null Beeld

Star Wars - The Complete Saga (Blu-ray)

De saga: We hebben er met een lichte tremor in de vingers meteen naar doorgetoetst, en wat al wekenlang rondgonsde, is wel degelijk wáár: Darth Vader slaakt in 'Return of the Jedi' een langgerekte 'Nooooooo!!' wanneer hij Luke redt en Palpatine in een reactorschacht flikkert.

Marc Van Springel

Méér nog: er gaat zelfs een tweede, nog wat zieliger 'No' aan vooraf. Na deze zoveelste ongelukkige ingreep begin je je toch wel af te vragen wat George Lucas in godsnaam bezielt.

Sinds hij het medium film in 1977 een nieuwe wending gaf met het eerste 'Star Wars'-deel heeft hij eigenlijk niks anders gedaan dan zijn cyclus eindeloos aanvullen, bewerken en reviseren. Met steeds groter dedain voor de fans, die in de loop der jaren wel héél veel moesten slikken.

Wat velen vooral stoort aan 's mans veranderingsdrift is dat hij de hele saga aan het herzien is met het oog op de overbodige prequels (een vergelijkbare Vader-'Noooo!' zat bijvoorbeeld ook aan het eind van 'Revenge of the Sith').

Alsof baardmans zijn grote gelijk wil halen en de wereld ervan wil overtuigen dat zijn drie CGI-kermissen een goed idee waren.

Om zoals sommigen hysterisch te gillen dat de ruimtecyclus zoals we hem kenden nu wel definitief naar de knoppen is, gaat echter wat ver: andere (soms subtiele) ingrepen zijn wél verdedigbaar, de originele trilogie oogde en klonk nooit zo goed (de nieuwe surround-sound is ronduit indrukwekkend) en we hebben het wél nog altijd over een voor de eeuwigheid bestemde, moeiteloos nieuwe generaties aansprekende ruimtewestern.

Het is overigens niet verboden om pas vanaf het vierde deel in te pikken. Ondertussen is het bang afwachten wat ome George nog allemaal in petto heeft. Chewbacca met een witte onderbroek? Jabba the Hutt met een stel tieten? Een vervolg waarin Luke eigenlijk een robot blijkt en het aanlegt met R2D2?

Na een 'verbetering' die één van de grootste slechteriken uit de filmgeschiedenis bijna tot een softie herleidt, is werkelijk álles mogelijk.

May the Force be with us!

Extra's: Zoals je zou mogen verwachten: een weelde. Iederefilm bevat naast de oude commentaartrack om te beginnen een nieuwe, uit archiefopnamen bij elkaar gepuzzelde audiotrack. Alle andere extra's werden verzameld op drie bonusdisks.

Op één ervan staan alleen langere documentaires: enkele al eerder verschenen, hoofdzakelijk aan de originele trilogie gewijde docu's en drie nieuwe: de minste daarvan is 'Star Wars Spoofs', een nogal willekeurig aan elkaar geplakte compilatie parodieën uit onder andere 'Family Guy', 'The Simpsons' en 'Saturday Night live'.

Wél uitstekend is 'A Conversation with the Masters: The Empire Strikes Back 30 Years Later', waarin Lucas, coscenarist Lawrence Kasdan, componist John Williams en de vorig jaar overleden 'Empire'-regisseur Irvin Kershner op de opnamen van de voor velen allerbeste 'Star Wars'-film terugblikken.

Ook de moeite is 'Star Warriors', een docu over fanatieke fans, met ook aandacht voor de kennelijk zeer gewaardeerde Belgische kern. Op de twee andere bonusdisks zijn hopen verlengde en verwijderde scènes en interviews te vinden.

Een leuk nieuw feature is 'The Collection', een soort interactief 'Star Wars'-museum waarbij je de meest iconische rekwisieten in detail kan bekijken.

Voorts blijft Lucas in de boosheid volharden en zijn de originele versies van de eerste drie films weer nergens te bespeuren. Kortom, de perfecte uitgave is dit niet, maar voor de 'Star Wars'-fan is deze greep uit de kluizen een goudmijn om urenlang in rond te dwalen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234