Mark Manson Beeld Men's Health
Mark MansonBeeld Men's Health

datingadviesmark manson

‘Stop met nepgedrag als je aantrekkelijke vrouwen wil versieren’

Mark Manson (36), auteur van de wereldwijde bestseller ‘De edele kunst van not giving a f*ck’, herroept een aantal van zijn adviezen aan mannen. In zijn deels herschreven datingadviesboek ‘Modellen’ zegt hij nu: ‘Wees eerlijk over jezelf. Stop je te gedragen als een aantrekkelijke man, word een aantrekkelijke man!’

Jeroen Kreule

Als man je kwetsbaarheid tonen: het is volgens Mark Manson dé manier om aantrekkelijk gevonden te worden door vrouwen. De Amerikaan gelooft niet langer in de voor de hand liggende versiertrucjes, tactieken en technieken waar hij vroeger wel in geloofde. ‘Dat is nepgedrag. Geloof me: je bent geen watje als je je onzekerheden of angsten deelt. Wees eerlijk, hou van jezelf, durf emoties te tonen. Vrouwen willen een man die wil zijn wat híj wil zijn, niet iemand die een act opvoert.’

Dronken ongebreidelde seks hebben, al dan niet na simpele versiertrucjes en zonder echt uzelf te zijn: u vond het leuk als twintiger, lees ik in uw boek. Bevredigend was het niet, ontdekte u. Hoe kwam u tot inkeer?

MARK MANSON «Ik begon mezelf af te vragen waarom ik zoveel energie stak in pleziertjes zonder enige vorm van diepgang. Dat ik zo vaak in de kroeg hing, ging ten koste van andere dingen in mijn leven. Om misverstanden te voorkomen: ik heb met tientallen vrouwen in bed gelegen, maar ik was absoluut geen macho met een vlotte babbel. Er was wel enige mate van genotzucht. Die ontstond nadat ik was bedrogen door mijn allereerste liefde. Emotioneel raakte ik in de war. Ik werd wanhopig, obsessief en dwangmatig en wilde geliefd worden bij zoveel mogelijk vrouwen. Dat lukte me. Ik wist precies welke openingszin nodig was, wanneer je wel en niet moest lachen om een vrouw te versieren.

»Stoerdoenerij, want ik was nooit mezelf. En ik geef het eerlijk toe: ik had een paar boeken gelezen over hoe je vrouwen moet versieren. Achteraf gezien wilde ik overcompenseren. Spijt heb ik niet, ik heb er veel van geleerd. Na een paar jaar was ik klaar met dat oppervlakkige gedoe.»

- U was intussen ook datingcoach geworden, door andere mannen te helpen hun relaties met vrouwen te verbeteren.

MANSON «Die stap was snel gemaakt. Ik had een bepaalde reputatie opgebouwd. Mannen vroegen of ik met ze wilde uitgaan. Niet omdat ze met mij wilden daten, maar juist om te zien hoe ik vrouwen regelde. Ik kreeg mailtjes van mannen die ik niet eens kende. Aanvankelijk vond ik het prima, als ze mijn biertjes wilden betalen. Maar wat ik al zei, ik was er klaar mee, met zoveel mogelijk vrouwen in bed te krijgen. Ik besloot me te verdiepen in allerlei theorieën op het gebied van aantrekkingskracht en seksualiteit. Ik las boeken over sociale psychologie en probeerde zelf verschillende therapieën uit. Langzaam maar zeker werd ik datingcoach. In de VS, later ook in Europa en Australië. Ik kon er prima van leven. Op basis van al die gesprekken was ik tot nieuwe inzichten gekomen: de enige bestendige manier om aantrekkelijkere vrouwen aan te trekken, is door zélf aantrekkelijker te worden.»

- Hoe doe je dat, als man aantrekkelijker worden? Dat lijkt mij vrij ingewikkeld.

MANSON «Door in jezelf te investeren, door minder behoeftig te worden. Door zelfontwikkeling. Wees eerlijk, toon moed, durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Investeer in jezelf om een betere man te wórden, in plaats van je voor te doen als een betere man. Gedraag je niet als een aantrekkelijke man, maar wórd er een. Stop met nepgedrag. Na ruim drie jaar reizen en coachen wilde ik naar huis en dacht: ik weet hoe de vork in de steel zit, het is tijd om het ultieme datingadviesboek schrijven. Een boek dat compleet anders moest zijn dan al die andere datingadviesboeken. Want die vond ik vrijwel allemaal bagger. Ik wilde niet met het zoveelste stappenplan op de proppen komen hoe je een vrouw moet versieren, ik wilde ontroeren.

