null Beeld

Stef Biemans: 'Latino's doen er alles aan om hun ouders niet naar een rusthuis te moeten sturen'

De Nederlandse documentairemaker Stef Biemans woont al jaren in Nicaragua. Voor de reeks ‘Americanos’ volgde hij eerder het spoor van migranten richting de VS, en nu reist hij in het zesdelige ‘Over de rug van de Andes’ door het Andesgebergte om uit te zoeken hoe het met de gewone Zuid-Amerikaan is gesteld.

Joshua Migneau

HUMO Bestaat er zoiets als ‘de Zuid-Amerikaan’?

Stef Biemans «De vijfhonderd miljoen latino’s hebben in ieder geval veel met elkaar gemeen. Dat komt voor een groot deel door de eeuwenlange Spaanse overheersing. In Zuid-Amerika spreken ze bijna allemaal dezelfde taal, ze kennen dezelfde liedjes en het katholieke geloof is er nog steeds dominant. Ik denk dat de Europeanen onderling veel grotere verschillen vertonen.»

HUMO In de Vilcabamba-vallei in Ecuador, ook bekend als de vallei van het eeuwige leven, heb je een 104-jarige man ontmoet. Hij heeft zijn hele leven gedronken en gerookt en werkt nog steeds op zijn land. Heeft hij je zijn geheim verklapt?

Biemans «Hij zei dat het water dat door de Andes stroomt leven geeft. Maar ik denk dat het vooral aan zijn levensvreugde ligt. De mensen in die vallei gaan onbezorgd door het leven. De temperatuur was er ook uiterst aangenaam: het is er altijd lente. Je zou er zelf willen wonen.»

HUMO In Zuid-Amerika zijn er nauwelijks rusthuizen, maar wel centra waar senioren samenkomen om te dansen. Een goed systeem?

Biemans «Ik had nog nooit senioren de merengue zien dansen. Het plezier spatte ervan af. Ik denk dat je een grotere kans hebt op een lang en gelukkig leven als je in het huis van je kinderen en kleinkinderen oud kunt worden. Ik vind het knap dat de latino’s er alles aan doen om hun ouders niet naar een bejaardentehuis te moeten sturen.»

HUMO In het Boliviaanse stadje Potosí ziet het leven er helemaal anders uit: de mijnwerkers worden er gemiddeld 45 jaar.

Biemans «Ze werken hard en feesten hard. Toen ik een 45-jarige op zijn sterfbed vroeg of hij er niet bij had stilgestaan dat zijn levensstijl zo ongezond was, zei hij: ‘Dat is een negatieve gedachte, daar wil ik niet over nadenken.’ Zijn dochter beaamde dat. Mijnwerkers hebben een zekere status in Potosí: ze zijn sterk en stoer. Een mondkapje dragen wordt gezien als een teken van zwakte.»

HUMO In Potosí heb je ook alcohol van 96 procent gedronken.

Biemans «Ik zou dat niet nog een keer doen (lacht). Maar ik was nieuwsgierig. Ik wilde zelf eens proeven wat de mijnwerkers dronken om de dag door te komen. Pas later vernam ik dat de meesten die alcohol mengen met water of limonade.»

HUMO Wat is je indruk van Zuid-Amerika en de toekomst van het continent?

Biemans «In de laatste aflevering heb ik een Venezolaanse prostituee gefilmd. Zij werkt in een bordeel aan de Magdalena-rivier in Colombia en moet er in armoedige omstandigheden mannen ontvangen. Toch was ze heel vrolijk, lief, openhartig en optimistisch. Ze had koffers vol tandpasta, zeep en andere producten verzameld voor haar familie in Venezuela. Ik zag Zuid-Amerika in haar: stap voor stap gaat ze vooruit, sterk en vol hoop.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234