null Beeld Johan Jacobs
Beeld Johan Jacobs

Humo's Pop PollMan van het Jaar

Steven Van Gucht: ‘Ik voel me vaak een zagepee, een hamer die altijd maar weer op datzelfde nageltje klopt’

Onvermoeibaar beende hij van ‘Het journaal’ naar ‘De afspraak’ en weer terug, zonder ooit over een hyperbool te struikelen. Wie moedeloos werd, kon zich optrekken aan zijn zalvende stemgeluid, eventueel aan zijn glimmende baard. En toen niemand er nog een jota van begreep, bracht hij, altijd hij, rust en kalmte. Ja, prof. dr. Steven Van Gucht, DVM, PhD, hád natuurlijk al een kast vol eretitels, maar de mooiste kreeg hij van u: in Humo’s Pop Poll kroonde u hem, deemoedig het hoofd buigend, tot uw Man van het Jaar.

Vincent Van Peer

HUMO Een welgemeende proficiat!

Steven Van Gucht «Hartelijk bedankt! Het is een hele eer, ik ben altijd een Humo-lezer geweest. Als student kocht ik het blad elke week. En ik ben nu ook al enkele keren door jullie geïnterviewd geweest, wat telkens plezierig was: met de nodige humor, maar ook een goede fond. Welaan: bedankt, Humo-lezers!»

HUMO Waarom is er zo massaal op u gestemd, denkt u?

Van Gucht «Geen idee. Het is een moeilijk jaar geweest, waarin ik vaak lastige en onpopulaire boodschappen heb moeten brengen... Heel vaak, en nu nog steeds, voel ik mij een zagepee, een hamer die altijd maar weer op datzelfde nageltje klopt. Maar dan doet het natuurlijk extra deugd, en dat meen ik echt, om deze appreciatie te krijgen. Het helpt om ermee te blijven doorgaan. Want ik merk het niet alleen bij mezelf, maar ook bij veel van m’n collega’s: het begint erg zwaar te wegen.»

HUMO Sta ons even een optimistische vooruitblik toe: wat doet u als de normaliteit is teruggekeerd?

Van Gucht «Ik kijk er vooral naar uit om weer wat rust en regelmaat te hebben. Dan kan ik me weer toeleggen op mijn werk en mijn hobby’s. Fitnessen is al twee jaar geleden. En ik wil meer lopen, wat nu enkel met horten en stoten lukt – er zijn toch al een paar kilo’s af. Ik wil lang aanslepende klusjes in huis en in de tuin opknappen. Maar nog het meest van al snak ik ernaar om níéts te doen. Vrijdagavond de computer dichtslaan en naar domme programma’s op tv kijken: ja, graag!»

HUMO Speaking of: in ‘De slimste mens ter wereld’ was er onlangs sprake van een standbeeld voor u. Heeft uw burgemeester zich intussen al geroerd?

Van Gucht (onverstoorbaar) «Nee, ik wacht op zijn reactie, maar die zal er ongetwijfeld nog komen: er is veel plaats in Denderleeuw. Het enige standbeeld in de buurt behoort overigens toe aan een andere medische figuur, dokter Arthur Cochez: hij zal me graag zien komen, niet?»

HUMO Hoe kijkt de Man van het Jaar uit naar vólgend jaar?

Van Gucht «Opnieuw hoopvol. Die hoop had ik vorig jaar ook al, maar ze brandt nog steeds. Ik denk dat we nog altijd kans maken om volgend jaar uit de pandemie te geraken. Ik zie de lente en de zomer graag tegemoet: het zal deugd doen om eens een hele rist maatregelen los te laten. En ook al kan het najaar weer wat moeilijker worden, we gáán hieruit geraken. Laat ons dus maar klinken op een normaler 2022.»

HUMO Met een whisky’tje op oudjaar?

Van Gucht «Welja, ik zal mijn vader uitnodigen. Dan voorzie ik oesters – met peper en citroen – en champagne. Rode wijn ook. En om af te sluiten zouden we inderdaad naar de whisky kunnen grijpen, waarom niet?»

HUMO Heeft uw vader u al proficiat gewenst?

Van Gucht «Nee, hij is geen Humo-man, hij leest Landbouwleven (lacht). Maar ik vermoed dat hij er graag het glas op zal heffen.»

HUMO Dan wij ook: schol!

Bekijk hier de uitslagen van Humo’s Pop Poll 2021

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234