null Beeld

Standard-aanvaller Benito Raman (22): 'Ik heb weer de motivatie gevonden om keihard te werken'

Kleurrijk is nog het onschuldigste adjectief om hem te typeren. Knettergek komt volgens sommigen dichter in de buurt. ‘Nee, ik ben geen enfant terrible,’ zegt Benito Raman (22), ‘al heb ik wel al het slechte gedaan wat een voetballer kan doen.’ Afgelopen zomer ontdeed AA Gent zich van zijn zorgenkind, waarna Raman een transfer naar Standard versierde. Daar doet hij nu heel hard zijn best om van zijn besmeurde imago af te raken. ‘Anders is het voor mij overál gedaan.’

Jan Hauspie

'Ik heb 21 jaar lang zotte dingen gedaan, maar dat is nu voorbij'

Voor zijn 22ste verjaardag verraste zijn vriendin Eline hem met een bezoek aan de set van ‘Familie’. Mochten de scenarioschrijvers van de VTM-soap ooit om een plotwending verlegen zitten, dan kunnen ze zich altijd tot Benito Raman wenden. Niet alleen is de aanvaller van Standard een grote fan, zijn moeilijke jeugd en grillige carrière zitten boordevol ingrediënten voor de betere tv-soap. In Luik hoopt Raman die carrière nu nieuw leven in te blazen, iets wat hem voorlopig aardig lijkt te lukken.

Benito Raman «Ik voel me hier goed. We hebben een huis gevonden en m’n vriendin heeft werk hier in de buurt. Alles valt in de plooi. Ik had wel verwacht dat ik hier zou passen, maar dat het zo makkelijk zou gaan én dat ik meteen zoveel zou spelen: dat niet. Ik kwam uit een minder goede periode en Standard is toch geen kleine club. Maar goed, ik heb weer de motivatie gevonden om keihard te werken en ik heb de coach ervan kunnen overtuigen dat ik mijn plaats in het elftal waard ben.»

HUMO Die coach, Aleksandar Jankovic, wilde jou vorige winter al bij KV Mechelen, net als sportief directeur Olivier Renard. Dat zij nu bij Standard zitten, heeft vast geholpen. Overigens wilde ook Standard je in januari al: het bracht een bod van 1,5 miljoen euro uit, maar stuitte op een njet. AA Gent liet je nu gaan voor 800.000 euro en een percentage op je volgende transfer. Met andere woorden: je marktwaarde was in enkele maanden tijd bijna gehalveerd.

Raman «Of Gent wilde me snel kwijt, dat kan ook. Vorig jaar vroegen ze nog 4 miljoen euro. Dat sloeg helemaal nergens op. Ik wilde toen al graag naar Standard of Mechelen – ik had met Olivier Renard gesproken in het kantoor van mijn makelaar en ik had ook met Jankovic gebeld – maar bij Gent zeiden ze: ‘Jij móét naar Sint-Truiden.’»

HUMO Daar liep het voor geen meter.

Raman «Vorig seizoen was mijn slechtste sinds ik in eerste klasse speel. Niemand had dan ook deze transfer verwacht. Veel mensen noemden het een risico, maar bij Standard kennen ze mijn kwaliteiten: die verdwijnen niet plots.»

HUMO Toen Standard zich vorige zomer opnieuw meldde, wist je meteen: doen!

Raman «Nee, toch niet. Drie dagen voor ik hier tekende, zat ik aan tafel met Lokeren. Alles was zo goed als rond, ik moest alleen nog mijn handtekening zetten. Maar m’n entourage zei: ‘We wachten op Standard.’ Toen Renard kwam zeggen dat hij een akkoord met Gent had, was de keuze snel gemaakt.»

HUMO Je woont nu in Limburg, op een kilometer van Guy Vandersmissen, die samen met z’n zoon Kristof je makelaar is. Heeft zijn Standard-verleden je mee over de streep getrokken?

Raman «Deels wel, ja. Ik heb enkele beeldfragmenten gezien, onder meer van hun Europese bekerfinale tegen Barcelona in 1982. Maar ze zeiden ook: ‘Standard is geen club als een andere, het is een speciale club.’»

HUMO En jij bent een speciale speler.

