null Beeld

Stoomtreinen, spoorzoekers en sneeuwmannen: Humo's filmtoppers van het najaar

Laat het buiten maar guur herfstweer worden, wij nestelen ons wel met een reuzenemmer popcorn in de knusse bioscoopzaal. Geen vallende herfstbladeren of ijzige windstoten daar, maar wel knetterende lichtsabels, hamerslingerende superhelden, losgeslagen legomannetjes én een elektriserende Matthias Schoenaerts. Voor u als lekkere beukennootjes bij elkaar gesprokkeld: de filmtoppers van het najaar!

Erik Stockman

'We voelen het toverstof al neerdwarrelen'


Wind River

undefined

Van: Taylor Sheridan.

Met: Jeremy Renner, Julia Jones, Kelsey Asbill Chow en Graham Greene.

De pitch: moord in het indianenreservaat.

Uit op: 20 september.

Als een speer naar de zaal, want: het sfeervolle regiedebuut van de scenarist van de meesterwerkjes ‘Sicario’ en ‘Hell or High Water’ staat stijf van de suspense en bol van de hartverscheurend mooie dialogen.

Blijf maar in uw tent, want: het voortdurende geploeter in het ondergesneeuwde indianenreservaat zal u net als de personages – Jeremy Renner en Elizabeth Olsen vertolken een spoorzoeker en een FBI-agente die samen op een moordenaar jagen – verkleumd en sneeuwblind achterlaten.


Wakefield

undefined

Van: Robin Swicord.

Met: Bryan Cranston, Jennifer Garner, Beverly D’Angelo en Ian Anthony Dale.

De pitch: wie zit daar op zolder?

Uit op: 20 september.

Snel daarheen, bitch, want: Bryan ‘Walter White’ Cranston zet als depressieve huisvader die zich jarenlang op zijn eigen zolder verstopt opnieuw een meesterlijke vertolking neer.

Kook liever nog wat meth, want: met het wrokkige, rancuneuze en onbeminnelijke hoofdpersonage dat Cranston in dit veel te sombere drama vertolkt, wilt u geen twee uur in een bioscoopzaal doorbrengen, laat staan op een zolder.


Loveless

undefined

Van: Andrey Zvyagintsev.

Met: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Yanina Hope en Daria Pisareva.

De pitch: there’s something rotten in the state of Russia.

Uit op: 27 september.

Met een fles wodka naar de cinema, want: de regisseur van de toppers ‘Leviathan’, ‘The Return’ en ‘The Banish-ment’ laat dit naargeestige portret van een liefdeloos koppel uitgroeien tot een messcherpe analyse van de in een crisistoestand verkerende Russische samenleving.

Geen loodzware Russische drama’s voor u, want: het leven is zo al treurig genoeg, en bovendien is wodka slecht voor de lever.


An Inconvenient Sequel: Truth to Power

undefined

Van: Bonni Cohen en Jon Shenk.

Met: Al Gore, John Kerry, George W. Bush en Angela Merkel.

De pitch: het gaat nog steeds niet goed met het klimaat.

Uit op: 27 september.

Verplichte kost, want: tien jaar na ‘An Inconvenient Truth’, de documentaire die het grote publiek bewust maakte van de klimaatopwarming, meet Al Gore opnieuw de temperatuur op – en de resultaten ogen niet fraai.

Verbrand liever nog wat CO2, want: veel meer dan een bevlogen milieuactivist is die Al Gore een gefrustreerde ex-presidentskandidaat met een bovengemiddelde ego-uitstoot.


Kingsman: The Golden Circle

undefined

Van: Matthew Vaughn.

Met: Colin Firth, Taron Egerton, Mark Strong en Channing Tatum.

De pitch: de spionnen van de Kingsman zijn terug!

Uit op: 27 september.

