null Beeld

Stand-upcomedy in culturele centra? Dr. De Zeulder stelt gerust

Stand-upcomedy in culturele centra? Dr. De Zeulder stelt gerust

Hugo Matthysen

'Philippe Geubels is een weldaad voor de volksgezondheid'

Dr. Koen De Zeulder «Voor de helft. Want op de gemiddelde verkeersrotonde zie je wat er gebeurt als lokale politici wél voor kunst kiezen. Zet al die beeldhouwkundige verschrikkingen bij elkaar en je krijgt een idee wat het zou geven als het Middelheimmuseum een filiaal had in de hel.»

HUMO In welk opzicht heeft ze dan wel gelijk?

De Zeulder «Ze richt haar artistiek bevlogen pijlen vooral op Philippe Geubels en aanverwante stand-upcomedians. Want die zijn commercieel. En dat is een probleem.»

HUMO Wat is daar dan mis mee?

De Zeulder «Die lachebekjes lokken veel volk, en dat beseft het crapuul dat onze huizen plundert maar al te goed. Die inbrekers weten perfect waar en wanneer Geubels op de planken staat, en dan slaan ze toe. Huis na huis wordt leeggeroofd terwijl de bewoners de avond van hun leven hebben in het plaatselijke CC.»

HUMO Weet de politie dat dan niet?

De Zeulder «Er wordt bijna nooit aangifte gedaan. Die theaterbezoekers komen later op de avond proestend van het lachen thuis. De endorfinen stromen door hun lijf als de onstuimige Lesse in haar winterbedding. Ja, ze zien dat alle lades op de grond liggen, maar dat wakkert de lachstuipen alleen maar aan. ‘Mijn laptop is weg, én de schijf waar de back-up op staat!’ giert de man. ‘Lap! Dat is niet top!’ schatert zijn vrouw, nog geheel in de ban van de woordspelingen waarop ze de hele avond werd getrakteerd. Ze trekken een flesje wijn open onder het motto: ‘Jaren geleden dat we ons nog zo hebben geamuseerd!’ en kruipen daarna tevreden onder de wol. Maar niet nadat de vrouw tegen de man heeft gezegd: ‘Klim eens op het dak om te checken of ze de iCloud ook hebben gejat!’ En dan denkt die man, terwijl hij over de grond rolt van het lachen: ‘Wat is die van ons toch een spits topwijf!’ En dat zorgt dan weer voor een nieuwe lente in de relatie.»

HUMO Maar het klopt toch dat het serieuze theater te weinig aan bod komt op het platteland?

De Zeulder «Over wat de stukken van HetPaleis met onze fysiologie aanrichten, heb ik in The Lancet nog niks gelezen. Maar lachen is in elk geval gezond. Het verlaagt de bloeddruk, het houdt de bloedbanen vrij en het voorkomt allergieën. Hilariteit is voorts een probaat middel tegen huidaandoeningen, darmobstructies en spierpijn. Geubels is een weldaad voor de volksgezondheid. Ik zeg tegen mijn patiënten weleens: ‘Voor iemand met chronische hoofdpijn is om de twee maanden een portie Geubels het absolute minimum.’ Zijn management weet dat, ik heb een percentje op de extra inkomsten.»

HUMO En hoe zijn de resultaten?

De Zeulder «Heel bescheiden, hoor, dat gaat om een paar honderd euro per maand. Maar alle beetjes helpen.»

HUMO Ik bedoel: worden die patiënten daar echt beter van?

De Zeulder «Ja! Ik krijg vaak mails in de trant van: ‘Mijn huis is leeggeplunderd, maar ik vind het helemaal niet erg, dankjewel!’ Zo goed voelen die mensen zich. Ik heb wel – als hulpverlener en als mens – medelijden met die inbrekers. Die moeten immers altijd werken terwijl Geubels het beste van zichzelf geeft. Volgens mij staan ze aan de rand van een depressie. Het wordt tijd dat de Flip een benefietvoorstelling geeft voor die sukkels. Hij mag weleens iets terugdoen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234