Raman (droog) «Voilà, de ideale combinatie dus. Ik wist al meteen hoe speciaal Standard wel is. Na mijn eerste match, op Westerlo, werd ik bijna uitgekleed omdat we slecht hadden gespeeld. Enkele Standard-spelers gingen de supporters van een afstand groeten, maar ik was nieuw, dus ik kwam wat dichterbij om kennis te maken en toen werden de kleren me van het lijf gerukt. Ik weet nu: als ik hier iets uitsteek, wordt het pas echt een ramp. Dat risico neem ik, maar ik weet ook: zo’n jaar als vorig jaar wil ik nooit meer meemaken.»


Snookerkampioen

HUMO Hoe kijk je, als geboren en getogen Gentenaar, terug op je breuk met AA Gent?

Raman «Ik heb altijd bij AA Gent willen doorbreken en ik had er op een mooie manier willen vertrekken. Ik besef goed vanwaar ik kom, wat de supporters voor mij hebben betekend en wat de club voor mij heeft gedaan, maar na alles wat er was gebeurd, had ik iets van: ‘Nu denk ik alleen nog aan mezelf.’ Toen ik daar mijn kastje leegmaakte, stond ik er niet bij stil dat het afgelopen was. Ik heb de deur achter me dichtgetrokken en dat was het. Ik heb pas afscheid kunnen nemen toen we onlangs met Standard in de Ghelamco Arena kwamen spelen. Dat was mooi. Maar ik mis Gent niet – de club, bedoel ik, de stad wél.

undefined

'Na alles wat er bij AA Gent was gebeurd, had ik iets van: 'Nu denk ik alleen nog aan mezelf.''

undefined

null Beeld

»Het rare aan mijn verhaal is: het lijkt alsof het allemaal nog moet beginnen. En toch speel ik al vijf jaar in eerste klasse. Ik ben pas 22, maar ik ben al kampioen van België geweest. Ik heb meer dan honderd wedstrijden gespeeld, vier in de Champions League, drie in de Europa League. Da’s niet niks. Ik kan me niet meer wegsteken achter zogenaamde jeugdzonden. Ik ben een volwassen voetballer geworden, een volwassen man ook. Ik moet alle bijzaken nu achter mij laten en me voluit op het voetbal concentreren – en af en toe eens iets geks doen (lachje), dat zal ik er moeilijk uit krijgen. Dat mag ook niet, want dan ben ik mezelf niet meer.»

HUMO Wanneer is het fout beginnen te lopen in Gent?

Raman «Na mijn wissel in Valencia. Toen was het over. Ik kon me niet meer opladen. Wat voor nut had het om op training nog het beste van mezelf te geven? Ik zou toch gewisseld worden. Het was al m’n tweede wissel in de Champions League – net die wedstrijden waarvoor je in dat kampioenenjaar zo hard had gewerkt. Ik heb ook geen enkele keer aan de aftrap gestaan, blijkbaar vond de coach me dus niet klaar voor de Champions League. Achteraf heb ik opgevangen dat hij me in Lyon al na mijn invalbeurt wéér had willen wisselen. Dan zou ik pas écht ontploft zijn, denk ik.»

HUMO De wissel tegen Valencia was in november 2015. In juli was er al het snookerincident geweest: de nacht voor jullie eerste wedstrijd van het seizoen, tegen Westerlo, stond je om 1 uur nog te snookeren. En in december zong je in de Ghelamco Arena ‘Alle boeren zijn homo’s’ in de microfoon. Begrijp je dat AA Gent klaar was met jou?

Raman «Die snookerzaak was op hooguit vijf minuten van mijn deur. Ik had er geen erg in. Om 8 uur moest ik opstaan om naar de club te vertrekken. Da’s een korte nacht, ja, maar als ik scoor tegen Westerlo, kraait er geen haan naar. Nu mis ik die ene kans, terwijl de coach er net die week hard op had gehamerd hoe we zouden spelen. Vijf dagen later kwam dat verhaal naar buiten. Waarom dan pas? In mijn ogen had de club het netjes binnenskamers kunnen oplossen. Nu lag het op straat en móést Gent wel reageren, anders hadden de mensen gedacht: ‘Daar mag alles.’ Doordat ik met die – wat ik noem – randzaken in de pers kwam, werden de andere spelers uit de wind gezet. Dat kwam hen goed uit. Maar goed, het blijft minder erg dan wat ik heb gezongen. Dat was niet mooi, zeker niet. Er zijn nog altijd momenten dat ik denk: waarom heb ik dat nu gedaan? Maar om er vier dagen voorpaginanieuws van te maken: dat vond ik te ver gaan. Oké, het is iets wat normaal niemand doet, maar ik dan weer wel. En na alles wat er al was gebeurd, was het verre van verstandig. Nu, ik ben niet van plan om het nog eens te laten gebeuren. Anders is het voor mij niet alleen in België, maar overál gedaan.»