The Man from U.N.C.L.E. begint nu al te kwijlen, want: indien het vervolg op ‘Kingsman: The Secret Service’ even denderend wordt als het origineel – herinner u de zich als kungfu-vechtmachine ontpoppende Colin Firth – dan staan ons twee uurtjes onversneden topentertainment te wachten.

Zo leuk kan de sequel niet worden, want: in de vorige film ging het personage van Colin Firth het hoekje om. Toch?


Blade Runner 2049

undefined

Van: Denis Villeneuve.

Met: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas en Dave Bautista.

De pitch: hoe zou het nog zijn met Rick Deckard?

Uit op: 4 oktober.

Onze spinner is nu al geland op het dak van Kinepolis, want: met Denis Villeneuve zit één van de strafste regisseurs van het decennium in de regiestoel, oudgediende Harrison Ford krijgt het gezelschap van de übercoole Ryan Gosling, en afgaande op de eerste beelden zit de atmosfeer precies juist.

Zelfs de replicants houden hun hart vast, want: dat Villeneuve op de valreep besliste om de soundtrack van zijn vaste componist Jóhann Jóhannsson te laten herwerken door Hans Zimmer, kán worden geïnterpreteerd als een slecht omen.


Le Fidèle

undefined

Van: Michaël R. Roskam.

Met: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Sam Louwyck en Stefaan Degand.

De pitch: mooie racepilote valt op knappe gangster.

Uit op: 4 oktober.

Matthias, here we come, want: Vlaanderens hotste exportproduct en de betoverende Adèle Exarchopoulos (‘La Vie d’Adèle’) in een door de maker van ‘Rundskop’ en ‘The Drop’ geregisseerde, door cameratovenaar Nicolas Karakatsanis gefilmde liefdestragedie? O ja!

Uw geloof wankelt, want: ‘Le Fidèle’ greep in het voorjaar naast een selectie voor het filmfestival van Cannes en op het festival van Venetië werd de film buiten competitie vertoond. Omdat de festivalbonzen hem niet straf genoeg vonden?


Detroit

undefined

Met: John Boyega, Anthony Mackie, Will Poulter en

Algee Smith.

De pitch: hommeles in de

Motor City.

Uit op: 11 oktober.

Geen traangaskanon dat u kan tegenhouden, want: dit intense stukje cinema van de regisseuse van ‘Zero Dark Thirty’ en ‘The Hurt Locker’ neemt u mee naar de long hot summer van 1967, toen tijdens straatrellen in Detroit 43 (overwegend zwarte) doden vielen.

Wij zien het zwart in, want: Bigelow mag dan een geweldige cineaste zijn, als blanke vrouw heeft ze té weinig affiniteit met de Afro-Amerikaanse tragedie die ze hier probeert te verfilmen.


Happy End

undefined

Van: Michael Haneke.

Met: Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz en Toby Jones.

De pitch: Herr Haneke over asiel en migratie.

Uit op: 11 oktober.

Iedereen welkom, want: het nieuwe, tegen de achtergrond van de vluchtelingencrisis spelende drama van de grote Michael Haneke wordt opgefleurd door een fonkelende Vlaamse aanwezigheid: Laura Verlinden.

Geef deze film geen verblijfskaart, Theo, want: na de wereldpremière in

Cannes reageerden de critici maar lauwtjes.


The Lego Ninjago Movie

undefined

Van: Charlie Bean en Paul Fisher.

Met: de stemmen van Olivia Munn, Justin Theroux, Jackie Chan en Dave Franco.

De pitch: hier met die blokjes!

Uit op: 18 oktober.

In de NinjaCopter naar de bios, want: na het hilarische ‘The LEGO Movie’ en het geinige ‘The LEGO Batman Movie’ wacht ons ongetwijfeld opnieuw een lachkrampverwekkende roetsjbaanrit door de blokkendozen van het Lego-universum.

Laten we elkaar geen Garmadon noemen, want: dit is gewoon één grote stroboscopische reclamespot voor de bouwsets van Lego, en bovendien speelt u liever met Fischertechnik.


