null Beeld

Stadion: De vrienden van Aimé

Laten we elkaar geen Aad noemen: aan voetbalanalyses, -observaties en andere -uiteenzettingen geen gebrek in ‘Stadion’. Kan het programma wél gebruiken, althans volgens de professionele mening van ons moeke: een tikje warmte en gezelligheid.

Vandaar dat men er sinds kort elke week op stap gaat met een man die ze bij VTM treffend omschrijven als ‘ex-bondscoach en levensgenieter’. Aimé Anthuenis gaat telkens een wedstrijd bekijken met bekende koppen uit het voetbal- dan wel televisiewezen (zo zijn daar: Erik Van Looy, Ben Crabbé, Herman Brusselmans), om weer naar huis te keren met een sfeerimpressie en misschien wel een quote of twee.

HUMO Hebben ze bij VTM lang aan uw mouw moeten trekken?

Aimé Anthuenis «Welnee, het is een eer dat men u vraagt voor zoiets, hè? Ik krijg nu de kans om iedere week een topmatch bij te wonen! En daar ontmoet ik dan ook nog eens allemaal mensen van vroeger – journalisten, spelers, trainers… Yves Vanderhaeghe, nu coach van Kortrijk, heb ik nog als speler gehad bij Anderlecht; die kon ik voor Gent - Kortrijk even spreken. Ik kan wel zeggen: ik doe dit graag.

»À propos: wat vond u zelf van de eerste aflevering?»

HUMO Het was leuk om uw compagnon, Hilde Van Malderen, eens voor het voetlicht te zien treden.

Anthuenis «Hewel, ja. Het is een andere benadering, hè. Het is niet de bedoeling om een voetbalverslag te presenteren, want dat krijg je daarvoor of daarna al… Ik kreeg de reactie dat het heel natuurlijk overkwam: dat vind ik al een heel positieve zaak.

»Och, er zullen waarschijnlijk mindere afleveringen tussenzitten, maar dat zien we dan wel. Het meeste werk ligt eigenlijk niet bij mij, maar bij de mensen achter de schermen. Zij moeten een stukje van een zevental minuten uit meer dan twee uur materiaal halen: als het programma goed loopt, is dat de verdienste van die mensen. Afijn, de gasten zijn natuurlijk ook belangrijk.»

HUMO En u bent er ook nog.

Anthuenis «Ja, luister, het zou spijtig zijn mocht ik nog altijd niet over voetbal kunnen praten: dat zou pas erg zijn.

»Maar de gasten zijn belangrijker, want het is aan hen om een nieuw licht op de zaak te schijnen. Neem nu Hilde Van Malderen: als vrouw heeft zij meteen een ander perspectief. Vanuit hun branche nemen de gasten ook andere bagage mee, want niet iedereen komt uit het voetbal: Geert Hoste – supporter van Cercle Brugge – is een komiek, dus zijn blik zal ook alweer verschillen.»

HUMO U zit nu al zo veel jaar in het voetbal… Hoe kijkt u tegenwoordig naar een match: als analist, trainer, speler of liefhebber?

Anthuenis «Alle vier. Als ik een coach bezig zie, dan herken ik mezelf – al die emoties op, naast of desnoods onder de bank heb ik allemaal meegemaakt. Automatisch kijk ik ook naar hoe één en ander tactisch benaderd wordt: hoe werkt de veldbezetting? Hoe worden de stilstaande fases aangepakt? Maar ik ben natuurlijk in de eerste plaats een liefhebber van goed voetbal. Het grootste verschil met vroeger is dat ik nu zonder stress kijk. Dat gaat niet als trainer: dan stres je niet alleen bij je eigen matchen, je zit zelfs bij de wedstrijden van je concurrenten te hopen dat ze gaan verliezen – dat moet je niet onder stoelen of banken steken. Nu is mijn geluk niet meer verbonden aan de uitslagen van één ploeg.»

HUMO U bent wel tevreden zo met pensioen?

Anthuenis «Laat dat ‘met pensioen’ er maar af: zo noem je enen die met stokken loopt, en dat ben ik nog lang niet.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234