HUMO Door het snookerincident ontstond het beeld van een speler die niet met zijn vak bezig is.

Raman «Op dat moment was ik ook niet goed bezig. We waren net kampioen geworden en ik dacht: ‘Het loopt wel vanzelf, ik speel toch.’ Dat was mijn grootste fout, want zo werkt het natuurlijk niet. Ik trainde minder goed, werd steeds vaker gewisseld en alles verwaterde. Vrienden namen me al eens mee uit drinken, en dat liep soms uit. Met sommigen heb ik nog contact, met anderen niet, maar uiteindelijk is het allemaal mijn eigen verantwoordelijkheid.»

HUMO Ben je makkelijk beïnvloedbaar?

Raman «Niet meer. Als ik in die periode vaker had gespeeld en beslissend had kunnen zijn, had ik die microfoon nooit vastgenomen. We hadden Kortrijk geklopt en ik was pas helemaal op het eind ingevallen: ik zat nog boordevol energie. Maar ik zat tegelijk ook slecht in mijn vel: ik trainde slecht, speelde weinig, kwam laat thuis, verscheen moe op de club. Dan ben je tot veel in staat. Maar ik blijf erbij: de manier waarop de club dat naar de buitenwereld heeft gecommuniceerd, vind ik niet kunnen.

»Nu, ik heb veel geleerd uit het voorbije halfjaar. Met de steun van een aantal mensen rond mij heb ik alles op een rijtje kunnen zetten. Ik ben ook naar een psycholoog gegaan. Eén keer maar, dat vond ik genoeg: ik wist waar ik aan moest werken. Ik heb wel een begeleider, Peter Smeets, met wie ik elke dag kan bellen. Met Standard hebben we afgesproken hoe we alles zullen aanpakken, en ook mijn makelaar heeft zijn nek uitgestoken: ik ga hun vertrouwen niet beschamen.»

undefined

'Ik woonde naast een frituur, maar soms belde ik mijn moeder, die op een halfuur rijden woonde, om frieten te halen'

HUMO Je bent en blijft wel een speelvogel.

Raman «Dat is zo. Ik haal makkelijk grapjes uit. Dat zal er altijd in blijven en dat mag ook. Maar een enfant terrible? Dat ben ik niet, al heb ik wel al het slechte gedaan wat een voetballer kan doen. Dat hoofdstuk is nu afgesloten. Ik wil me zowel op als naast het veld als een volwassen man gedragen. Ik ga niet weggooien wat ik in de voorbije drie maanden heb opgebouwd. Zo verstandig ben ik nu wel.»


Boeren en homo’s

HUMO Je stond al vroeg op eigen benen.

Raman «Ik was net geen 18 toen ik alleen ging wonen. Da’s jong, maar ik had het altijd gezegd: ‘Op mijn 18de ben ik weg.’ Ik wilde snel volwassen worden. Niet meer in mijn bed liggen tot m’n ma me wakker maakte om naar de training te vertrekken. De situatie thuis was ook niet ideaal.»

HUMO Je verwees daar al eens naar nadat je de autobiografie van Zlatan Ibrahimovic had gelezen en zei dat je iets van jezelf in zijn verhaal herkende: hoe het is om op te groeien in moeilijke omstandigheden.

Raman «Ik zeg niet dat mijn jeugd slecht was, maar er waren zeker minder leuke momenten. Mijn ouders hadden vaak ruzie, en daar zaten wij – mijn broer, mijn zus en ik – dan tussen. Da’s geen ideale situatie om in op te groeien. Maar het is niet omdat je een moeilijke jeugd hebt gehad, dat je automatisch ook een moeilijke mens bent. De goegemeente maakt dat er soms van, maar dat klopt niet.»

HUMO Je vader zat je dicht op de huid.

