorspelde hij al dat insecten in 2020 in de supermarkt zouden liggen. In 2014 lagen ze zelfs in het schap bij de Nederlandse supermarktketen Jumbo, maar dat was enkel vanwege een gedoogbeleid. Ze werden bovendien nooit een succes. Nu zijn sprinkhanen officieel goedgekeurd door de Europese Commissie.

Al met al, zat Dicke dus een behoorlijk eind in de goede richting. Hoe het smaakt? ‘Naar sprinkhaan’, zegt Dicke. ‘Een beetje nootachtig.’

 Een sprinkhaan. Beeld Arie Kievit
Een sprinkhaan.Beeld Arie Kievit

Tonnen per jaar

Dat de sprinkhaan de weg naar de Nederlandse keuken vindt, is voor een groot deel het werk van het Nederlandse bedrijf Protix uit Bergen op Zoom. Het bedrijf van eigenaar en oprichter Kees Aarts was drie jaar bezig om goedkeuring te regelen bij de Europese Unie.

Aarts heeft in Bergen op Zoom de grootste insectenfabriek van de wereld. Hij produceert ‘ettelijke duizenden tonnen’ per jaar. De insecten worden vermalen tot eiwitten, bedoeld voor voer voor kippen, huisdieren en vissen. De insecten van Protix worden gekweekt met voedselresten, zoals aardappelschillen. ‘Je kunt niet eindeloos blijven vissen voor vismeel of oerwouden blijven kappen voor palmolie.’

‘Onze visie is dat insecten een belangrijk onderdeel worden van het bord van de toekomst. Indirect door vissen en kippen die insecten eten. Maar ook direct, door met krekels, meelwormen en sprinkhanen te gaan koken.’ Naast de sprinkhaan, zit ook de goedkeuring voor bijvoorbeeld de huiskrekel en de zwarte soldatenvlieg er aan te komen, ook aangevraagd door Protix.

 Sprinkhanenkweker Twan Schellekens. Beeld Arie Kievit
Sprinkhanenkweker Twan Schellekens.Beeld Arie Kievit

Op de menukaart

Terug naar hoogleraar Dicke die in 2010 al behoorlijk goed zat met zijn voorspelling. Wanneer staan sprinkhanen dan op de menukaart? De hoogleraar (hij schreef met een collega's Arnold van Huis en Henk van Gurp ‘Het Insectenkookboek’) denkt dat we er tien jaar voor nodig hebben, om heel geleidelijk te wennen aan insecten als voedsel voor humane consumptie. ‘Het vraagt om een imagoverandering van insecten. Ze staan te boek als lastig, maar mensen moeten het leren proberen. Ik ben van de generatie die paprika’s en champignons exotisch vond. Iets normalers kun je nu haast niet bedenken.’

Ook andere ondernemers uit de sector zijn blij met het nieuws. Neem bijvoorbeeld Twan Schellekens van insectenkwekerij De Sprinkplank in Dongen. Hij kweekt wekelijks ongeveer 150.000 sprinkhanen voor reptielen en hagedissen, en een heel klein beetje voor menselijke consumptie. De markt is nog niet enorm, zegt hij. ‘Alles wat we meer zouden kunnen verkopen is mooi meegenomen.’ Maar om nu te zeggen dat hij staat te springen vanwege het nieuws? Ooit at hij een sprinkhanenhamburger. ‘Hij smaakte wel, maar niet zo lekker als een echte. Ik pak ook liever een biefstuk dan een broccoli. Maar als we kansen zien voor de productie voor humane consumptie, pakken we die met beide handen aan.’

Recept: gefrituurde sprinkhanen

Ook eens gefrituurde sprinkhanen proeven? Dit heb je nodig: sprinkhanen, tempurabloem, ijskoud water, peper en zout en chocoladesaus of chilisaus.

‘Verwijder de poten en vleugels. Maak van de bloem en het koude water een glad beslagje, breng dit op smaak met peper en zout. Leg de sprinkhaan op een vorkje en haal dit door het beslag. Bak in olie krokant. Laat daarna goed uitlekken en eet bij voorkeur warm. Lekker met chilisaus of met chocoladesaus en een beetje poedersuiker.’

Bron: Universiteit van Wageningen

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234