null Beeld

Stefaan Van Brabandt

Maker van 'Het voordeel van de twijfel'

Bart Vanegeren

HUMO In welk boek bent u tegenwoordig bezig?

Stefaan Van Brabandt «In ‘Klassieke sociologen en hun erfenis’ van Walter Weyns, en ‘De paradox van Hayek’, een aanbevelenswaardig boek van Jan Blommaert en Karim Zahidi, waarin beide filosofen brandhout maken van de theorieën van Friedrich von Hayek. Zijn ideeën liggen ten grondslag aan het neoliberale denken van bijvoorbeeld een populistische demagoog als Bart De Wever. En daarnaast ben ik het hele jaar door Gerard Reve aan het herlezen. Nu ben ik weer in ‘Oud en eenzaam’ bezig.»

HUMO Waar leest u het liefst?

Van Brabandt «In bed of op de sofa.»

HUMO Met welke auteur zou u een avondje uit willen?

Van Brabandt «Met J.M. Coetzee

HUMO Met welk romanpersonage ziet u een onenightstand wel zitten?

Van Brabandt «Met Sam uit ‘The Perks of Being a Wallflower’ van Stephen Chbosky. In de filmversie van het boek wordt Sam overigens schitterend vertolkt door de aanminnige Emma Watson

HUMO Wat is uw favoriete gedicht?

Van Brabandt «Moeilijk kiezen tussen de gedichten van Lodeizen, Bloem, Arends, Pessoa, Nolens, Kopland, Campert, Reve, Koenegracht of Michaelis. Laat ik maar ‘Je kunt me niet verlaten’ van Hans Lodeizen kiezen, omdat het me zo diep aangegrepen heeft toen ik het voor het eerst las. Ik weet nog precies waar ik was toen ik het las en hoe ik amper mijn emoties kon bedwingen.»

HUMO Welk boek hebt u het vaakst cadeau gedaan?

Van Brabandt «‘Bespiegelingen over levenswijsheid’ van Arthur Schopenhauer

HUMO Wat is volgens u het ideale vakantieboek?

Van Brabandt «‘Het rusteloze graf’ van Palinurus

HUMO Welk non-fictieboek zou iedereen gelezen moeten hebben?

Van Brabandt «De ‘Essais’ van Montaigne. ‘De vrolijke wetenschap’ van Nietzsche. ‘Geboren zijn is ongemak’ van Emil Cioran

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van ontroering heeft bezorgd?

Van Brabandt «’The Perks of Being a Wallflower’ van Stephen Chbosky.»

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van het lachen heeft bezorgd?

Van Brabandt «Ik herinner me dat ik vroeger bij sommige passages uit de romans of columns van Herman Brusselmans lag te schuddebuiken van het lachen. Ik heb dat ook al vaak gehad met ‘Dwarskijker’ van Rudy Vandendaele. Buikpijn van het lachen. Ik kan het ook hebben bij de literaire tekeningen van Gummbah, Benoît of Peter van Straaten. In één tekening met daaronder slechts één zin wordt de algehele lulligheid van het bestaan te kijk gezet.»

HUMO Welk boek zou u meteen (her)-lezen als u een week leestijd cadeau krijgt?

Van Brabandt «’Het boek der rusteloosheid’ van Fernando Pessoa, mijn lievelingsboek. Wel in de oude uitgave van Privé-domein.»

HUMO Welk boek of oeuvre vindt u zwaar overschat?

Van Brabandt «De gevaarlijke flutboekjes vol pertinente onzin van Theodore Dalrymple, inspiratiebron van griezels als Bracke en De Wever. Intellectuele neanderthalers met praatjes.»

HUMO Welk boek of oeuvre vindt u zwaar onderschat?

Van Brabandt «Het oeuvre van J.M.H. Berckmans, Daniël Robberechts, Luc De Vos en John Fante

HUMO Wie verdient volgens u de volgende Nobelprijs Literatuur?

Van Brabandt «Leonard Nolens.»

HUMO Welk romaneinde had u liever anders gehad?

Van Brabandt «Op het einde van ‘The Perks of Being a Wallflower’ wil de schrijver per se het gedrag van zijn hoofdpersoon psychologisch verklaren aan de hand van een trauma uit zijn kindertijd. Ik betreur die ingreep zeer.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234