null Beeld

StuBru's tijdloze: eenzaam aan de top

Nonkel Jos die tegen tien uur al in slaap valt op de tonen van ‘Smells Like Teen Spirit’! Tante Marie die zoals elk jaar de kalkoen laat aanbranden, ‘Black’ van Pearl Jam toepasselijk in de achtergrond! ‘Everlong’, en dat we ze nog lang mogen mogen!

Tom Raes

'Wij gaan traditioneel kakken tijdens 'Shine on You Crazy Diamond''

Ook dit jaar weer gewoontegetrouw aan uw feestdis, naast nonkel Jos en tante Marie: presentatoren Roos Van Acker – ‘Ik denk dat ik aan mijn tiende editie toe ben, maar ik ben eerlijk gezegd het overzicht een beetje kwijt’ – en Steven Lemmens.

Roos Van Acker «Ik weet wel nog dat mijn eerste keer met Wim Oosterlinck was, toen nog op kerstdag. Ik ben ook opvallend vaak verkouden geweest doorheen de jaren, ik heb meermaals gepresenteerd met een rol toiletpapier naast me, voor de snotneus.»

Steven Lemmens «Het blijft na al die jaren nog altijd iets aparts. Dat begint al bij het voorbereiden: op het moment dat heel Studio Brussel naar huis gaat om te bekomen van ‘Music for Life’, beginnen wij met z’n tweeën aan ‘De tijdloze’ te werken.»

HUMO Ook dit jaar is Roos met een busje op pad gegaan om stemmen te ronselen. Stemmen mensen anders als ze hun guilty pleasures niet anoniem kunnen aanduiden?

Van Acker «Nee, het enige verschil is dat mensen dan vaak een woordje uitleg geven bij hun keuze. Ze vragen ook vaak om tips voor hun top 3. Ook dit jaar. Niet dat ik die gegeven heb natuurlijk: ik mag de stemming op geen enkele manier beïnvloeden.»

null Beeld

Lemmens «Als je jaarlijks elke provincie aandoet om stemmen te verzamelen, zie je na verloop van tijd mooi de verschillen in muzieksmaak per provincie. West-Vlaanderen heeft al sinds jaar en dag de hardste rockers: de Metallica’s en Channel Zero’s van deze wereld doen het daar traditioneel het beste. Limburg is dan weer zo mellow als je zou denken, iets meer poppy dan elders.»

HUMO Ik kan me voorstellen dat er doorheen de jaren wel wat tradities ontstaan zijn die elk jaar geëerd worden.

Lemmens «Toch een paar. In de vroege namiddag wordt gewoonlijk de eerste fles champagne ontkurkt, gevolgd door het traditionele koud buffet. Rond vier uur zijn we altijd aan ons dessertje toe, en tegen zes uur zijn we naar gewoonte doodmoe.»

Van Acker «En dan vergeet je nog onze traditionele slow tijdens ‘Purple Rain’! En het gezamenlijke headbangmoment als ‘Smells Like Teen Spirit’ eindelijk aan de beurt is!»

Lemmens «Maar voor mij persoonlijk is de échte traditie: gaan kakken tijdens ‘Shine on You Crazy Diamond’. Dat nummer duurt een goeie dertien minuten. Tijd genoeg dus.»

HUMO ‘De tijdloze’, zijn dat niet elk jaar dezelfde honderd nummers in een licht gewijzigde volgorde?

Lemmens «Dat hoor je weleens zeggen, ja. Maar dit jaar zit er nog eens een flinke evolutie in: veel verschuivingen, veel goeie nieuwelingen, en een pak markante stijgers en dalers.»

Van Acker «Dat maakt het ook wat makkelijker om bindteksten voor te bereiden.»

HUMO Zijn er nummers die tot jullie razernij de lijst niet gehaald hebben?

Lemmens «Ik vind het stuitend dat Michael Jackson al een tijdje nergens meer te bekennen is in ‘De tijdloze’. Ergens snap ik het wel, ‘De tijdloze’ is bijna een genre op zich geworden. Maar je kunt toch ook moeilijk beweren dat hij zijn plaats in die honderd beste nummers aller tijden níét verdiend heeft.»

Van Acker «Met The Beatles hebben we ooit hetzelfde gehad, maar dat is nu wel weer rechtgezet. Blij toe. Maar ze mogen nog sterker vertegenwoordigd zijn wat mij betreft: ‘A Day in the Life’, ‘Blackbird’… Ja, als ik ze begin op te sommen, ga ik uren door, hoor.»

HUMO En omgekeerd? Nummers die tot jullie ergernis elk jaar terugkeren?

Lemmens «Ik vind dat elk nummer zijn plaats verdiend heeft. Als onze luisteraars beslist hebben dat iemand erin moet, wie ben ik dan om te zeggen dat ze verkeerd zijn?»

null Beeld

Van Acker «Nu, als ik toch even mijn persoonlijke voorkeur mag laten spreken: ik had het na een tijdje wel gehad met ‘Zombie’ van The Cranberries. Maar dat probleem heeft zichzelf opgelost: vorig jaar stonden ze er plots niet meer in. Al wil ik niet te luid roepen, voor hetzelfde geld zijn ze dit jaar terug. De nummer één is ook heel lang Nirvana geweest. Terecht. Maar daar mag onderhand ook weleens verandering in komen, vind ik. Alleen vorig jaar was het anders, toen we ‘Mia’ als eerbetoon aan Luc De Vos bovenaan gezet hadden.»

HUMO Wat doe je als dat laatste nummer er eindelijk op zit? In zeven haasten in de auto springen, op naar het dichtstbijzijnde feest om het aperitief in te halen?

Lemmens «Zoiets, ja (lacht). Eerst geven we elkaar een knuffel omdat we het toch maar weer geflikt hebben, en dan snel naar het feest om nog op tijd te kunnen aanschuiven voor de hoofdschotel.»

Van Acker «Ook dat is traditie geworden: onze vrienden die het elk jaar zonder ons moeten stellen bij het aperitief en het voorgerecht. En er is er ook elke keer weer eentje die tegen twaalf uur al ligt te knorren in de zetel (lacht). Al die uren kruipen in je lijf, natuurlijk.»

HUMO Ondertussen heeft zowat elke zender z’n eigen versie van ‘De tijdloze’. Heeft the real thing daardoor niet wat aan relevantie ingeboet?

Van Acker «Net niet, vind ik. Studio Brussel was de eerste, hè. We blijven het origineel, dat je opzet terwijl je in de loop van de dag je feesttafel aan het dekken bent.»

Lemmens «Op één of andere manier passen die honderd platen van ‘De tijdloze’ ook elke keer weer wonderwel bij elkaar, alsof er een soort chemie tussen ontstaat doordat ze in dezelfde lijst voorkomen. Dat zie je naar mijn mening niet in al die andere lijsten. Oprecht: ik vind het nog altijd de beste top die er bestaat. Als er één lijst is die zichzelf écht tijdloos mag noemen, dan is het nog altijd de onze.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234