In de haven van Samos is het nog vrij rustig Beeld Thijs Kettenis
In de haven van Samos is het nog vrij rustigBeeld Thijs Kettenis

Weer welkom inGriekenland

Stormloop blijft uit in heropend Griekenland: ‘Ik kan alles wel op non-refundable zetten, maar dan hou ik geen gast meer over’

Als een van de eerste EU-landen ging Griekenland een maand geleden weer volledig open voor toeristen uit de hele wereld, maar tot een stormloop heeft dat nog niet geleid. In het stadje Pythagoreio op het eiland Samos is het stil in de cafés en restaurants rond het mooie haventje.

Thijs Kettenis

Natuurlijk, het is nog geen hoogseizoen, maar half juni heerst in de hoofdstraat van deze geboorteplaats van wiskundige Pythagoras normaal gesproken toch wel een gezellige drukte. Nu blijven de tassen, mokken en andere souvenirs grotendeels onaangeroerd.

De Nederlandse Titia Kontaxis (48), met haar man Giorgos eigenaar van hotel Pythaïs, met zeven kamers in een karakteristiek oud pand aan de rand van de stad, heeft voor dit seizoen nog maar een stuk of vijftien reserveringen staan. ‘Ook al hebben we een heel coulant annuleringsbeleid nu, het loopt niet bepaald storm’, merkt ze. Haar Nederlandse, maar ook Griekse en andere gasten zijn terughoudend. ‘Ze vragen: wat als het toch misgaat? Iedereen kijkt de kat uit de boom.’

Titia en Giorgos Kontaxis voor hun hotel Pythaïs op Samos Beeld Thijs Kettenis
Titia en Giorgos Kontaxis voor hun hotel Pythaïs op SamosBeeld Thijs Kettenis

Op een halfuurtje lopen, aan het strand, staan de zaken er voor Annerieke Oudshoorn (30) iets beter voor. Met haar Griekse partner Marios runt ze het Potokaki Beachfront Hotel; drie van de twaalf kamers zijn nu bezet. ‘Augustus en september lopen redelijk, maar zeker juni en begin juli zijn heel rustig.’ Oudshoorn werkt samen met touroperators, en profiteerde er op een wrange manier van dat Nederland eilanden als Kos en Rhodos eind mei onverwacht op code oranje zette. Pakketreizen werden daardoor geannuleerd, en reisaanbidders brachten een deel van hun klanten onder op Samos, waarvoor code geel bleef gelden.

 Annerieke Oudshoorn op het terras van haar hotel: ‘Ik ben hier soms net een half reisbureau’ Beeld Thijs Kettenis
Annerieke Oudshoorn op het terras van haar hotel: ‘Ik ben hier soms net een half reisbureau’Beeld Thijs Kettenis

Net als Kontaxis wordt Oudshoorn platgebeld met vragen van Nederlanders die willen weten hoe het zit met corona op Samos. ‘Is het veilig? Moet ik overal een mondmasker op? Geldt er een avondklok? Wat zou je doen, rechtstreeks boeken of via een touroperator? Ik ben hier soms net een half reisbureau, maar uiteindelijk moet iedereen zijn eigen afweging maken.’ Ook zij hanteert soepele annuleringsvoorwaarden, voor het geval het toch onverhoopt misgaat of mensen vanwege corona niet kunnen of durven komen. ‘Ik kan alles wel op non-refundable zetten, maar dan hou ik geen gast meer over.’

Rampzalig jaar

Het beeld op Samos komt overeen met dat in heel Griekenland: de toeristen komen mondjesmaat terug, maar de hoop is volledig gevestigd op de tweede helft van het seizoen. Dan is duidelijk of corona definitief op zijn retour is en zijn ook meer mensen gevaccineerd, is de gedachte. Dan nog zal 2021 opnieuw een zwaar jaar worden voor de toerismebranche. 2020 was al rampzalig: er kwamen slechts 7,4 miljoen vakantiegangers naar Griekenland om hun handdoek op het strand te leggen, of de Akropolis te beklimmen.

Het jaar daarvoor waren dat er nog 34 miljoen – een daling dus van 78 procent. De inkomsten gingen even hard mee omlaag: van 18,2 naar 4,5 miljard. Aan het begin van dit jaar hoopte de branche in 2021 nog ongeveer de helft van topjaar 2019 binnen te halen, maar inmiddels is die prognose bijgesteld tot 40 procent. Wat ook niet helpt: voor de Britten, traditioneel de grootste groep bezoekers, staat Griekenland nog steeds op oranje.

