null Beeld

Stijn Meuris & Lieven Scheire wuiven de laatste spaceshuttle uit

Bijna was het aan onze - en ongetwijfeld ook aan uw - aandacht ontsnapt, maar als de weersomstandigheden een klein beetje meezitten, zal deze week de allerlaatste spaceshuttle zijn allerlaatste vlucht maken.

Geert Op de Beeck

'So what?', denkt u ongetwijfeld, en daarmee denkt u exact hetzelfde als de nationale en internationale media, die (en we zullen ons beleefd uitdrukken) slechts lauwe interesse betonen voor de laatste lancering van de Atlantis.

Daarmee hadden die media en u echter buiten Stijn Meuris en Lieven Scheire gerekend: twee heren die zó waanzinnig enthousiast zijn over de spaceshuttle dat ze speciaal voor de Humo-site een stel filmpjes gemaakt hebben waarin ze ongebreideld hun liefde voor dit wonderlijke ruimtetuig etaleren, en uitleggen waarom ook u ab-so-luut naar die laatste vlucht moet kijken.Stijn Meuris «De spaceshuttle is echt een wonderlijk toestel. Misschien wel het meest fantastische toestel dat ooit door de mens ontworpen is - op een goede koffiezet na.»

Lieven Scheire «Qua voertuigen staat-ie sowieso op één: geen auto, vliegtuig of trein die ingenieuzer en knapper in elkaar zit. Ik ben een milieubewuste jongen, maar zo'n spaceshuttle is wel een Speerpunt Der Menselijke Verwezenlijkingen!»

Scheire «Je moet weten: de spaceshuttle draait rond de aarde met een snelheid van zo'n 28.000 kilometer per uur, en het moment waarop je afremt beslist waar je gaat neerkomen. Onherroepelijk, hè!

»Stel je voor: dat vliegt dus 28.000 kilometer per uur, en op het landingspunt zit een speling van zowat twintig meter. Je mag er niet aan denken wat er gebeurt als de motor even hapert, of als iemand een fractie van een seconde te laat op een knop drukt...»

Meuris «Ik kijk met plezier naar 'Top Gear', maar sorry, Richard Hammond: niks weegt op tegen de livebeelden die de NASA elke keer uitzendt.

»Oké, mijn fascinatie voor de spaceshuttle zal ook wel een beetje te maken hebben met jongensachtige, puberale opwinding voor alles wat VROAAAAAAR! doet, maar het is echt wel méér dan dat, want ook wanneer de motoren uitgezet worden, blijf ik gefascineerd kijken. Zo'n spaceshuttle in de ruimte is gewoon mooi, elegant, breekbaar zelfs. Bijna kosmisch ballet.»

Meuris «Ik denk dat ze absoluut niet willen dat er met die allerlaatste spaceshuttle iets fout gaat. Ze sturen een minimale bezetting, eigenlijk gewoon een cargo om het ISS te bevoorraden, het Internationaal Ruimtestation - vier man, en verder geen toeters en bellen, en zéker geen burgers die meegaan of zo.»

Scheire «Er is wel een goede reden waarom ze maar met z'n vieren gaan. Vroeger stond er altijd een tweede spaceshuttle klaar, om te gaan helpen als er in de ruimte iets mis zou gaan met de eerste. Maar nu ís er dus gewoon geen tweede shuttle meer.

»Ze hebben wel een ander, ietwat ingewikkelder plan B klaar. Als er iets misgaat, moeten de bemanningsleden naar het ISS, en van daaruit moeten ze met Russische Sojoezen teruggehaald worden. Alleen: in zo'n Sojoez is maar plaats voor drie man, en dan nog zeer nipt.
»En aangezien er niet genoeg Sojoezen beschikbaar zijn, zou het dan een jaar duren voor iedereen terug is. Die gasten vertrekken nu in een state of mind van: 'Over veertien dagen zijn we terug.' Maar met een beetje pech hangen ze daar over een jaar nog.»

Het volledige interview leest u op dinsdag 5 juli in Humo 3696/27.

Bekijk de filmpjes »

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234