null Beeld

Stoppen met roken: BV's doven de sigaret

'Ik ben zeer goed in stoppen, ik hou het alleen niet vol.' Bekende Vlamingen over stoppen met roken. Spreek erover op ons forum of

Kuchen. Hoesten. Rochels. Bruine fluimen. Zwarte fluimen. Stinkende adem. Verzwakte uithouding. Chronische bronchitis. Bruine tanden. Gele vingers. Een grauwe huid. Piepende ademhaling. Kleinere en ongezondere kinderen. Verhoogd risico op een miskraam. Daling van het aantal zaadcellen. Impotentie. Vroege menopauze. Snurken. Maagzweren. Hart- en vaatziektes. Mondkanker. Keelkanker. Slokdarmkanker. Leverkanker. Longkanker.

undefined

Maar los van die probleempjes is roken perfect gezond, uitermate gezellig en lekker na een maaltijd of seks, zo verzekeren specialisten ter zake ons! We hebben dus geen flauw idee waarom die verduivelde Rudy Demotte vanaf 1 januari per se het roken in restaurants wil verbieden, zeker omdat stoppen met roken niet zomaar gaat. Dat blijkt althans uit de ellende die de rokend Vlaanderen moest doorstaan om van de ongezonde gewoonte af te raken. Neem nu het verhaal van...Pieter Aspe: 'Ik begin opnieuw'Bestsellerschrijver Pieter Aspe rookte, net als zijn hoofdpersonage inspecteur Pieter Van In, drie pakjes per dag. Vier maanden geleden stopte hij omdat hij pijn in de borst voelde. Twee weken later moest hij voor een hartoperatie onder het mes.


HUMO Is het moeilijk om van de sigaret af te blijven?

PIETER ASPE « Vooral als je doorzakt - wat ik normaal niet mag doen want dat is niet gezond - en iedereen zit te roken, denk je al eens: nu zou een sigaret toch smaken. Maar ik weet dat één sigaret genoeg is om weer een kettingroker van me te maken, dus bedwing ik mij. Gelukkig worden de moeilijke momenten steeds zeldzamer. Op de Boekenbeurs viel het bijvoorbeeld best mee.»


HUMO Lukt het schrijven zonder sigaret?

ASPE « Daar was ik heel bang voor, maar ik heb vanmorgen nog wat geschreven, en ik denk er eigenlijk niet meer aan. Ik ben wel gestopt tussen twee boeken: midden in een boek ware moeilijker geweest.»


HUMO Wanneer ben je ermee begonnen?

ASPE « Rond mijn twintigste. Voordien had ik al wel wat sigaretten van vrienden gebietst, maar toen ben ik pas echt serieus begonnen - roken was toen nog 'in'. Heel merkwaardig was wel dat ik voordien last had van astma en kortademigheid, maar dat het is overgegaan toen ik begon te roken. Pas rond mijn dertigste kreeg ik er opnieuw last van. Ik moest toen zware medicatie nemen... Eigenlijk was het gewoon niet te doen: roken en tegelijk medicatie nemen om te kunnen blijven roken. Ik had zo'n puffertje, waar ik op de duur verslaafd aan was - ik moest het tien keer per dag gebruiken of het hielp niet meer.

» Op een dag heb ik mijn sigaretten en asbakken in de vuilnisbak gegooid, en ik ben bijna een jaar gestopt. Gewoon, van dag op dag. Op wilskracht. Kauwgom of pleisters bestonden nog niet, het is 23 jaar geleden. Na een jaar ben ik, heel stom, op vakantie opnieuw begonnen. Mijn vrouw lag op een zonnebed en vroeg me of ik een sigaretje voor haar wilde opsteken, want ze lag net zo goed. Eén sigaret aansteken kan wel, dacht ik. Maar eh, dat was blijkbaar al genoeg. Eén trek en het was gedaan.»


HUMO Eén trek?