Raman «Ja. Hij was een hevige supporter. Als het minder goed liep, viel hij snel mensen aan via Facebook en andere sociale media. Die concludeerden daar dan uit: ‘Benito is ook zo.’ Maar ik ben toch niet verantwoordelijk voor wat mijn vader zegt? Ik heb hem er geregeld op aangesproken. Dan bleef het een tijdje stil, tot hij weer begon. De laatste paar jaar lees ik niets meer.»

HUMO Na ‘Alle boeren zijn homo’s’ veranderde hij zijn Facebookprofiel in ‘Je suis Benito’.

Raman «Hij beschermde me altijd. Dat mag, maar daar wordt dan ook weer op gereageerd en op den duur had je een hele oorlog op Facebook. Dan is het beter om je mond te houden.»

HUMO Er werd bij jullie thuis ook weleens met de vuisten gesproken.

Raman (glimlacht) «Al spelend toch, ja. Ik heb geregeld met m’n vader gevochten – af en toe doen we dat nog: dan pakken we mekaar eens goed vast. Heel fysiek, maar wel plezant.»

HUMO Je vloog ooit van school omdat je een medeleerling een kopstoot had verkocht.

Raman «Maar dat was voor ik profvoetballer was! Ik heb 21 jaar lang zotte dingen gedaan, maar dat is nu voorbij. Weet je, als je je vader thuis ziet uitvliegen, dan ga je als klein manneke denken: ‘Als hij dat mag, dan ik ook.’ Gelukkig had ik het voetbal als uitlaatklep. Zonder zou ik zeker een moeilijker leven hebben gehad.»

undefined

'Ik heb geregeld met m'n vader gevochten. Heel fysiek, maar wel plezant.'

undefined

null Beeld

HUMO Je voornaam zou verwijzen naar de Italiaanse dictator Benito Mussolini.

Raman «Ik denk niet dat mijn ouders daarmee bezig waren. Mussolini is misschien wel de bekendste mens met die voornaam, maar of ik ook naar hem ben vernoemd? Ik hoop in ieder geval van niet. Mijn broer heet Betino, wat naar één of andere maffiafiguur zou verwijzen: dat zou het helemaal te gek maken (lacht).»

HUMO Klopt het dat Raman niet je echte naam is?

Raman «Ja. Het precieze verhaal ken ik niet, maar de grootvader van mijn vader zou een Spanjaard zijn geweest. Door problemen in de familie – iets met de maffia, geloof ik – zou hij naar België zijn gekomen en zijn familienaam toen veranderd hebben. Mijn broer heeft het hele verhaal eens op Facebook gezet, maar ik heb het nooit helemaal begrepen. Het enige wat ik weet, is dat ik Spaanse roots heb. Ik heb m’n ma eens gevraagd of ik ooit voor Spanje kan spelen, maar verder interesseert het me eigenlijk niet. Zelfs mijn grootouders ken ik nauwelijks. Volgens mij zijn ze allebei overleden. Wacht eens, mijn bomma is laatst gestorven, juist! Dat was ook al zo raar: we zijn het pas twee maanden later te weten gekomen.»

HUMO Je moeder heeft haar job opgegeven voor jou. Wat voor iemand is zij?

Raman «Hoe slecht het thuis ook ging, zij bleef alles voor mij doen. Gewoon omdat ze het graag deed. Bij mij om de hoek was er een frituur. Het gebeurde dat ik haar belde – zij woonde op een halfuur rijden – en zei dat ik zin had in frieten. Dan ging zij die halen. Zo gek was het.

»M’n ma is elf jaar ouder dan m’n pa. Dat maakte het misschien al moeilijker. Een jaar geleden zijn ze uit elkaar gegaan, en het gekke is: ze komen nu beter overeen dan toen ze nog samen waren. Meestal komen ze samen naar mijn wedstrijden kijken en ze blijven daarna bij mij thuis slapen. Raar, hoe het allemaal is gelopen. Maar het is wel leuker zo.»

HUMO Je vader reisde naar de Filipijnen, op zoek naar een nieuw leven.

Raman «Als hij daar gelukkig mee is: des te beter voor hem. Hij is eens negen maanden ginder gebleven. Daar had ik het wel moeilijk mee, vooral omdat het samenviel met mijn mindere periode vorig seizoen. Ik hoorde of zag hem nauwelijks. Maar ik hou hem niet tegen: het zijn zijn keuzes. Hij moet niet in België blijven voor mij.»

