null Beeld

Straatartiest Space Invader

Wie de voorbije dagen in Brussel niet alleen kop-in-kraag de grijze straatstenen bestudeerde, was het zeker al opgevallen: er plakt een rode space invader op de hoek van de hippe Graanmarkt.

jve

En één boven de Carrefour op het Flageyplein. En linksboven Manneken Pis plast er eentje gele keramieken blokjes! Voor de jonkies: Space Invaders was in de oertijd van het gamen een razend populair spelletje – één van de Grote Drie, naast Pac-Man en Pong.

Dat de pixelige ruimtewezens tegenwoordig opduiken in het straatbeeld van Ljubljana tot Hongkong, van Istanboel tot Dhaka, is de schuld van – u raadt het nooit – Space Invader, een Parijse street artist die bekendheid verwierf toen hij in 2010 opdook in Banksy’s documentaire ‘Exit Through the Gift Shop’. Hij schrijft nu dus ook onze hoofdstad bij op zijn lijstje, op uitnodiging van Alice Gallery. De tentoonstelling zelf begint pas op 20 april, maar de mysterieuze keramiekkunstenaar (zijn echte identiteit is een goed bewaard geheim) is intussen alweer gaan vliegen.

HUMO Mijnheer Space Invader, u bent momenteel aan het werk Kroatië?

Space Invader «Ondertussen zit ik al in Bosnië. Ik heb net een nieuw boek gemaakt: traditiegetrouw geef ik dat zelf uit, maar het is altijd een heel avontuur om een drukkerij te vinden. Deze keer is het dus Bosnië geworden – ik ben nét de drukproeven gaan bekijken.»

HUMO Maar het klopt dat u niet zo heel lang geleden uw sporen achterliet in onze hoofdstad?

Space Invader «Inderdaad. Wanneer ik ergens word uitgenodigd voor een expositie, volg ik altijd hetzelfde procédé. Eerst ga ik op ontdekking in de stad: ik snuif de sfeer op, praat met de mensen, probeer een gevoel te krijgen voor wat er leeft, en zoek de juiste spots om mijn space invaders op te hangen. ’s Nachts keer ik dan terug naar de plekken die ik gekozen heb, om mijn tegels te plakken. De volgende dag neem ik foto’s, om mijn werk te documenteren.

»Tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik Brussel helemaal niet kende ­– zo gaat het altijd met plaatsen dicht bij huis. Maar nu maakt jullie hoofdstad wél deel uit van mijn veroverde gebieden, en wel op een redelijk unieke manier: ik heb zes werken met badkamertegels van vijftien bij vijftien centimeter kunnen maken, en dat is toch wel uitzonderlijk. Normaal gezien vind ik op het Europese vasteland niet zo veel vrije ruimte, en moet ik met veel kleinere steentjes werken.»

»Ik zie mijn werk als één reuzegrote sculptuur – een netwerk dat heel de aarde covert. Elke mozaïek op zich is een klein avontuur, maar ook een deel van het grote idee. Heel verslavend.»

HUMO Hoe is het allemaal begonnen?

Space Invader «Vraiment par accident. Ik heb lang naar een manier gezocht om mezelf uit te drukken, via allerlei artistieke experimenten. Tijdens één daarvan ontdekte ik een interessante link tussen mozaïeken en beelden die uit pixels bestaan. Daarop ben ik pixelmozaïeken beginnen te maken met tegels, en ik kwam al snel tot het besef dat ik die – stevige – werken net zo goed op een buitenmuur kon kleven.

»In 1996 heb ik één van mijn werkjes op een Parijse muur geplakt. Dat was toevallig een space invader: pas enkele maanden later realiseerde ik me dat ik met dat concept verder kon. In 1998 ben ik dan écht met mijn urbane invasie begonnen.»

HUMO Volgens de letter van de wet is wat u doet verboden. Speelt u vaak kat- en muisspelletjes met de politie?

Space Invader «Ik moet altijd oppassen en probeer steeds zo snel mogelijk te werken, maar soms word ik toch betrapt.

»De reacties zijn heel uiteenlopend. Er zijn agenten die zeggen: ‘Ik ben dol op uw werk. Ik zal doen alsof ik niks gezien heb!’ en gewoon wegwandelen. Maar anderen zijn streng: ‘Mijnheer, wat u daar doet, is verboden. Gelieve ons te volgen.’ En dan mag ik weer een paar dagen op het commissariaat doorbrengen.


Space Invader betrapt

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234