null Beeld

Steph Raeymaekers, donorkind bij de VN: 'Hoelang moet ik me nog afvragen waar ik vandaan kom?'

‘Het ambetantste donorkind van België’, zo noemt Steph Raeymaekers (40) zichzelf, omdat ze al jaren verwoed pleit voor meer rechten voor donor- en draagmoederkinderen. Op 20 november zal ze dat doen bij de VN in Genève, naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Hanne Van Tendeloo

Steph Raeymaekers «Ik maak deel uit van een drieling. Mijn broer, mijn zus en ik zijn ooit verwekt met donorzaad. De arts van mijn ouders, Robert Schoysman, runde een private fertiliteitskliniek in het Brusselse. Acht jaar hadden ze geprobeerd zwanger te worden, toen ze bij hem aanklopten. Hij zei dat hij het wel even zou fiksen: hij insemineerde mijn moeder met donorzaad.»

HUMO Niet zomaar donorzaad: het was een cocktail van verschillende donoren.

Raeymaekers «Dat zijn we pas veel later te weten gekomen. Op ons 25ste hoorden we dat we donorkinderen zijn, omdat een tante zich had versproken. Opeens had ik een verklaring voor de onrust die al jaren in mij woedde. Waarom had ik zo’n slechte band met mijn opvoedvader? Dat ik geen spat DNA met hem deel, deed de puzzelstukken in elkaar vallen.

»Een jaar of vier geleden hebben mijn broer, mijn zus en ik ons DNA laten testen. We kwamen toen voor een nieuwe verrassing te staan: mijn zus bleek niet dezelfde vader te hebben als mijn broer en ik. Dokter Schoysman heeft mijn moeder, zonder dat ze op de hoogte was, geïnsemineerd met het zaad van minstens twee donoren.»

HUMO Heeft dat de relatie met je ouders verzuurd?

Raeymaekers «Met mijn opvoedvader wel – we zien elkaar al een tijd niet meer. Maar mijn moeder heeft ons altijd gesteund in onze zoektocht naar onze vaders.»

HUMO In 2017 stond je mee aan de wieg van Donor Detectives, waar kinderen van donoren, draagmoeders en adopties terechtkunnen voor hulp bij het doorsnuffelen van DNA-databanken. Dat leverde al tal van matches op, ook voor jou.

Raeymaekers «Ik heb twee jaar geleden een halfbroer gevonden via een DNA-match in zo’n databank. We schelen amper twaalf dagen. We vermoeden dat we uit hetzelfde kwakje komen. Toen we elkaar de eerste keer ontmoetten, bleek dat we niet op elkaar lijken – hij heeft ros haar en blauwe ogen – maar er was wel meteen een gevoel van genegenheid.»

HUMO Vieren jullie nu samen Kerstmis?

Raeymaekers «Nee, maar volgende week gaan we wel samen met onze gezinnen paintballen (lacht).

»Een paar maanden geleden had ik opnieuw prijs: ik had een halfzus gevonden. Ik weet niet met hoeveel broers en zussen ik zal eindigen, maar het maakt ook niet uit: mijn stamboom is nu al een onoverzichtelijk kluwen. Die van Jon Snow uit ‘Game of Thrones’ is er niks bij (lacht).»

HUMO Het zal ongetwijfeld een opluchting zijn als je ooit je vader vindt. Maar zal het ook het einde van je onrust betekenen?

Raeymaekers (stellig) «Ja. Dan hoef ik me eindelijk niet meer af te vragen waar ik vandaan kom. Nu screen ik elke kamer die ik binnenkom: zou mijn vader tussen één van de mannen zitten? Aan elke man vraag ik of hij ooit zaad heeft gedoneerd. Ik doe alles om hem te vinden. Het zou me niks verbazen als mijn vader straks een detective of journalist blijkt te zijn (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234