HUMO Over je eigen relatie heb je ook nooit weggestoken dat ze niet altijd even harmonieus verliep. Een paar jaar geleden onthulde je na een doelpunt een boodschap voor je vriendin.

Raman «Ik heb dat T-shirt nog liggen: er staat ‘I love you’ op, en een foto van haar en mij. Het was net uit, maar het heeft toen niet geholpen (lacht). Ik dacht: ‘Morgen ga ik naar haar toe’, maar ze wilde me niet zien. Het heeft twee weken geduurd voor het weer in orde was. Als er nu nog eens iets gebeurt, hou ik het wel privé.»

HUMO Ze heeft zich laten ontvallen dat ze jong mama wil worden.

Raman «Ah, ja? We hebben er weleens over gesproken om binnen de twee jaar aan kinderen te beginnen. We proberen het uitgaan of zot doen al wat af te bouwen. Ik zou het niet erg vinden mocht ze volgend jaar zwanger zijn: misschien maakt het me nog rustiger. We zijn nu iets langer dan zes jaar samen, een paar mindere periodes buiten beschouwing gelaten. Da’s lang. In het begin heeft onze relatie wel voor problemen gezorgd. Vooral mijn moeder had het gevoel dat haar ouders mij probeerden af te pakken, omdat ik liever bij hen zat dan thuis. Daar maakten we dan ruzie over, waarna we maandenlang geen contact meer hadden en ik bij Eline bleef wonen. Met de jaren is het wel beter beginnen te gaan, en alle ouders komen nu goed overeen. Alles valt net op tijd mooi samen.»

HUMO Tijd voor een tattoo om het te vieren!

Raman (lacht) «Mijn laatste dateert van twee jaar geleden. Maar ik heb nog wel een plekje over.»

HUMO Je bekendste tattoo is ‘Only God can judge me’.

Raman «Ik vond dat mooi: niemand moet over mij willen oordelen. Alleen wie mij écht kent, mag dat.»

HUMO De maagd Maria en een paternoster zijn twee andere.

Raman «Ik wilde in hetzelfde thema blijven. Op de één of andere manier ben ik wel gelovig. Als enige in mijn familie, denk ik. Al zegt mijn ma wel altijd: ‘Als je een nieuwe auto hebt, maak dan maar een kruisteken.’ En van de zus van mijn vader heb ik een paternoster gekregen, die nu in mijn auto hangt. Maar we zijn niet gelovig opgevoed. Het is er bij mij stilletjes ingeslopen.»

HUMO Nog één: ‘Divide et impera’, een Latijnse spreuk.

Raman «‘Verdeel en heers’ wil dat zeggen. Dat was mijn eerste tattoo. Ik had een afspraak bij de tatoeëerder de avond vóór mijn eerste wedstrijd bij AA Gent, nog onder Bob Peeters. Hij was het te weten gekomen en is toen naar mij gekomen: ‘Ofwel zet je die tattoo, ofwel speel je.’ Ik heb ’m dan maar een weekje later laten zetten.»

HUMO Die spreuk staat voor een strategie: zet je vijanden tegen elkaar op, dan spannen ze niet samen tegen jou.

Raman «Voor mij betekent het dat ik wil heersen over verschillende wedstrijden en competities.»

undefined

'Ik heb een tattoo van mijn naam in het Chinees; ik heb wel eerst laten checken of het geen gerecht was'

HUMO Ergens staat ook je naam in het Chinees.

Raman «Mijn zus vond dat mooi. Ik zei haar: ‘Als jij hem betaalt, laat ik ’m zetten.’ Ik heb die tekens wel laten checken: voor hetzelfde geld was het de naam van een gerecht (lacht).»

HUMO Wat heb je nog meer?

Raman «Een groot kruisteken met biddende handen. Opnieuw: hetzelfde thema.»

HUMO Da’s duidelijk. Bedankt voor het gesprek: voor een zogezegd enfant terrible was het best wel aangenaam.

Raman «Ik bén ook een aangename mens (glimlacht). En ik vind interviews geven plezant. Ik lees en hoor er veel waarbij ik in slaap val. Niet omdat die jongens saai zijn, maar omdat ze zoveel instructies hebben gekregen over wat ze mogen zeggen en wat niet. Ik zeg waar het op staat, ook al draait het soms in mijn nadeel uit. Maar dat maakt het wel weer leuk, dat je je gaat afvragen: ‘Waarom zegt hij dát nu weer?’ (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234