BELGA PHOTO POOL SEBASTIEN PIRLET Beeld BELGA
BELGA PHOTO POOL SEBASTIEN PIRLETBeeld BELGA

Lockdown

Strengere coronamaatregelen op een rij: winkels sluiten, kappers dicht, telewerk verplicht

Het Overlegcomité, formerly known as ‘De Veiligheidsraad’, heeft vandaag een verstrengde lockdown aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe regels gaan in de nacht van zondag op maandag in, en gelden tot 13 december. Hier staan alle maatregelen op een rijtje:

Redactie

Niet-essentiële winkels dicht

Essentiële winkels zoals supermarkten, voedingszaken en apotheken blijven open de komende weken, maar niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten tot minstens 1 december. Dan volgt er een evaluatie. De winkels mogen wel een afhaalservice invoeren.

Contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten moeten hun activiteiten stoppen.

De federale regering zal extra steunmaatregelen invoeren om financieel verlies te compenseren. Jan Jambon roept daarnaast op aan de bevolking om vooral bij lokale handelaars te bestellen en niet op buitenlandse sites.

Enkel het knuffelcontact mag thuis worden uitgenodigd

Het aantal sociale contacten wordt gelimiteerd tot één knuffelcontact per lid van het gezin. Bezoek thuis is niet meer toegelaten, behalve deze knuffelcontacten. Buiten mag nog met vier mensen worden afgesproken.

Voor alleenstaanden wordt een uitzondering gemaakt. Om ervoor te zorgen dat zij niet vereenzamen tijdens de lockdown mogen ze één extra knuffelcontact hebben.

Telewerk wordt verplicht

Als telewerk niet mogelijk is, moeten de regels van ventilatie en mondmaskers worden gerespecteerd. Kantines moeten sluiten.

Onderwijs: herfstvakantie verlengd tot 15 november

De herfstvakantie, die al eerder verlengd werd, wordt verder uitgebreid tot zondag 15 november. Contactonderwijs start weer op 100% vanaf 16 november voor basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs. Voor de tweede en derde graad zal het maximaal 50% contactonderwijs zijn. Het hoger onderwijs zal tot het eind van het jaar vooral afstandsonderwijs zijn, uitgezonderd practica.

Vakantieparken, campings en dierentuinen dicht

Ook de dierentuinen moeten dicht en vakantieparken moeten sluiten vanaf 3 november. Met onmiddellijke ingang worden alle in- en outdooractiviteiten op vakantieparken en campings verboden.

Hotels moeten hun restaurants en bars sluiten.

Begrafenissen

Begrafenissen worden beperkt tot maximaal 15 personen. Tot nu mochten daar 40 personen bij aanwezig zijn.

Huwelijken mogen enkel plaatsvinden met de echtgenoten en getuigen.

Geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen moet iedereen de komende weken zoveel mogelijk ‘in zijn kot’ blijven. Er komt echter geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen, zoals in buurland Frankrijk. ‘Als iemand de auto wil pakken om 30 kilometer verderop op een veilige manier een wandeling te maken, moet dat kunnen,’ aldus Alexander De Croo.

Ook aan de avondklok verandert niets. Wel kunnen regio’s zelf nog de avondklok aanpassen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234