Good Time

Van: Benny en Josh Safdie.

Met: Robert Pattinson,

Benny Safdie, Taliah Webster en Jennifer Jason Leigh.

De pitch: bankovervaller op de vlucht.

Uit op: 18 oktober.

Grinnik-grinnik, want: een geblondeerde Robert Pattinson die ligt te kezen met een 16-jarig trailer trash-wicht: het is een nu al historisch beeld dat u écht niet wilt missen.

U wilt dit missen, want: ook al valt er over dit immens stijlvolle, door een fantastische soundtrack gedragen visitekaartje van de broers Safdie weinig negatiefs te zeggen, u kunt die Pattinson eenvoudigweg niet luchten.


Thor: Ragnarok

Van: Taika Waititi.

Met: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett en Idris Elba.

De pitch: laat het gehamer beginnen!

Uit op: 25 oktober.

Ragnarok-’n-roll, want: het nieuws dat de ultracoole booswicht Loki (wij hopen nog steeds dat Tom Hiddleston de nieuwe Bond wordt) opnieuw meeknettert, maakt dat we deze bewegende hamerbreekmachine toch weer een beetje zien zitten.

Geen Ragnarok voor uw gat, want: alsof de Marvel-melkkoe nog niet genoeg is leeggeknepen, heeft producent Kevin Feige al te kennen gegeven dat deze superhelden-flick het zoveelste opstapje vormt naar het in 2018 te verschijnen ‘Avengers: Infinity War’. Pfff.


Logan Lucky

Van: Steven Soderbergh.

Met: Adam Driver, Channing Tatum, Daniel Craig en Seth MacFarlane.

De pitch: de working class-versie van ‘Ocean’s Eleven’.

Uit op: 1 november.

Welkom terug, Steven, want: de in 2013 met vervroegd pensioen gegane Soderbergh maakt zijn comeback met een uiterst vermakelijke heist movie over twee onbemiddelde broers die een overval plannen op een NASCAR-racecircuit.

Werk aan de winkel voor minister van pensioenen Bacquelaine, want: als het voor dít magere doorslagje van zijn oude ‘Ocean’s Eleven’-succesnummer is dat Soderbergh terugkwam, dan dient de toegelaten arbeid voor gepensioneerden dringend te worden ingeperkt.


Murder on the Orient Express

Van: Kenneth Branagh.

Met: Johnny Depp, Penélope Cruz, Daisy Ridley en Kenneth Branagh.

De pitch: zie titel.

Uit op: 8 november.

Vul nu al uw Rail Pass in, want: niets is leuker dan in het gezelschap van Johnny Depp, Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer en Penélope Cruz aan boord van een luxueuze stoomtrein een door Agatha Christie verzonnen moordmysterie oplossen.

Laat maar tuffen, want: die blaas van een Branagh in de rol van de Waalse speurneus Hercule Poirot? L’horreur, l’horreur!


Borg / McEnroe

Van: Janus Metz.

Met: Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård, Sverrir Gudnason en Jane Perry.

De pitch: Iceborg vs. Superbrat.

Uit op: 8 november.

Game, set, match, want: indien het Shia LaBeouf en het Zweedse supertalent Sverrir Gudnason lukt om hun iconische personages op de juiste manier neer te zetten, dan wordt deze verfilming van de legendarische rivaliteit tussen de ijzige Borg en de vulkanische McEnroe een regelrechte smash.

Out! want: Shia LaBeouf als John McEnroe? You cannot be serious!


Vele hemels

Van: Jan Matthys.

Met: Koen De Graeve, Viviane De Muynck, Jos Verbist en Herman Gilis.

De pitch: Griet Op de Beeck verfilmd.

Uit op: 8 november.

Nu al een krop in de keel, want: muziek van Spinvis, beelden geschoten door de regisseur van ‘Quiz Me Quick’, in de cast niets dan kanjers, en Op de Beeck herself die het scenario schreef? Dat moet wel een topper worden.

