null Beeld

Stemmen op een BV is passé: 'De kiezer is niet zo dwaas'

Meer dan zeventig BV’s sierden een lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Niet iedereen was daarbij even succesvol als Jean-Marie Dedecker en Walter De Donder (de burgemeester uit ‘Samson’), die de sjerp grepen in Middelkerke en Affligem.

rl

Scoorden wel een zitje in de gemeenteraad: Mark ‘Pasmans uit ‘Flikken’’ Tijsmans, Klaas ‘Yevgueni’ Delrue, Marijn ‘Balthazar Boma’ Devalck, Mieke ‘Merlina’ Bouve en Jan ‘Doorgaan, ze kunnen niet volgen’ Ceulemans. Mogen hun politieke ambities voor minstens zes jaar opbergen: ex-bondscoach Georges Leekens (geen 90 procent van de stemmen), Loes Van den Heuvel, Roel Vanderstukken, Joke Devynck, Kaat Bollen, Pedro Brugada en Margriet Hermans.

HUMO Er was tijdens de campagne opvallend weinig focus op BV’s. Hoe komt dat?

NICOLAS BOUTECA (politoloog UGent) «Ik heb inderdaad alleen maar Mark Tijsmans en Margriet Hermans gezien in de verkiezingsprogramma’s. Partijen lijken wat terughoudender met het inschakelen van bekende koppen. Misschien omdat er zes jaar geleden een zekere moeheid was ontstaan. Figuren als Phaedra Hoste en allerlei Big Brother-kandidaten deden daar weinig goeds aan. De kiezer merkt het wel als die BV’s alleen maar dienen als een makkelijke manier om aan stemmen te raken.»

HUMO Toch kwamen er opnieuw meer dan 70 BV’s op, in 2012 waren het er 56. Werkt dat nog, zo’n bekende kop op de lijst?

BOUTECA «Als ze voor enkele inhoudelijke punten staan wel. Kijk naar Mark Tijsmans: die heeft bij Phara de Aguirre uitgelegd dat hij opkwam voor meer volkse cultuur. In Vlaams-nationale middens leeft dat wel, de strijd tegen de ‘linkse elitaire culturo’s’. Het feit dat iemand uit het artistieke milieu voor de N-VA durft te kiezen, maakt hem wellicht ook populair.

»Marcel Vanthilt haalde op de satirische lijst BDW amper 119 stemmen. De kiezer is natuurlijk niet zo dwaas om op een compleet inhoudsloze lijst te stemmen. Kijk ook naar het verschil tussen Jean-Marie Dedecker en Marc Wilmots: de inhoud bepaalt het succes.»

HUMO In Boechout daagde Filip Peeters burgemeester Koen T’Sijen uit met een nieuwe burgerlijst. De acteur uit ‘Salamander’ kwam op voor ‘het behoud van het landelijke karakter van zijn gemeente, die wordt volgebouwd door projectontwikkelaars.’ Volgens T’Sijen lag een privéconflict aan de basis: Peeters wil de komst van 30 appartementen en een publiek park naast zijn huis tegenhouden.

BOUTECA «Zijn beweegredenen ken ik niet, maar hij gaf hoe dan ook een inhoudelijke boodschap. Als je zo’n nieuwe beweging mee opstart, wéét de kiezer dat je meer bent dan lijstvulling. Uiteindelijk heeft hij T’Sijen niet uit het zadel kunnen lichten. Maar toch heeft Peeters het goed gedaan: hij raakte verkozen en werd meteen de vierde populairste politicus in zijn gemeente.»

HUMO Of om het met Philippe De Backer, Kris Peeters en Jinnih Beels te zeggen: ‘Hij heeft gezaaid om later te oogsten.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234