null Beeld

Stoelendans bij de VRT in 'De stoel': 'Ons record is 220 man, op het strand van Wenduine'

‘1000 zonnen’ werd door de VRT overboord gekieperd, maar één drenkeling wist te overleven: het populaire rubriekje ‘De stoel’.

vvp

Daarin gaan kijkers elke dag, gewapend met een specifiek voorwerp, op zoek naar een stoel die ergens in Vlaanderen werd neergepoot: de eerste die met het juiste voorwerp in de stoel zit, kan een reis winnen. Deze zomer wordt ‘De stoel’ opnieuw gelanceerd, maar dan als zelfstandig miniprogramma: de ideale gelegenheid om, samen met producer Johan Celen, wat herinneringen op te halen.

Johan Celen «In één uitzending hebben we de stoel dicht bij een abdij gezet. Er kwam toen bijna onmiddellijk iemand aangelopen met het juiste voorwerp: het bleek één van de paters te zijn, die een grote fan was van het programma. Hij won de reis, maar hij zag het niet zitten om ook daadwerkelijk zijn koffers te pakken, dus schonk hij zijn prijs aan mensen die zich inzetten voor een goed doel. Knap, hè?»

HUMO Hoeveel volk rept zich gemiddeld naar ‘De stoel’?

Celen «Dat is op voorhand nogal moeilijk in te schatten. Ons record is 220 man – dat was op het strand in Wenduine – maar het is ook al twee keer gebeurd dat er níémand kwam. Eén keer tijdens een ontzettend onweer – dat leverde wel spectaculaire beelden op – maar ook één keer omdat onze crew naar de verkeerde locatie was afgezakt (lachje). Dat zit zo: alle plaatsen waar we de stoel opstellen, worden op voorhand al bezocht. Dan wordt de stoel daar neergepoot om het beeld te filmen dat de kijkers te zien zullen krijgen. Maar het gebeurt dat die opnames pakweg een maand op voorhand gebeuren en zo was er in dit geval iets misgelopen. Om het goed te maken, zijn we de volgende dag terug naar dezelfde locatie gegaan – de juiste, dit keer – en hebben we twee reizen verloot in plaats van één.

»We zijn ook eens gaan filmen in een parkje bij een karakteristiek standbeeld, maar op de dag van de uitzending was dat standbeeld foetsie: het bleek deel te hebben uitgemaakt van een tijdelijke tentoonstelling. We zijn dan maar blijven staan, in de hoop dat mensen het park ook zónder standbeeld zouden herkennen. Maar er kwam niemand af, en ik werd ongerust. Wat was er nu gebeurd? Dat standbeeld was geen probleem, maar die dag moesten de mensen als voorwerp hun huisdier meenemen. Alleen is dat bij de meeste mensen een hond en waren er in dat park geen honden toegelaten: ze werden geweerd door de parkwachter. De man die uiteindelijk – veel later – in de stoel is gaan zitten, dacht nooit dat hij ging winnen. Hij had namelijk zijn kanarie meegepakt en hij was bijna stapvoets naar het park gefietst: ‘Mijn kanarievogel kan niet tegen de wind,’ zei hij.»

HUMO Verandert er iets nu ‘De stoel’ een autonoom programma is?

Celen «We hebben dat even overwogen, maar we kwamen al snel tot de conclusie dat dat niet nodig was: de formule is nog altijd ijzersterk en de mensen worden er nog altijd goedgezind van.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234