null Beeld

Steven Van Herreweghe: 'Gezocht: één rijdende penis'

Vijf volle maanden: zo lang diende Steven Van Herreweghe twee jaar geleden in het VRT-archief te bivakkeren om één seizoen van het heuglijke ‘Van algemeen nut’ te stofferen. Had hij toen geweten dat de VRT nog een tweede reeks zou bestellen, hij was er misschien nooit aan begonnen.

Noud Jansen

Steven Van Herreweghe «Man man, voor dit tweede seizoen zijn we opnieuw maandenlang dat archief ingedoken: blij dat ik ervan af ben! We hebben ons door uren en uren kurkdroge schooltelevisie uit de jaren 50 en 60 geworsteld. En door een sciencefictionserie waar werkelijk geen touw aan vast te knopen viel – te weten: ‘Het veenmysterie’. En enkele goedbedoelde kunst- en cultuurprogramma’s waarvan je je afvraagt: wie, buiten de makers dan, zou daar nu met plezier naar gekeken hebben? Verreweg het meeste wat we bekijken, levert dan ook nog eens niks op.»

HUMO Je zegt ‘we’. Pluralis majestatis?

Van Herreweghe «Nee, ondertussen heb ik versterking gekregen. Kwestie van een zenuwinzinking te voorkomen. Bingewatchen is tof, maar niet wanneer het om pakweg lessen wiskunde gaat. Dan heb je discipline nodig, arbeidsethiek, doorzettingsvermogen, focus – enfin, al de eigenschappen die ik als kind al miste in de klas. Maar goed, al dat gewroet heeft wél vruchten afgeworpen. Want we hebben weer een hele resem fragmenten gevonden waar je van denkt: ‘Mijn God. Waarom heb ik dit nog nooit eerder gezien?’»

HUMO Geef eens een klinkend voorbeeld?

null Beeld

Van Herreweghe «De klimaatspijbelaars van vandaag trekken uiteraard volkomen terecht aan de alarmbel, alleen moeten ze beseffen dat de generatie van hun ouders fout is opgevoed. In de jaren 60 was er namelijk een programma genaamd ‘Klein, klein kleutertje’, dat gepresenteerd werd door Tante Terry. In één aflevering brengt ze met een aantal kinderen een bezoek aan de Kalmthoutse Heide, en vertelt ze dat er stoute mensen zijn die zomaar afval lozen in dat prachtige natuurgebied. ‘Daarom moeten wij het hier opruimen,’ zegt ze, waarop ze toont hoe je dat doet: je raapt de rotzooi op, gooit alles in een put die je hebt gegraven, en je bedekt die put weer met aarde. Klaar! (lacht) Als ik me één uiterst flauwe woordspeling mag veroorloven: Tante Terry toonde zich daar even Tante Terribel.»

HUMO Oké Steven, we zullen kijken.

Van Herreweghe «Mag ik langs deze weg ook een voorschotje nemen op onze rubriek met opsporingsberichten, en een oproep doen aan de sympathieke Humo-lezers?»

HUMO The floor is yours.

Van Herreweghe «We zoeken een man die in 1983 gespot werd tijdens een grote anti-kernrakettenbetoging in Brussel. De meeste mensen waren te voet, maar hij waagde zich tussen de massa met een rijdende penis waarop stond geschreven: ‘Geen gelul’. Ik zou die mens graag willen huldigen voor zijn creatieve insteek. Zeer benieuwd ook of hij uiteindelijk uit die betoging is geraakt, én of hij zijn piemel daarna reglementair geparkeerd heeft.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234