Nu al krullende tenen, want: het unieke proza van Op de Beeck in filmtaal omzetten is volgens ons een onmogelijke opdracht. Of toch niet. Misschien.


You Were Never Really Here

undefined

Van: Lynne Ramsay.

Met: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola en Alex Manette.

De pitch: bikkelharde huurling gaat op zoek naar verdwenen tienermeid.

Uit op: 15 november.

Dit is er eentje voor de eindejaarslijst, want: een Joaquin Phoenix in topvorm, een donderende soundtrack en een apocalyptisch mooie fotografie maken van de nieuwe film van Lynne Ramsay (‘We Need to Talk About Kevin’) naar verluidt de ‘Taxi Driver’ voor de 21ste eeuw.

Temper uw vreugde, want: van de naargeestige meesterwerkjes van Lynne Ramsay (zie ook: ‘Ratcatcher’) krijgt een mens alleen maar miltzucht.


The Snowman

undefined

Van: Tomas Alfredson.

Met: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Val Kilmer en Chloë Sevigny.

De pitch: Tinker, tailor, soldier, serial killer.

Uit op: 15 november.

Geen blizzard die ons gaat tegenhouden, want: zoals regisseur Tomas Alfredson het vampierengenre en de spionnenfilm tot magistrale kunst verhief met achtereenvolgens ‘Let the Right One In’ en ‘Tinker Tailor Soldier Spy’, zo geeft hij deze keer aan het flik-jaagt-op-seriemoordenaar-genre een boost die we niet meer hebben gezien sinds ‘Se7en’.

Geef ons maar sneeuwman Olaf, want: Fassbender vertolkt een flik met de naam Harry Hole. Harry Hóle?


Justice League

undefined

Van: Zack Snyder.

Met: Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa en Amy Adams.

De pitch: Batman, Wonder Woman, Superman en The Flash met verenigde capes tegen de booswichten!

Uit op: 15 november.

Poets uw spandex op, want: dankzij het schitterende ‘Wonder Woman’ van enkele maanden geleden heeft u niet alleen het historische ‘Batman v Superman’-debacle uit uw geheugen kunnen verwijderen, u heeft ook ongelooflijk veel zin gekregen in de ‘Justice League’-ensemblefilm waarin Batman en de Wonderchick zij aan zij strijden.

De vuist van de Hulk erop, want: zolang Batman en Superman zich niet weten te bevrijden uit de veel te artistiekerige houdgreep van regisseur Zach Snyder, zullen de films uit het DC Comics-universum nooit het entertainende niveau halen van de superheldenprenten van Marvel.


Flatliners

undefined

Van: Niels Arden Oplev.

Met: Nina Dobrev, Ellen Page, Diego Luna en Kiefer Sutherland.

De pitch: piep... piep... piep... piep... píééééééééééééééép!

Uit op: 22 november.

Met de hoogste spoed naar de cinema, want: het vervolg op ‘Flatliners’ (1990) vertelt wederom het ongelooflijk fascinerende verhaal van vijf geneeskundestudenten die hun eigen hart stilleggen, om zo een bijna-doodervaring uit te lokken. En dat op kosten van hun studiebeurs!

Dit hart vertoont geen activiteit, want: de oorspronkelijke ‘Flatliners’ van Joel Schumacher – met de jeugdige Kiefer Sutherland en Julia Roberts – was een heel erg middelmatige film die volgens ons op geen enkele manier valt te reanimeren.


Death Wish

undefined

Van: Eli Roth.

Met: Bruce Willis, Vincent D’Onofrio, Elisabeth Shue en Dean Norris.

De pitch: wraakengel Paul Kersey doolt weer rond.

Uit op: 6 december.

Dit wordt een voltreffer, want: nu onze politici zich één voor één laten kennen als zakkenvullers, de barbaren voor de deur staan en de rechtsstaat wankelt, komt de remake van één van de beste vigilante-films uit de jaren 70 als geroepen (oké, dit klonk behoorlijk fout, maar de trailer van de nieuwe ‘Death Wish’ riekt dan ook naar foute rechtse propaganda).

