null Beeld

'Steenweg' duikt onder in het motorbendemilieu

Vanavond houdt de bevreemdende trip van Bart Maes langs de Vlaamse steenwegen halt bij ‘Between the Devil and My Deep Blue Skin’, een film van Eva Küpper. Maes wilde de jonge documentairemaakster absoluut strikken voor ‘Steenweg’ nadat hij ‘Gardenia – Before the Last Curtain Falls’ had gezien, haar wondermooie portret van enkele travestieten en dragqueens op leeftijd.

mke

''Ik heb zelfs een eigen bikernaam! 'Rambi', een samentrekking van Bambi en Rambo. Ik heb het op mijn motorpak laten zetten'' Eva Küpper

In ‘Between the Devil and My Deep Blue Skin’ dompelt Küpper zich in een heel ander universum onder: dat van de Blue Angels MC, een beruchte motorbende die, net als de Amerikaanse Hells Angels, vooral in het nieuws komt als één van de leden weer iets te enthousiast het gaspedaal heeft ingedrukt of op de vuist is gegaan met motards van rivaliserende bendes.

HUMO Wel een grote stap, van de glitter en glamour van de travestietenwereld naar zo’n machomilieu.

Eva Küpper «Dat klopt, al hebben ze bij nader inzien heel wat gemeen: allebei zijn het excentrieke werelden, die buiten de ‘normale’ maatschappij vallen. Je raakt er als buitenstaander dan ook niet zomaar binnen. Maar ik wilde absoluut een poging ondernemen: ik ben zelf een fervent motorrijder en was al lang op zoek naar een goed verhaal om mijn passie voor film en motoren te combineren. Toen Bart (Maes, red.) met het uitgangspunt van ‘Steenweg’ op de proppen kwam en het woord ‘bikers’ liet vallen, ben ik er dan ook meteen opgesprongen: ‘Ik, ik! Die is voor mij!’ (lacht)»

HUMO De ‘blue’ van Blue Angels MC staat voor ‘bastards, lunatics, undesirables and eccentrics’. Niet bepaald een clubje waar je als jonge vrouw zomaar binnenwandelt.

Küpper «Nee, dat klopt. Omdat ik er geen idee van had hoe ik de Blue Angels moest contacteren, ben ik met mijn motor naar een motorbijeenkomst in Gent gereden waarvan ik wist dat ze er aanwezig zouden zijn. Ik dacht dat het een samenkomst van bikers van allerlei slag zou zijn, maar het bleek uitsluitend om stoere Hell’s Angels en Blue Angels te gaan. Stond ik daar mooi met mijn lichte sportmotor (lacht). Maar niet veel later mocht ik op één van hun bijeenkomsten de insteek van mijn documentaire komen voorstellen. Ook daar heb ik ’m wel even genepen: vrouwen mogen geen lid worden van de bende, dus ik zat daar als enige meisje tussen allemaal stoere kerels. Maar ik denk dat ze het wel moedig vonden dat ik als jonge vrouw het hol van de leeuw durfde binnen te wandelen – iets wat zelfs sommige mannen niet durven. Maar het klikte en op dat moment hebben we mekaars vertrouwen en respect gewonnen.

»Ik heb op die bijeenkomst ook meteen gezegd dat het niet mijn bedoeling was om hun vuile was buiten te hangen. ‘Between the Devil...’ is een integer portret geworden, wars van sensatie.»

HUMO Dus het beeld van de Blue Angels als hele of – in het beste geval – halve criminelen klopt niet?

Küpper «Het zijn zeker geen brave mannen, maar het beeld dat de media van hen schetst is vaak heel zwart-wit. Of beter: zwart (glimlacht). Ik heb altijd al een zwak gehad voor mensen die scheef worden bekeken door de maatschappij. Dan wil ik net voorbij die vooroordelen gaan kijken, naar de echte mensen erachter. Bij de Blue Angels stond ik er vooral van versteld hoe hecht de leden onderling zijn: broederschap is voor hen heilig en ze zouden zo voor elkaar door het vuur gaan.»

HUMO Voel jij je, na die maandenlange opnames, ook een beetje deel van hun broederschap?

Küpper «Ja, in zekere zin voel ik me wel een deel van de familie. En ik heb zelfs een eigen bikernaam gekregen! Een aantal Blue Angels hebben een stoere bijnaam, zoals ‘Rage’, ‘Stone’ of ‘Bok’. Toen de president van de bende hoorde dat ik een ram van sterrenbeeld ben, is hij me Rambi beginnen te noemen – een samentrekking van ram, Bambi en Rambo (lacht). Ik heb die naam op mijn motorpak laten zetten, in grote gouden letters.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234