Spuiten en slikken

'Lullen over seks en drugs was nog nooit zo geil en dope!': onder dat gevleugelde motto maakt 'Spuiten en slikken', het paradepaardje van de Nederlandse jongerenzender BNN, zich op om vanaf vanavond weer een heel seizoen lang heilige huisjes te slopen.

Het concept is eenvoudig: in de studio praten bekende en minder bekende Nederlanders openlijk over alles wat God verboden heeft, en die gesprekken worden afgewisseld met niet zelden ophefmakende filmpjes waarin een vliegende - of zwevende, zo u wil - reporter één en ander in de praktijk brengt. Pedagogie of schaamteloze sensatie? Wij zijn er nog niet uit, maar gedurfd is het wel - of kunt u zich voorstellen dat Roos Van Acker op Canvas komt vertellen dat een vriendin haar ooit met behulp van een wortel introduceerde in de edele kunst van het pijpen, of dat haar moeder haar op de sofa voordeed hoe seks precies in zijn werk gaat? Op een Vlaamse zender lijkt het ondenkbaar, bij BNN vonden ze het allemaal uiterst charmant. Omdat ook Vlaanderen niet langer van dit sterk staaltje volksverheffing verstoken mag blijven, belde uw dope reporter even met presentatrice Nicolette Kluijver.


Nicolette Kluijver «We hebben voor dit seizoen een heleboel dingen veranderd. Vroeger gingen we met z'n allen rond een tafel zitten, maar die hebben we eruit geflikkerd. Nu hebben we drie locaties in de studio: De Bank voor de korte gesprekjes - waarvoor we de naam 'Vluggertjes' bedacht hebben - Het Bed en De Bar. Het mocht nog net iets flitsender worden, vonden we, en tegelijk nog informatiever.»

HUMO Dat educatieve karakter wordt in twijfel getrokken. Er wordt jullie soms verweten dat jullie hoofddoel niet opvoeden maar choqueren is.

Kluijver «Ik heb het daar heel lastig mee. 'Spuiten en slikken' heeft het debat over seks en drugs in Nederland echt op de kaart gezet, daar ben ik van overtuigd. Het heeft ervoor gezorgd dat jongeren tegenwoordig veel beter weten waar ze aan beginnen, en hoe ze de dingen het beste aanpakken. Want experimenteren doen ze toch.»

HUMO Is er sprake van gewenning, of breken er nog altijd geregeld schandaaltjes uit?

Kluijver «Een BN'er (Bekende Nederlander, red.) die komt vertellen over zijn of haar seks- en drugservaringen, wordt de dag erop nog altijd heftig geciteerd in de kranten, hoor. Dan gaan de mensen praten. Maar dat wijst er net op dat we die onderwerpen helemaal uit de schandaalsfeer hebben kunnen trekken. En dat kan ik alleen maar toejuichen.»

HUMO Heb je voor het nieuwe seizoen grote namen kunnen strikken?

Kluijver(enthousiast) «En of! Openen doen we meteen met Irene Moors. Wat, ken je die niet? Irene is dé tv-godin van Nederland. Nederlanders van mijn generatie zijn allemaal opgegroeid met 'Telekids', een kinderprogramma op RTL 4 dat zij tien jaar lang gepresenteerd heeft. Voor ons is ze een heldin. Ik vind het echt geweldig dat ze wil komen.»


HUMO En die lieve tante gaan jullie uithoren over haar wilde verleden?

Kluijver (lacht) «Precies. Ze heeft een heel braaf RTL 4-imago: gelukkig getrouwd, moeder van twee kinderen, niks op aan te merken. En dus willen wij in drie kwartier haar seks- en drugsleven van naaldje tot draadje uit de doeken doen. Geweldig, toch?»

HUMO En of. Sta je er tijdens het programma eigenlijk ooit bij stil dat je eigen familie ook meekijkt?

Kluijver «Het gebeurt wel eens dat ik tijdens een gesprek denk: oei, even mijn moeder bellen voordat dit op de buis komt. Maar een rem is het niet.

»Vroeger, toen ik zelf nog drugsexperimenten deed voor het programma, ging ik wel altijd eerst uitgebreid in conclaaf met mijn ouders. Ik kom uit een klein boerendorpje, moet je weten: over wat ik op tv doe, worden zij aangesproken op straat.»

HUMO Ik las dat je zelf ook houdt van het buitenleven. Je wilde vroeger zelfs boerin worden.

Kluijver «Ik heb als tiener de agrarische land- en tuinbouwschool gevolgd. Ik wilde iets doen met mijn handen in de modder en met mijn voeten in de klompen, zei ik altijd. Het is anders gelopen - op mijn zestiende werd ik ontdekt als model - maar ik weet dus wel perfect hoe je een koe melkt.»

HUMO Zou 'Boer zkt. vrouw' dan niets voor jou zijn?

Kluijver «Ja, vind ik een fantastisch programma. Maar ik ben er nu nog iets te jong voor, denk ik. Laat me eerst nog maar wat bij BNN blijven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234