null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Studeren

Strengere regels: KU Leuven gaat ‘eeuwige student’ aanpakken

De KU Leuven wil dat studenten hun eerste jaar sneller afronden en minder vakken meesleuren doorheen de opleiding. Daarom neemt ze twee maatregelen: ­studenten moeten alle eerstejaarsvakken binnen twee jaar afronden en het ­deliberatiesysteem wordt aangepast.

Pieter Gordts

Steeds meer studenten doen er langer dan de voorziene drie jaar over om hun bachelordiploma te halen. Dat is al langer een doorn in het oog van KU Leuven-rector Luc Sels. “Amper 12 procent van de startende studenten slaagt op alle vakken in de eerste zittijd”, zegt hij. “Na de herexamens is dat 29 procent. Dat is te laag.”

Om de studievoortgang vlotter te trekken, lanceert de universiteit vanaf vanaf academiejaar ’21-‘22 een systeem van mijlpalen. Een opleiding bevat drie mijlpalen: een eerste bij het behalen van alle eerstejaarsvakken, de tweede en derde zijn respectievelijk het bachelor- en masterdiploma.

Vooral de eerste mijlpaal wordt cruciaal. Studenten krijgen maximaal twee jaar om alle eerstejaarsvakken af te ronden. Lukt dat niet, dan mogen ze een jaar lang niet voortstuderen in de opleiding. “De boodschap is nu: zet in op de vakken van het eerste jaar en begin niet met uitstellen omdat ze te zwaar zijn”, zegt Sels. Dat laat de universiteit toe om het eerste bachelorjaar ook inhoudelijk bij te spijkeren. Daar komen meer verplichte vakken en minder keuzedelen.

Hoeksteen van het nieuwe systeem wordt een nieuwe deliberatiemethode. Die komt in de plaats van de huidige mogelijkheid die studenten zelf hebben om vakken te tolereren. Iemand die 8/20 haalde voor een vak van 4 studiepunten, kon ervoor kiezen om dat vak opnieuw af te leggen of om 4 tolerantiepunten in te zetten om dat vak te tolereren. In totaal kreeg een student zo 12 tolerantiepunten voor de hele ­bachelor-opleiding. Ter vergelijking: een normaal academiejaar bestaat uit 60 studiepunten.

Extra druk

Studenten blijken echter weinig gebruik te maken van die tolerantiemogelijkheid in hun eerste jaar. “Het gevolg is dat een groot aandeel studenten vakken uit het eerste jaar meeslepen en ze zo hun studievertraging in de hand werken”, zegt Sels. Om dat tegen te gaan, zal de universiteit voortaan zelf beslissen over die deliberatie, zonder negatieve gevolgen voor de volgende jaren. Al komen er strengere voorwaarden: een deliberatie kan enkel als studenten minstens 50 procent halen op het totaal van de vakken, het over kleine tekorten gaat en ze alle examens hebben meegedaan.

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

“We worden niet milder”, zegt Sels. “We doen eigenlijk wat studenten ervoor ook al konden, maar niet deden. Door de deliberatie in eigen handen te nemen, zouden we volgens onze berekeningen niet 29 procent maar 42 procent van de studenten kunnen doen slagen na het eerste jaar.” Belangrijk is wel dat studenten na het behalen van de eerste mijlpaal opnieuw 12 tolerantiepunten voor de rest van de bacheloropleiding krijgen.

Bedoeling van de hervormingen is om studenten te motiveren sneller af te studeren. “Al bij al zijn wij tevreden met dit nieuwe systeem”, zegt masterstudent Robin Kelchtermans (24), die als ondervoorzitter van de Studentenraad en lid van de Academische Raad meewerkte aan de plannen. “Studenten worden aangemoedigd om te slagen voor al hun vakken: anders kunnen ze niet meer voortstuderen. Al wordt er zo ook extra druk op hen gelegd. Daar maken we ons wel wat zorgen om.”

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234