Stop de haat: 12 prominente Antwerpenaars over het geweld en de stille optocht

'Ik kan geen enkele reden aanvoeren om niet mee te lopen.' Stop de haat: 12 prominente Antwerpenaren over het geweld en de stille optocht van vrijdag.

Brussel is nog maar net bekomen van de stille mars ter nagedachtenis van Joe Van Holsbeeck of ook Antwerpen maakt zich op voor een optocht tegen geweld en voor verdraagzaamheid. Twee weken na de racistische moord op Luna Drowart en Oulemate Niangadou, de aanslag op Songül Koç en de verdachte verdrinkingsdood van Mohamed Bouazza staan de lichtjes van de Schelde nog altijd op sluimerstand. Twaalf Antwerpenaren likken hun wonden, de burgemeester op kop.

Patrick Janssens: 'De moeilijkste week van mijn leven'

HUMO Stapt u mee op in de stille optocht?

PATRICK JANSSENS « Uiteraard.»

HUMO Met welke boodschap?

JANSSENS « De families van de slachtoffers willen, samen met zoveel mogelijk andere mensen, tonen dat er een andere kant aan Antwerpen is dan de kant die we twee weken geleden hebben gezien. Het signaal is: in een stad waarin zulke dingen mogelijk zijn, willen wij niet leven.»

HUMO Wat heeft de afgelopen dagen het meeste indruk op u gemaakt?

JANSSENS « Het contact met die families. Het is erg dat het op zo'n verdrietig moment moest gebeuren, maar ik heb de voorbije week een paar onvoorstelbaar schone mensen leren kennen. Als je zoveel met mekaar praat en huilt, creëert dat een band die het moment overstijgt.»

HUMO In 'De Zevende Dag' was u bijzonder emotioneel. Zo hadden we u nog nooit gezien.

JANSSENS « Ik zet nooit een masker op, alleen was deze kant van mijn persoonlijkheid, zeker bij het grote publiek, nog onbekend. Als politicus word je ook zelden zó geraakt door een gebeurtenis. De racistische aanslagen treffen het hart van wat de stad is en zou moeten zijn. Ik heb het gevoel dat dit mijn eigen familie overkomt.»

HUMO Toen ik u eind 2002 interviewde, kort na de moord op Mohammed Achrak, zei u: 'Dit was de moeilijkste week uit mijn politieke carrière.'

JANSSENS « Aan die woorden heb ik de voorbije dagen nog vaak teruggedacht. Ik denk dat deze week echt wel de meest intense uit mijn leven is geweest. Ik ben dag en nacht bezig om het samenleven tussen de bevolkingsgroepen te bevorderen: als dat dan op zo'n gruwelijke manier op de proef wordt gesteld, ben je daar kapot van.

Hopelijk beseft iedereen nu dat onverdraagzaamheid geen ver-van-ons-bedshow is. Met één aanslag werd de héle Antwerpse bevolking geraakt: een Malinese jonge vrouw die hier pas een jaar woonde, een Turkse vrouw van mijn generatie die hier al heel haar leven woont, en een door-en-door Antwerps meisje van 2,5 jaar. Je kan moeilijk beter zichtbaar maken hoe gevaarlijk racisme is, voor ons allemaal.»

HUMO Brengt deze aanslag de Antwerpenaren dichter bij mekaar?

JANSSENS « Er is nu in ieder geval een kans om dichter bij mekaar te komen. Ik heb deze week lang gepraat met Omar, de broer van Mohamed Bouazza (de Marokkaanse jongen die naar alle waarschijnlijkheid in de Schelde sprong nadat hij was achtervolgd door racistische jongeren, red.). Ik ben vaak op bezoek geweest bij de Turkse Songul in het ziekenhuis. Ik heb gerouwd met de Malinese mannen en vrouwen. Zeker voor mij persoonlijk is de segregatie in de stad doorbroken.»

HUMO In 'De Zevende Dag' zei u een paar dagen na de aanslag: 'Het is te vroeg voor politieke conclusies.' De ouders van Luna nemen, via hun raadsman Jef Vermassen, wél duidelijk stelling in.

JANSSENS « Zij hebben daar ook alle recht toe - en alleen zij. Ik zou het niet gepast vinden nu met grote politieke analyses op de proppen te komen. Dat moment komt nog wel, maar nu is het te vroeg.»

Meer in Humo 3429

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234