null Beeld

Stijn Van de Voorde, de nieuwe stoorzender van 'De ideale wereld': 'Ik en mijn buzzertje zijn een goed duo'

De leegte die Jelle De Beule achterliet door na elf seizoenen de plaat te poetsen, is niet lang een leegte geweest: vorige week donderdag beleefde Stijn Van de Voorde z’n vuurdoop als bijzitter in ‘De ideale wereld’. Geen klachten, wat ons betreft, hij deed dat naar behoren.

Noud Jansen

Stijn Van de Voorde «Dankjewel, ik vond het zelf ook wel oké gaan. In het verleden was ik al twee keer te gast geweest, ook al omdat Otto-Jan Ham een goeie vriend van me is, maar dit was toch nog net dat tikje plezieriger.»

HUMO Heb jij zelf je kandidatuur ingediend, of ben je gevraagd?

Van de Voorde «Het tweede. Een eer, want ‘De ideale wereld’ is één van de weinige Vlaamse humoristisch bedoelde programma’s waarom ik kan lachen. Nu ik voor het eerst een redactievergadering heb bijgewoond, snap ik ook waarom: er wordt nauwgezet over de kwaliteit gewaakt. Als je ziet wat er allemaal voor humor moet doorgaan op de Vlaamse televisie, dan wordt volgens mij op de meeste redacties de vraag ‘Ligt dit niet te veel voor de hand?’ gewoon níét gesteld. Bij ‘De ideale wereld’ dus wel: er worden voorstellen afgeschoten die niet eens zo kwaad zijn.»

HUMO Voorbeeldje?

Van de Voorde «Je weet dat ik de ouders van onze gast Raoul Hedebouw ben gaan opzoeken in Herstal – overigens de enige mensen in Herstal die iedere avond naar ‘De ideale wereld’ kijken. Samen met zijn moeder heb ik door Raouls oude opstellen en kindertekeningen zitten snuisteren, om tot mijn gespeelde verbazing vast te stellen dat hij er als kind heel andere denkbeelden op nahield: achteraf hadden we er nagemaakte kindertekeningen tussen gemonteerd met leuzen als ‘Liever dood dan rood’ of ‘Stakers zijn lui’. In de redactievergadering vooraf was ook het idee geopperd om met bloemetjes en hartjes een kleurrijk hakenkruis te tekenen, maar dat werd verworpen: ‘te makkelijk scoren’. Ik vind het geweldig dat die bedenking überhaupt gemaakt wordt.»

HUMO Weet je wat de redactie precies van jou verwacht?

Van de Voorde «In grote lijnen: dat ik een stoorzender ben die ook weer niet té veel stoort. Als ik merk dat de gast aan het drammen is, dan is het aan mij om even kort te interrumperen, en het soort opmerking te maken dat ik thuis vanuit mijn luie zetel ook zou maken. Zo hoeft de presentator dat niet te doen, wat bevorderlijk is voor het gesprek.»

HUMO Dat venijnige buzzertje van jou lijkt me wat dat betreft een godsgeschenk.

Van de Voorde «Ja, hè? Dat buzzertje is er altijd al geweest, alleen werd het bijna niet meer gebruikt. Maar ik vind het een heerlijk ding, omdat het me in staat stelt om op een moeiteloze, zij het niet al te sympathieke manier iemand het zwijgen op te leggen. Ik en mijn buzzertje, wij zijn een goed duo.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234