Charles Bronson zint vanuit het graf op wraak, want: eigenlijk hadden we liever Stallone in de rol van Kersey gezien, maar die haakte vanwege ‘creatieve meningsverschillen’ af en werd vervangen door Bruce ‘Ik ben allang over mijn beste jaren heen’ Willis.


Suburbicon

undefined

Van: George Clooney.

Met: Matt Damon, Oscar Isaac, Julianne Moore en Glenn Fleshler.

De pitch: bloed in de suburbs.

Uit op: 6 december.

Een thermonucleaire explosie van fun, want: de krachtenbundeling tussen George Clooney (die als regisseur zijn kunnen bewees met ‘Good Night, and Good Luck’ en ‘Confessions of a Dangerous Mind’), Matt Damon (die de rol speelt van een losgeslagen huisvader in een smetteloos Amerikaans fifties-voorstadje) en de broers Coen (die het scenario neerpenden) levert een donkere satire op die door sommige critici werd omschreven als ‘briljant’.

Subiet negeren, want: over de ogenschijnlijk perfecte, maar in realiteit door en door verrotte gazonnetjes in de suburbs zijn al veel te veel films gemaakt.


Star Wars: The Last Jedi

undefined

Van: Rian Johnson.

Met: Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill en Adam Driver.

De pitch: gaat Luke zijn lichtsabel opnieuw laten knetteren?

Uit op: 13 december.

Tegen lichtsnelheid daarheen, want: de regie was in handen van de briljante ‘Looper’-regisseur Rian Johnson – the force is strong in him – en bovendien werd de cast uitgebreid met enkele mooie namen: Benicio del Toro! Laura Dern! Tom Hardy!

Smijt maar tussen de kaken van de Sarlacc, want: nu Disney ons ieder jaar minstens één nieuwe ‘Star Wars’-film voorschotelt – zijn nog op komst: de Han Solo-standalone-film en de Boba Fett-prequel – begint het melkwegstelsel een beetje leeggemolken te raken.


Wonderstruck

Van: Todd Haynes.

Met: Julianne Moore, Millicent Simmonds, Cory Michael Smith en Damian Young.

De pitch: een verhaal vol met wonderen.

Uit op: 20 december.

Proef het wonder, want: zodra ons het nieuws ter ore kwam dat de regisseur van het wondermooie ‘Carol’ zijn zinnen had gezet op de verfilming van de prachtige kinderroman ‘Het Wonderkabinet’ van Brian Selznick – die ook het door Martin Scorsese verfilmde ‘De uitvinding van Hugo Cabret’ neerpende – voelden we het toverstof al neerdwarrelen.

Vasthouden dat hart, want: het valt nog te bezien of de regisseur van de hermetische Bob Dylan-biopic ‘I’m Not There’ het wel in zich heeft om de speciale magie van ‘Het Wonderkabinet’ naar het witte doek te brengen.


All the Money in the World

Van: Ridley Scott.

Met: Mark Wahlberg, Kevin Spacey, Michelle Williams en Timothy Hutton.

De pitch: 17 miljoen dollar of zijn oor gaat eraf.

Uit op: 27 december.

Hiervoor legt u uw centjes op tafel, want: na ‘The Martian’ en ‘Alien: Covenant’ keert Ridley Scott terug naar de aarde voor de verfilming van één van de meest beruchte ontvoeringszaken uit de geschiedenis: de kidnapping in Rome van John Paul Getty III.

Voor geen geld ter wereld, want: u heeft tussen kerst en nieuw wel wat beters te doen dan te gaan kijken naar de nieuwe sof van die allang uitgedoofde Ridley Scott: cocktailprikkers en partypoppers inslaan, bijvoorbeeld. Bij dezen: prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234