null Beeld

Stemmen over de crisis (1): Willem Buiter, professor aan The London School of Economics

Een morsig punkerstype deelt stencils uit in het Londense metrostation Holborn: 'Capitalism is a stiff, let's dance on its grave.' Maar wélke dans dient gedanst op het lijk van het kapitalisme: een treurige wals of toch maar een uitzinnige polonaise? Het is een vraag voor topeconoom Willem Buiter (59).

Buiter (geboren Nederlander, maar met een Engels en een Amerikaans paspoort op zak) doceert politieke economie aan The London School of Economics, het wereldvermaarde instituut dat 14 Nobelprijswinnaars, 38 regeringsleiders en één Rolling Stone voortbracht: Mick Jagger hing hier een tijd rond voor hij toch maar voor de rock-'n-roll koos.

Als één econoom zichzelf rock-'n-roll mag noemen, dan is het Willem Buiter. Op Maverecon, zijn blog op de website van The Financial Times, ventileert hij aan de lopende band controversiële meningen, vaak scherp en geestig geformuleerd - dit is een liefhebber van het betere four letter word. Eén voet nonchalant op tafel laat hij anderhalf uur zijn licht schijnen over de puinhopen van de financiële wereld: 'De bankiers doen het in hun broek. They are shitting their pants! Ze gaan werken met een pamper onder hun driedelig pak.' Zelf is Buiter in opperbeste stemming.

Het volledige interview leest u vanaf maandag 10 november in Humo 3558.

Enkele quotes uit het interview met Willem Buiter

«De allerlaagste rommelhypotheken had je bij ons niet. In Amerika kreeg werkelijk iedereen die erom vroeg een hypotheeklening, zelfs de ninja's: mensen met no income, no job and assets, die zich eigenlijk helemaal geen huis konden veroorloven. Dat is de beste garantie op een ramp.»

«Neem de huizenmarkt. Men is jaren aan een stuk kwistig hypotheekleningen blijven rondstrooien, omdat men er blindelings op vertrouwde dat de prijzen van huizen niet konden zakken. Onzin, natuurlijk. De evolutie van de huizenprijzen over de jaren heen is erg goed bestudeerd en tot in de puntjes beschreven. Die prijzen stijgen lange tijd - twintig jaar, zeg maar - heel gestaag, en klappen dan plots ineen. Dat wéten we, maar voor de financiële genieën was het blijkbaar de laatste van hun zorgen. Het toppunt van idiotie.»

«Kijk, als een Amerikaans farmaceutisch bedrijf een nieuw medicijn op de markt wil brengen, laat de FDA, de Food and Drug Administration, dat jarenlang testen: eerst in een lab, dan met dierenproeven en ten slotte met klinische proeven op mensen. Maar nieuwe financiële producten kan je (knipt met de vingers) in een oogwenk op de markt gooien, ook al zijn ze soms even schadelijk voor de volksgezondheid. Er moet dus een soort FDA voor financiële producten komen.»

«Roekeloosheid is over het algemeen geen strafbaar feit - dommigheid en incompetentie helaas nog veel minder. Er zouden anders véél mensen in de cel zitten.»

«De overname van ABN-Amro getuigde van het begin af aan van hybris, en ze hebben er wel érg veel voor betaald. Fortis heeft ABN gekocht at the peak. Ze konden niet weten dat er zo'n hevige crisis zou losbarsten, maar ze hebben verschillende kansen gehad om eruit te stappen, en dat hebben ze niet gedaan.»

«We zullen een hele hoop bedrijven failliet zien gaan. Zélfs bedrijven die in normale omstandigheden levensvatbaar zouden zijn. En verwacht ook een forse stijging van de werkloosheid. Hoeveel bedraagt die nu in Vlaanderen? 6 procent? Wel, reken maar dat die boven de 10% zal uitstijgen.»

«Sarkozy heeft hetzelfde probleem als veel kleine Franse mannetjes: een voorliefde voor grootspraak en de illusie dat ze de wereld kunnen veranderen, bij voorkeur naar Frans model. Het financieel kapitalisme zál veranderen. Maar sterven zal het niet: 't is een veel te flexibel beestje.»

(tp)

VOLGENDE WEEK:
De schokken die uw leven veranderen

Panorama: Kroniek van een aangekondigde crisis
Canvas, zondag 16 nov., 20.10

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234