ASPE « Een halve trek eigenlijk. Ik was heel voorzichtig: brandt-ie of brandt-ie niet? Na tien minuten word je onrustig: 'Ik ga er nu toch ook eentje opsteken, dat kan geen kwaad.' Van die eerste sigaret begin je te draaien in je hoofd, en dan wil je een tweede. Tegen de avond zit je al aan tien. De volgende dag hou je het nog eventjes vol, en dan koop je weer een pakje.»


HUMO Hoe voel je je dan?

ASPE « Ha, dat smaakt! Ik had een jaar niet gerookt, ik dacht dat alles vanbinnen weer in orde was. Ik ben nog eens naar de dokter gegaan voor een astmatest, en die man zei: 'U hebt geluk dat u niet rookt, meneer.' Ik heb niks gezegd, en ik ben blijven roken. Tot vorige zomer: veertien dagen nadat ik gestopt was, lag ik in het ziekenhuis.»


HUMO Het was te laat?

ASPE « De chirurg zegt dat mijn hartproblemen een gevolg zijn van het roken, maar ik denk dat erfelijkheid ook een rol speelt. Mijn vader had hartproblemen, zijn broer, mijn neven... Nu, die rookten ook wel allemaal.»


HUMO Inspecteur Van In rookt ook, en heeft ook hartklachten. Zijn boezemvriend Versavel is dan weer een gezondheidsfreak die Van In steeds aanport om te stoppen.

ASPE « Ik ben bezig met die dingen, dus sijpelt dat door in mijn boeken. Versavel is de vaderfiguur die goeie raad geeft. In zekere zin is hij er ook om mij te waarschuwen.»


HUMO Heb je een tip voor mensen die willen stoppen?


ASPE « Het belangrijkste is de mentale voorbereiding. Ik had geen datum vastgelegd, maar ik wist al weken dat ik zou stoppen. Op een avond heb ik er vier pakjes doorgesleurd, tot ik echt niet meer kon spreken. Je moet echt extreem veel roken, dat je keel zo rauw is als schuurpapier en je walgt van sigaretten. De volgende dag zeg je: 'Nu is het gedaan.' Dan geniet je nog wat van dat walgeffect, net zoals je met een kater makkelijker kan zeggen dat je even niks gaat drinken. En dan die eerste dag zonder sigaret doorkomen: heel belangrijk.»


HUMO Hebben antirookcampagnes je ooit beïnvloed?

ASPE « Nee. Ik ben niet gestopt door die campagnes, maar omdat ik last had van het roken. Ik vind het heel erg dat je tegenwoordig bijna als een misdadiger wordt beschouwd als je rookt. Ik woon in Brugge, en als ik in Brussel of Antwerpen kom, vind ik de lucht die de mensen daar moeten inademen veel erger dan sigaretten. Maar de stadslucht zie je natuurlijk niet.»


HUMO Wat vind je van de nieuwe wet rond rookvrije horeca?

ASPE « Compleet belachelijk. Veel cafés worden gewoon slecht geventileerd. Als er goed verlucht wordt, wie heeft dan in godsnaam last van de rook? In vliegtuigen maken ze er ook altijd zo'n spel van, terwijl de lucht daar ik-weet-niet-hoeveel-keer-per-uur ververst wordt - zelfs als iedereen zat te paffen, zou je het nog niet merken. Ik vind dat de mensen ongelooflijk onverdraagzaam geworden zijn tegenover rokers.

» Nu ik gestopt ben, heb ik daar natuurlijk geen last meer van, nu is dat voorbij. Maar ik ga opnieuw beginnen hé!»


HUMO Opnieuw beginnen?

ASPE « Als ik 75 ben. Dat is een troost voor later: ik stop niet definitief. Als ik 75 ben en ik leef nog, dan zal het ook niet zulke erge gevolgen meer hebben. Dan ga ik er waarschijnlijk ook niet meer van dood.»

.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234