null Beeld

'Star Wars: The Last Jedi' - de film van het lichtjaar?

De countdown loopt, de spanning stijgt, onze zenuwuiteinden beginnen stilaan te gonzen als lichtsabels: op 13 december komt ‘Star Wars: The Last Jedi’ in de zalen! Zal Luke Skywalker in het vervolg op het onwaarschijnlijk succesvolle ‘The Force Awakens’ eindelijk die verwilderde baard afscheren? Is het waar dat Benicio Del Toro een dj vertolkt en prins Harry een Stormtrooper? En wordt ‘The Last Jedi’ de beste ‘Star Wars’-film ooit? Alles wat u dient te weten over ‘The Last Jedi’ op een galactisch rijtje gezet!

Erik Stockman

'De film van het lichtjaar?'


BOOSAARDIGE LUKE

In de slotscène van ‘The Force Awakens’ zagen we hoe Rey (Daisy Ridley) op dat rotseiland op de oceaanplaneet Ahch-To tegenover de teruggevonden Luke Skywalker staat en hem zijn oude lichtsabel aanbiedt. Een formidabele cliffhanger, die het publiek achterliet met een hoop vragen. Waarom leeft Luke teruggetrokken op dat eiland? Wie zijn eigenlijk de moeder en de vader van Rey? Is ze een Skywalker, of een Kenobi? Of zou het kunnen dat ze afstamt van de Sith – de boosaardige tegenhangers van de Jedi? En is die mysterieuze Snoke écht de naar de dark side overgelopen Jar Jar Binks?

Of die raadsels in ‘The Last Jedi’ allemaal opgelost raken, valt nog te bezien. Over de plot is nog maar bitter weinig geweten, behalve dan dat ‘The Last Jedi’ de draad onmiddellijk oppikt waar ‘The Force Awakens’ hem liet vallen: bij Rey en Luke op het rotseiland. Voor de rest moeten we het stellen met onbevestigde geruchten, vage aanwijzingen, op de trailer gebaseerde fantheorieën en door de acteurs rondgestrooide hints. Zo heeft Daisy Ridley in een interview gezegd dat haar personage in ‘The Last Jedi’ weleens door de dark side of the force zou kunnen worden opgeslokt. In de trailer horen we Rey in ieder geval zeggen dat ze hulp nodig heeft om haar plek in het universum te vinden, gevolgd door een omineus shot van Kylo Rens uitgestoken hand.

undefined

null Beeld

Mark Hamill van zijn kant heeft zich onlangs laten ontvallen dat het ‘mogelijk’ is dat – hou u vast aan uw Darth Vader-verkleedpak – Luke naar de donkere kant gaat. Zou het inderdaad kunnen dat Luke, 31 jaar nadat hij het ultieme aanbod van Darth Vader heeft afgeslagen in ‘The Empire Strikes Back’ (‘Join me, and together we can rule the galaxy’), dan toch toegeeft aan de verlokkingen van de dark side? Yoda zou zeggen: ‘Kunnen het zou,’ want waarom horen we Luke in de trailer anders zeggen: ‘It’s time for the Jedi to end!’

En heeft u de affiche van ‘The Last Jedi’ al eens goed bestudeerd, met Luke die zo dreigend – Darth Vader-gewijs, bijna – boven de andere figuren uittorent? En – de vragen stapelen zich op – wie wordt nu eigenlijk bedoeld met the last jedi: Luke? Rey? R2-D2? Ja, we weten het wel: in het licht van de vluchtelingencrisis, de dreigende atoomoorlog in Noord-Korea en de jongste onthullingen in de MeToo-sfeer is de vraag ‘Hoe is Lukes lichtsabel in vredesnaam bij Maz Katana op de planeet Jakku terechtgekomen?’ niet echt een hoofdpunt in het televisiejournaal waard. Maar hé, dit zijn nu eenmaal de prangende kwesties waar wij, ‘Star Wars’-fans van het eerste uur, ’s nachts van wakker liggen.


150

Vooraf goed uw blaas ledigen, want met een speelduur van 150 minuten wordt ‘The Last Jedi’ de langste ‘Star Wars’-film ooit – 10 minuten langer dan de vorige recordhouder, ‘The Revenge of the Sith’, en maar liefst 26 minuten langer dan ‘The Force Awakens’. Ons niet gelaten: hoe meer lichtsabelgeknetter, hoe beter!

null Beeld


BENICIO DE DJ

Kylo Ren (Adam Driver), Finn (John Boyega), Poe Dameron (Oscar Isaac), Generaal Hux (Domhnall Gleeson) en de überfantastische Captain Phasma (Gwendoline Christie) zijn allen opnieuw van de partij, maar naar goede gewoonte wordt er ook een resem nagelnieuwe personages geïntroduceerd. En wat ons doet trillen van opwinding, is dat één van de nieuwe rollen zal worden vertolkt door één van de coolste acteurs van onze eigen melkweg: Benicio Del Toro! Over zijn personage is vrijwel niks geweten, behalve dan dat hij ‘DJ’ wordt genoemd en een nogal haveloze outfit draagt. Fun fact: George Lucas had Del Toro gecast als Darth Maul, de booswicht met het dubbelzijdige lichtzwaard uit ‘The Phantom Menace’, maar Del Toro hield het voor bekeken nadat Lucas diens rol in het verhaal fors had ingekrimpt. In ‘The Last Jedi’ kunnen we ook kennismaken met enkele nieuwe vreemde creaturen, met name de Porgs, de Vulptex en BB-9E, de boosaardige versie van de schattige rolrobot BB-8. En verder hopen we van harte dat Finn dat megacoole leren jasje eindelijk zal teruggeven aan Poe Dameron, die er toch iets beter mee staat. Of beter nog: geef dat jasje maar aan ons, Finn.

undefined

null Beeld


RIAN RULES!

