null Beeld

Stan Van Samang over 'Studio Stan': 'Zingen, godverdomme. En rap!'

Mensen Met Een Verhaal mogen een plaatje opnemen in een professionele studio, met producers als Kris Wauters, Pascal Deweze en Jeroen Swinnen, en met de morele steun van Stan Van Samang. Dat is het concept van ‘Studio Stan’, op VTM. Wij voelden de trotse naamgever aan de tand.

Frederick Vandromme

HUMO In de trailer van ‘Studio Stan’ zegt een man: ‘Dit is me meer waard dan al wat ik in mijn leven gedaan heb.’ Wat steken jullie uit met die mensen?

Stan Van Samang (lacht) «Die man was verrast door zijn kleindochters, die een liedje voor hem zongen, en was daar enorm door gepakt. Ik snap dat: muziek is emotie. Ik hoefde de mensen soms maar te vragen: ‘Waarom kom je dit liedje zingen?’ en ze vertelden mij hun halve levensverhaal. Ook veel dingen waarmee ik geen zaken had. Maar ik kan goed luisteren.»

HUMO Noem nog eens een verhaal dat je gepakt heeft?

Van Samang «Ik ga ze niet allemaal aan je neus hangen. Maar Pearly Pete is langsgekomen, een band waarvan de frontman een tijdje geleden plots gestorven is. Ze kwamen naar de studio om één van zijn lievelingsliedjes alsnog op plaat te zetten. Daar was veel verdriet bij, maar er werd ook hard gelachen.

»Het gaat om de verhalen. Het was allemaal puur. Er is níémand langsgekomen die dacht: en nu ga ik Kris Wauters imponeren en daar een zangcarrière aan overhouden.»

HUMO Weet jij waarom muziek het tegenwoordig zo goed doet op televisie? Eén begint ook net met ‘Merci voor de muziek’.

Van Samang «Ik hoor het je graag zeggen, maar dat is natuurlijk onzin. ‘Liefde voor muziek’ doet het goed, maar ik denk niet dat daar nog eens 34 seizoenen van gemaakt zullen worden. Verder: noem eens een muziekprogramma waarin meer dan zeven, acht artiesten hun nieuwe single kunnen promoten? Wij muzikanten hebben aandacht nodig, hè. Van de bladen, de tv, het internet: alles om de wereld te kennen te geven dat we iets nieuws uitbrengen. Maar het was een paar jaar geleden nog veel dramatischer, dus ik mag niet klagen, zeker? Nochtans: muziek is emotie. Neem dat van de mensen af, en iedereen wordt diep ongelukkig.»

HUMO Muziek is nu je job en je leven. Herinner je je een tijd dat een plaatje opnemen voor jou net zo bijzonder was als voor de mensen die nu langskomen in ‘Studio Stan’?

Van Samang (knikt) «Voor mijn allereerste single reed ik destijds naar Koningshooikt, naar een fantastische studio waar Eric Melaerts op mij stond te wachten. Onderweg heb ik Eric opgebeld: ‘Ik ga dat niet doen, jong. Ik durf niet meer. Merci en bye bye!’ Waarop hij, poeslief: ‘Ik snap het wel. Maar kom toch maar naar hier en dan gaan we er bij een pint eens rustig over praten.’ – ‘Oké dan’. Toen ik de studio binnenkwam, riep Eric meteen: ‘Zingen, godverdomme. En rap!’ – ‘Maar we gingen er toch eerst over praten?’ – ‘Is het bijna gedaan met die zever? Hup!’ (lacht) Ik heb mijn eerste single dus opgenomen onder lichte – ik bedoel: zwáre dwang van Eric Melaerts, en ik ben hem daar eeuwig dankbaar voor.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234