null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

StatisticusBart Mesuere

Statisticus Bart Mesuere: ‘Als die derde golf er komt, dan zal die trager stijgen dan de eerste twee’

We staan, alweer, voor een cruciale week in de epidemie. En neen, het gaat niet goed met de coronacurves. Al zijn er ook kleine lichtpuntjes te zien, meent Bart Mesuere, statisticus aan de UGent. In Vlaanderen lijkt de stijging van het aantal besmettingen te vertragen.

Cathy Galle

– Kan u dat eens uitleggen?

BART MESUERE «Het aantal nieuwe besmettingen stijgt nog altijd, maar het percentage waarmee dat week op week gebeurt, lijkt af te nemen. Zaterdag was de stijging in Vlaanderen 23 procent, zondag is dat 19 procent (en maandag ook red.). Als je niet per week kijkt, maar bijvoorbeeld naar de laatste vier dagen, dan zie je dat nog duidelijker. Voor Vlaanderen ziet het er relatief goed uit.

»Er is ook al deels zicht op de besmettingscijfers voor maandag en dinsdag. Die voorlopige cijfers kun je relatief betrouwbaar extrapoleren, waardoor je een schatting kan maken van hoeveel besmettingen er maandag en dinsdag definitief gerapporteerd gaan worden. En daar zien we voor Vlaanderen eenzelfde trend: de stijging lijkt te vertragen.»

– En waar zou dat aan kunnen liggen? Kan daar al iets zinnigs over gezegd worden?

MESUERE «Dat is pure speculatie. Maar het zou voor een deel kunnen liggen aan de winterprik die we gehad hebben. We zagen dat ongeveer een week later de besmettingen beginnen stijgen zijn. En dat die nu weer lijken te stabiliseren.

»Maar we mogen niet te vroeg juichen, natuurlijk. Een stijging van 15 procent per week is nog altijd een exponentiële stijging. Maar stel dat dit een derde golf wordt, wat nog altijd tot de mogelijkheden behoort, dan ziet het er nu naar uit dat het wat trager zal gaan dan de vorige keer. In september zagen we bijvoorbeeld een stijging van 84 procent per week. Daarna is dat weer wat gedaald, maar in oktober haalden we zelfs 110 procent per week. We kunnen dus wel zeggen dat de kaarten nu iets gunstiger liggen.»

Statisticus Bart Mesuere (UGent). Beeld twitter
Statisticus Bart Mesuere (UGent).Beeld twitter

– Hoe ziet u de situatie verder evolueren?

MESUERE «We hebben het hier over de besmettingscijfers, waar een sprankeltje hoop lijkt. Maar waar meer ongerustheid over is, zijn de ziekenhuiscijfers. In het verleden zagen we altijd eerst een stijging van het aantal besmettingen, daarna een stijging van de ziekenhuisopnames en dan van het aantal personen op intensieve zorg. Dat verloop hebben we nu niet gezien. De cijfers op intensieve zorg zijn nu al zeer sterk aan het stijgen, zonder dat we eerst een gelijkaardige stijging van het aantal besmettingen en opnames zagen. Dat is een beetje bizar, en eigenlijk weten we niet goed waar dat vandaan komt.

»Dus is het hier opnieuw speculeren. Het zou bijvoorbeeld kunnen komen door een aantal uitbraken in ziekenhuizen, waardoor al verzwakte mensen besmet geraakt zijn en zo op intensieve terechtkwamen. Maar het zou ook kunnen, en dat is zeker niet uit te sluiten, dat de nieuwe varianten gemiddeld gezien voor een iets ernstiger ziektebeeld zorgen. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.»

– Voorlopig blijft het aantal sterfgevallen wel dalen. Hoe schat u die evolutie in?

MESUERE «De daling in overlijdens nu komt uitsluitend door een daling bij de 85-plussers. Dat is het effect van de vaccinaties. Voorheen zagen we dat er dubbel zoveel overlijdens waren bij de 85-plussers dan in de categorie 75 tot 85 jaar. Nu zien we dat het aantal in de twee categorieën ongeveer gelijk is.»

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234