Toen Disney bekendmaakte dat Rian Johnson de regie zou voeren, lieten wij een vuurwerk losbarsten dat zichtbaar was tot op de planeet Tatooine. Met Johnson, de regisseur van de verrukkelijke film noir ‘Brick’, van de geweldige sciencefictionprent ‘Looper’ én van diverse afleveringen van ‘Breaking Bad’, zat er niet alleen een ongelooflijk getalenteerde rasfilmer achter de stuurknuppel, maar ook een echte ‘Star Wars’-fan die als kind met de speelgoedversie van de Millenium Falcon in zijn tuin rondliep. Al is het natuurlijk nog maar de vraag of Johnson zijn stempel op het eindresultaat heeft kunnen drukken. Net zoals de regisseurs van de Marvel-superheldenfilms en van de James Bond-films van hogerhand een keurslijf krijgen aangemeten, moeten ook de ingehuurde ‘Star Wars’-regisseurs zich te allen tijde aan het regelboek houden dat indertijd werd vastgelegd door George Lucas: geen artistieke bokkesprongen, geen bloederig geweld, en al zeker geen blootscènes (legendarisch is dat Carrie Fisher op de set van ‘Star Wars’ haar borsten diende af te plakken, wat haar de sarcastische uitspraak ontlokte dat er ‘in het heelal geen schuddende tieten bestaan’). En van dat regelboek wijk je maar beter niet te ver af, zoals de regisseurs Phil Lord en Chris Miller enkele maanden geleden nog mochten ondervinden: het duo was ingehuurd om de Han Solo-standalone-film te regisseren, maar werd al na enkele weken vanwege ‘creatieve meningsverschillen’ op staande voet ontslagen en vervangen door Ron Howard. Rian Johnson daarentegen zou het zó goed hebben gedaan dat hij van Disney inmiddels de toelating heeft gekregen om een gloednieuwe ‘Star Wars’-trilogie te ontwikkelen. The Force is with him.

TOMMEKE TOMMEKE

null Beeld

Officieel bevestigd: Tom Hardy maakt in ‘The Last Jedi’ een gastoptreden als First Order Stormtrooper. En verder wordt gefluisterd dat ook de prinsen William en Harry, die de sets in Engeland bezochten, tussen de Stormtroopers rondlopen. Wie hen weet te spotten, wint een date met Meghan Markle.


ADIEU PRINSES

Het heengaan van Carrie Fisher op 27 december 2016 dompelde niet alleen de rebellen maar ook de ‘Star Wars’-gemeenschap op aarde onder in diepe rouw. Een meevaller – al voelt het natuurlijk wel raar om dat woord hier te gebruiken – was dat haar opnamen op dat moment waren afgerond. Voorlopig is het koffiedik kijken welk lot Prinses Leia is beschoren, maar alle tekenen wijzen erop dat ze in ‘The Last Jedi’ aan haar einde zal komen. Aangezien – en we nemen aan dat dit niet langer een spoiler is – Han Solo intussen ook al het loodje heeft gelegd, ziet het er dus naar uit dat er in ‘The Last Jedi’ een definitief einde komt aan één van de grote liefdesaffaires van de cinema – die tussen Han en Leia. Een liefdesaffaire die in 1977 in de allereerste ‘Star Wars’ begon met een warme knipoog, die in 1980 openbloeide in ‘The Empire Strikes Back’ (‘I love you.’ ‘I know.’), en die in 1983 in ‘The Return of the Jedi’ werd bezegeld met een innige kus. Gezien het overlijden van Fisher zal ‘The Last Jedi’ voor alle ‘Star Wars’-fans hoe dan ook een bijzonder emotionele kijkervaring worden. Verdorie, we moeten nu al een traan wegpinken.


DE BESTE OOIT

The Last Jedi’ wordt de beste ‘Star Wars’-episode ooit, voilà. En dat is geen boude voorspelling, maar het gevolg van puur logisch redeneren. Want als ‘The Force Awakens’ qua plot en atmosfeer een schitterendekopie was van ‘Star Wars: Episode IV – A New Hope’, dan wordt ‘The Last Jedi’ logischerwijs de moderne kloon van ‘Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back’ – en dat was een regelrechte topper. Alleen al de sombere titel laat vermoeden dat Rian Johnson de ‘Star Wars’-franchise opnieuw stikdonker territorium zal binnenloodsen, duistere plotwendingen en schokkende revelaties inbegrepen. Speelt Luke nu ook zijn andere hand kwijt? Wordt Poe Dameron levend in carboniet bevroren? Is Kylo Ren de vader van Rey? Eén datum: 13 december!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234