‘Gisteravond had ik om half elf een boeking voor vandaag, voor twee nachten’, zegt hoteleigenaresse Kontaxis. ‘Het is nu meer van dat werk. En zelfs als juli en augustus straks wel lopen: een seizoen van twee maanden, daar red je het niet mee.’ De Griekse overheid biedt sinds het afgelopen jaar coronasteun aan ondernemers. Eerder deze maand keurde de Europese Commissie nog een pakket van 800 miljoen euro goed, speciaal voor de toerismebranche. Heel welkom, maar het is niet genoeg. Kontaxis heeft er een baan bijgenomen op een telefonische klantenservice. ‘Hopelijk is dat vanaf juli niet meer nodig.’

Peper en zout in zakjes

Dat toeristen zich nog niet massaal melden, heeft ook voordelen voor wie wel gaat. ‘Het is natuurlijk wat vreemd en heel erg voor de Grieken, maar ik geniet heel erg van de rust’, zegt Mantra Wijsbeek (65) uit Hengelo op de eerste rij van een terras aan de haven. Met vriendin Bodhi Haveman (58) komt ze al jaren op Samos.

Mantra Wijsbeek en Bodhi Haveman komen al jaren op Samos: ‘Wij hebben vertrouwen’ Beeld Thijs Kettenis
Mantra Wijsbeek en Bodhi Haveman komen al jaren op Samos: ‘Wij hebben vertrouwen’Beeld Thijs Kettenis

Zij besloten gewoon te gaan, ondanks het risico dat eilanden zomaar weer op oranje kunnen springen. ‘Verder is het natuurlijk een beetje raar dat je tot vertrek niet zeker weet of je gaat, omdat je op die testuitslag moet wachten. Maar ja, wij hebben vertrouwen en dachten: we zien wel’, zegt Haveman. Wijsbeek en zij voelen zich veilig. ‘Overal staat desinfectiegel op de tafeltjes, peper en zout krijg je in losse zakjes in plaats van in busjes. En in de horeca en winkels draagt iedereen een mondkapje.’

Zo ook Panagiotis Nakos (23) van sapjesbar Tropic Anna, al laat hij hem voor de foto even zakken. Ook voor hem mag het nog wel wat drukker worden in Pythagoreio. ‘Er is niets aan de hand. Elke maandag en donderdag doe ik een zelftest en we houden ons aan alle regels’, verzekert hij. Maar een coronaprik? Daar wacht hij nog mee. Net als elders op Samos is de vaccinatiebereidheid laag – nog lager dan elders in Griekenland. Nog maar iets meer dan een derde van de inwoners is ingeënt, en onlangs moest er een prikpost gesloten worden omdat er niemand een afspraak kwam maken. ‘Wij vertrouwen onze regering niet zo’, zegt Nakos lachend. ‘Maar over een tijdje ga ik het toch wel doen, denk ik.’

Panagiotis Nakos in zijn sapjesbar: ‘.Elke maandag en donderdag doe ik een zelftest’ Beeld Thijs Kettenis
Panagiotis Nakos in zijn sapjesbar: ‘.Elke maandag en donderdag doe ik een zelftest’Beeld Thijs Kettenis

Als eerste de grenzen open

Griekenland was dit voorjaar het land dat het idee opperde voor een coronapaspoort, waarmee vrij binnen de EU kan worden gereisd. Niet zo verwonderlijk: een vijfde tot een kwart van het inkomen en de banen in het land is direct of indirect afhankelijk van het toerisme. Al sinds half mei hanteert Griekenland de regels die in de hele EU per 1 juli met het coronapaspoort gaan gelden: wie het land binnen wil komen, moet een negatieve uitslag van een PCR-test laten zien, twee weken geleden zijn laatste vaccinatie hebben gehad, óf kunnen aantonen recentelijk corona te hebben gehad. Anders dan de meeste andere EU-landen laat Griekenland bovendien al reizigers uit de hele wereld toe.

Griekenland kende sinds november een strenge tweede lockdown, maar de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan, worden gestaag afgebouwd. In de horeca mag sinds deze week ook weer muziek uit de luidsprekers en van bands komen, al blijft dansen nog verboden. Verder geldt er van half twee tot vijf ’s nachts nog een straatverbod, en zijn mondkapjes overal en altijd verplicht, zowel binnen als buiten (behalve in de privésfeer). De regels worden op de eilanden minder streng nageleefd en gehandhaafd dan in bijvoorbeeld Athene. Vandaag zet Nederland de Zuid-Egeïsche eilanden, waaronder Kos, Rhodos, Mykonos en Santorini, van code oranje naar code geel. Dat betekent dat testen voor de terugreis naar Nederland niet meer verplicht is, en tien dagen quarantaine ook niet meer hoeven. Kreta en het vasteland zijn nog wel oranje.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234