null Beeld

na coronahongercrisis

‘Straks dreigen elke dág 300.000 mensen te sterven’

David Beasley zit opgesloten in zijn boerderij in South Carolina. De directeur van het World Food Programme (WFP) zit de hele dag in videoconferenties om zijn organisatie draaiende te houden. Het WFP-hoofdkantoor in Rome is gesloten.

Erik Van Zwam

DAVID BEASLEY «Als de voedseldistributie door lockdowns en dichte grenzen stokt, of het geld ervoor op is, dan sterven er de komende drie maanden elke dag 300.000 mensen van de honger. Elke dag! Als we niet heel stevig ingrijpen, dan dreigt er een plaag van bijbelse proporties. Gelukkig werkt 97 procent van onze mensen in het veld, waar ook ter wereld, gewoon door. Als iedereen vertrekt, blijven wij.

»Ruim 800.000 mensen hebben wereldwijd structureel te weinig te eten. Door het mislukken van oogsten, droogte, sprinkhanenplagen en burgeroorlogen hebben volgens onze schattingen 135 miljoen mensen soms dagenlang geen eten. Door corona verdubbelt het aantal zeer kwetsbare mensen: mensen die leven van dag tot dag, die elke dag geld moeten verdienen om eten te kunnen kopen.»

- Zijn lockdowns in arme landen dan wel de beste oplossing?

BEASLEY «Je krijgt dan misschien geen corona, maar de kans dat je dood gaat van de honger is groot.»

- Het WFP zorgt ervoor dat 370 miljoen kinderen tenminste één keer per dag een maaltijd krijgen op school. Hoe gaat dan nu?

BEASLEY «Die ene maaltijd is cruciaal, ook voor hun immuunsysteem. We verstrekken nu waar mogelijk speciale rantsoenen aan die kinderen. Als ze ondervoed raken en nog eens mazelen, malaria, tuberculose of corona krijgen, reken dan maar uit wat hun kansen zijn.»

- Kan het WFP in landen met lockdowns zijn werk nog doen?

BEASLEY «Als de distributie van voedsel vertraagt of stopt, dan gaan er veel meer mensen dood van de honger dan aan corona. We vragen donorlanden nu om 350 miljoen dollar extra voor de komende maanden. Daarmee kunnen we wereldwijd overslagplaatsen voor voedsel opzetten. We regelen ook het vervoer voor de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef naar 48 landen. We leveren mondkapjes, beademingsapparatuur, beschermende kleding, testkits en medicijnen, en vervoeren medisch personeel, artsen en verplegers. Als onze distributielijnen in gevaar komen door lockdowns en reisbeperkingen, gaat het vreselijk mis.

»Al vóór Covid-19 kwamen we voedsel tekort. We hadden genoeg voor zo'n honderd miljoen mensen. Door de pandemie hebben we bijna drie keer zoveel nodig. We vragen de wereld nog eens 1,9 miljard dollar. We vragen landen om het geld dat ze de komende periode aan het WFP beschikbaar zouden stellen, eerder te betalen, dus liefst nu. Het staat al op hun begroting. Dan kunnen we pakhuizen in de wereld vullen met basisvoedsel.»

- Zijn landen daartoe bereid?

BEASLEY «Ieders prioriteit is de eigen economie weer aan de praat te krijgen, en dat is verstandig. Als landen als Duitsland hun economie niet op orde krijgen, dan slacht je de kip met de gouden eieren. Die landen ondersteunen hun lokale economieën nu met miljarden. Dan is het moeilijk om te zeggen: we reserveren een deel van al die miljarden voor hulp aan Burkina Faso of aan extra voedselhulp. Dus moet je de belastingbetaler glashelder uitleggen waarom dat toch nodig is. Ontstaat er een hongerpandemie in Afrika of het Midden-Oosten, dan destabiliseren die gebieden nog verder en kost het nog meer om er orde op zaken te stellen. Je krijgt ook ongetwijfeld massamigratie. Daarom moet je investeren in die landen. Doen we dat niet, dan ontstaat de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234