»Kijk, in het verleden had de man een duidelijke rol: hij moest sterk en beschermend zijn, hij was kostwinner. Heel lang is de gedachte geweest dat een man emoties moest verbergen en geen zwakte moest tonen. Ik ben opgegroeid in de periode erna, zonder een duidelijke definitie wat onze sociale rol hoort te zijn, zonder een model van wat een aantrekkelijke man is. Ook daarom wilde ik dit boek schrijven: ik wilde een soort model maken van de moderne, integere en aantrekkelijke man in de eenentwintigste eeuw. Noem het een roep om een nieuw soort mannelijkheid. In nog geen drie maanden schreef ik Modellen. Kwetsbaarheid is daarbij het sleutelwoord, de rode draad van het boek.»

- Dus een man die aantrekkelijk én modern wil zijn, moet zich kwetsbaar opstellen? Veel mannen zullen denken: ja dag, ik ben geen watje.

MANSON «Veel mannen zien het inderdaad als een teken van zwakte en zeggen: fuck emoties! Ik zie kwetsbaarheid juist als een vorm van macht. Weet je wat vrouwen willen? Een man die wil zijn wat híj wil zijn. Een eerlijke man. Mijn advies: ga op zoek naar een vrouw die aan jouw behoeften voldoet, in plaats van altijd maar aan die van hen te voldoen. Pas je niet steeds aan, durf duidelijke grenzen te stellen. De kans bestaat dat een grapje niet leuk wordt gevonden. Dat je een mening hebt waarmee anderen moeite hebben. En dat je wordt afgewezen. Zie het als een geschenk, geef niet op. Laat ruwe randjes zien, probeer niet volmaakt te zijn. Accepteer wie je bent, inclusief onzekerheid en angsten. Heel belangrijk: hou van jezelf. Je zult uiteindelijk merken dat je juist op die manier de vrouw vindt die van je houdt om wie je bent.»

- De eerste versie van het boek verscheen in 2012, nu is er een herziene uitgave. Vanwaar die update? Is er zoveel veranderd op het gebied van datingadvies?

MANSON «Ik herlas het boek en vond de adviezen in de kern nog goed. Het was vooral de schrijfstijl waar ik niet tevreden over was. Ik schreef agressief en arrogant. Ook vond ik sommige voorbeelden eendimensionaal, met te weinig diepgang. Ik ben nu 36, sta anders in het leven en ben milder geworden. En er is wel iets veranderd qua cultuur. Als ik vroeger met vrienden was, deden we stoer, gingen we elkaar afzeiken met slechte grappen. Twintigers van nu zijn emotioneel gezonder, durven hun kwetsbaarheid te tonen. Soms slaat dat gedrag door: mannen die een moeilijke periode doormaken en hun ziel en zaligheid op Instagram of Facebook zetten. Ze delen hun diepste zielenroerselen met de rest van de wereld, in de hoop op zoveel mogelijk likes. Ik noem dat oversharing.»

- Het boek is gericht op mannen, maar u krijgt ook veel reacties van vrouwen. Wat zijn de meest gehoorde reacties? En komt er een vrouwelijke variant van Modellen?

MANSON «Het verbaasde me in eerste instantie ook, want het is geschreven voor heteromannen. Het bleek dat vrouwen het boek voor hun man, broer of vader kochten, maar dat ze het zelf ook lazen. In de kern is het boek geschikt voor iedereen. Bij een vrouwelijke variant zal ik voorbeelden moeten gebruiken die toegespitst zijn op vrouwen.

»De reacties van mannen zijn meestal positief. Ze zijn dankzij mijn boek getrouwd met hun droomvrouw, of ze hebben eindelijk hun maagdelijkheid verloren. Veel feelgoodstories. En sommige mannen reageren minder positief. Die zeggen: ‘Mark Manson, ga toch weg met je gelul over kwetsbaarheid, fuck emoties!’ Daar kan ik niet zoveel mee.»

‘Modellen’, uitgeverij A.W. Bruna, €21

(AD)

Mark Manson Beeld Bruna
Mark MansonBeeld Bruna
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234