'Steenrijk, straatarm': 'Dat wijf leek op Elio Di Rupo met het kapsel van Ariana Grande'

Het uitgangspunt lijkt op dat van een sprookje waarin een bedelaar en een koning van plaats wisselen, maar ‘Steenrijk, straatarm’ is veel – jawel! – rijker. De makers noemen het een sociaal experiment, en zo zou je in één adem ‘Thuis’ een dramaturgisch en ‘Boer zkt vrouw’ een agroseksueel experiment kunnen noemen, en waarom ook niet?

De afloop van elke aflevering is wel vaak dezelfde: de rijke stinkerds zijn nog altijd blij dat ze rijk zijn, en de arme luizen hebben de alarmsystemen van de welgestelden goed gedocumenteerd, zodat een neefje dat het niet zo goed doet op school daar wellicht ooit zijn voordeel mee kan doen.

Jason Van Deick «De dag nadat ik door VTM bij de voedselbank uit de rij was geplukt, mocht ik al meedoen aan het programma. Ik moest naar een fraaie villa en daar maakte ik kennis met een wijf dat mij door de redactie was beschreven als ‘een wondermooie vrouw’. Haar naam heb ik nooit kunnen onthouden, hij klonk als een goedkoop whiskymerk: Anastney of Cutmedanya of zoiets. Ze leek op Elio Di Rupo, maar dan met het kapsel van Ariana Grande. Ik moest meteen mee naar het golfterrein.»

HUMO Had je ooit eerder golf gespeeld?

Van Deick «Nee, maar toen ik die mensen zag sukkelen met die golfclubs en die balletjes, begreep ik meteen dat het een compleet idiote bezigheid is. Daarom zei ik tegen een man die er iets verstandiger uitzag dan de rest: ‘Volgens mij kun je het beter zo doen!’ Ik nam zo’n balletje, wandelde rustig naar het volgende gat in de grond en liet het erin vallen. Die kerel stond perplex.»

HUMO Dat is toch compleet tegen de regels van het spel?

Van Deick «Nee, dat is out of the box denken. En die vent had meteen in de gaten hoe geniaal mijn techniek was. Hij viel letterlijk op zijn knieën, en hij riep terwijl de tranen hem over de wangen liepen: ‘Eindelijk! Eindelijk zorgt er iemand voor de nodige vernieuwing in de golfsport! Wat hebben wij toch al die jaren onze tijd verspild met dat tergende mikken en slaan!’ Daarna gooide hij zijn materiaal onder een struik en stormde naar de bar.»

HUMO Die vernieuwing zorgt er dus voor dat een partijtje golf nog maar een paar minuten duurt?

Van Deick «Nee, want de nobele golfsport bestaat uit twee delen. Deel één is dat gedoe met die balletjes. Het tweede deel bestaat uit zuipen, klagen over onbetrouwbare poolboys aan de Côte d’Azur en overspel. En pochen over je Tesla die in zijn eentje ’s nachts een voorraadje coke kan gaan halen, als je een IT-er hebt die de boordcomputer kan hacken. Ik vat het nu even samen, maar deel twee van de golfsport is een heel breed pakket, waar die welgestelden maar niet genoeg van kunnen krijgen.»

HUMO Dat was dag één. Hoe verliep de rest van de week?

Van Deick «De cameraploeg mocht inpakken, want ik werd op grond van mijn probleemoplossend talent ter plekke aangeworven door die snotterende miljonair. Ik ben nu iets met officer en creative in een bedrijf dat ik nog nooit van binnen heb gezien, en daar word ik uitstekend voor betaald. De ploeg heeft mij nog voorgesteld om als nieuwe rijke een weekje de plek van een minderbedeelde in te nemen, maar ik ben niet gek.»

HUMO Was die vrouw ontgoocheld omdat je al na dag één afhaakte?

Van Deick «Nee, die zat zich bij een batterij gin-tonics vertwijfeld af te vragen of het nieuwe reglement toestaat dat je handschoenen van Louis Vuitton draagt terwijl je het balletje in dat hol mikt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234