Steven Van Gucht. Beeld Geert Van De Velde Humo 2020
Steven Van Gucht.Beeld Geert Van De Velde Humo 2020

InterviewSteven Van Gucht

Steven Van Gucht: ‘Koop geen sneltests online voor corona’

In een paar minuten weten of je corona hebt. Dat is wat sneltests, die je online kunt kopen, aan de consumenten beloven. Maar Sciensano-viroloog Steven Van Gucht waarschuwt om daar niet op in te gaan. Laat het over aan de professionals, is zijn boodschap.

– Maar sneltests worden toch al gebruikt tegen corona?

STEVEN VAN GUCHT «Snelle antigentests (die de aanwezigheid van bepaalde viruseiwitten meten, red.) worden nu al aangewend in ziekenhuizen. Binnenkort zullen ook triagecentra en huisartsen die tests gaan gebruiken. Met die tests is er ook niets mis. Die zijn zeker betrouwbaar, maar enkel in de juiste context.

»Je kunt ze enkel toepassen bij patiënten die nog maar enkele dagen symptomen hebben. Dan is het goed mogelijk om met een wisser in de neus of keel een goed staal af te nemen. Maar zulke tests worden nu ook al te koop aangeboden als ‘zelftests’ op het internet. Terwijl enkel een professionele gezondheidswerker die op een goede manier kan uitvoeren.»

– Waarom mogen we dat dan niet zelf doen?

«Ten eerste weet je als particulier niet hoe betrouwbaar een test is en of die wel de goedkeuring heeft gekregen van de overheid. Ten tweede is het niet mogelijk om bij jezelf op een correcte manier een staal af te nemen. Want om dat te doen moet je de wisser echt heel diep in je neus of keel steken. Je eigen reflexen zullen dat tegenhouden. Omdat je zo te weinig virus meeneemt als je besmet bent, kun je nog steeds een negatief resultaat krijgen.»

– Hoe weet je of een sneltest de juiste goedkeuring heeft?

VAN GUCHT «De snelle antigentests, die zijn goedgekeurd door de Belgische staat, staan gepubliceerd op de website van het geneesmiddelenagentschap. Maar die zijn enkel bedoeld voor gebruik door professionals. Er is maar een test die goedgekeurd is voor thuisgebruik en dat is een antistoffentest.

»Die kun je bestellen als je wilt weten of je antistoffen hebt. Maar eigenlijk heeft die test heel weinig waarde. Als je antistoffen hebt in je lichaam, dan is dat misschien omdat je weken of maanden geleden bent blootgesteld aan corona, terwijl je ondertussen niet meer besmet bent.

»Anderzijds kan je wél besmet zijn met het virus zonder dat je antistoffen hebt. Als je in de eerste week van de infectie zit, zul je nog nauwelijks antistoffen aanmaken. Maar ik zie dat ook deze test geadverteerd wordt als een ‘snelle coronatest’. Dat is misleidend.»

– Maar zou het niet handig zijn als mensen in de toekomst zichzelf kunnen testen? En kan dat ook geen rol spelen in de anticoronastrategie?

VAN GUCHT «Zeker, in theorie kan dat een manier zijn om de epidemie beter te controleren. Maar daar zitten we nu nog lang niet. We moeten dan precies weten hoe gevoelig die tests zijn, hoe we ze kunnen toepassen en hoe vaak we ze moeten herhalen. Ik denk wel dat sneltests op termijn belangrijk kunnen worden om uitbraken snel in te dammen, als die zich bijvoorbeeld in een school of een bedrijf voordoen.

»Die sneltests kun je dan gebruiken om laagrisicocontacten te controleren, zodat die personen niet in quarantaine moeten gaan. Een negatieve antigentest bij een persoon met typische symptomen van covid-19 kun je dan nog laten volgen door een grondige PCR-test in een labo. Die kan dan definitief uitsluitsel geven of iemand besmet is. Dat is zeker belangrijk in een woon-zorgcentrum waar je géén enkele besmetting wil missen.»

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234