Afstandsonderwijs Beeld Getty Images
AfstandsonderwijsBeeld Getty Images

Blokken in 2021

Studeer eens met wildvreemden via videochat: ‘Het is zoals ‘de studie’ in het middelbaar, maar dan online’

Wanneer studeren een jaar lang op afstand moet en bibliotheken enkel toegankelijk zijn na reservatie, kan de moed al snel in de schoenen zakken. Gelukkig laten de studenten zich niet al te snel ontmoedigen en worden online creatieve oplossingen gezocht: videochatten met vrienden, kijken naar iemand die acht uur aan een stuk studeert of een studiesessie met onbekenden. Humo sprak drie studenten over blokken in 2021.

Onder ‘Study With Me’ vindt u op YouTube talloze video’s van mensen die zichzelf filmen tijdens het studeren. Heleen Keustermans (23) heeft 200.000 trouwe volgers op haar YouTubekanaal ‘Study Vibes’, die samen met haar aan het blokken slaan. Haar livestreams worden soms wel 100.000 keer bekeken.

HUMO Vanwaar kwam het idee om deze video’s te beginnen?

KEUSTERMANS «Ken je ‘de studie’ in het middelbaar? Dan zit je samen met heel wat leerlingen te studeren in de refter bijvoorbeeld. Er was altijd een leerkracht aanwezig die erop toezag dat iedereen ook effectief aan het werk was. Ik vond dat heel motiverend, maar dat bestond alleen rond de examenperiode. Sociale controle had ik ook niet echt, omdat ik toen niet zoveel vrienden had. Door mijzelf te livestreamen tijdens het studeren, creëerde ik met de camera eigenlijk eenzelfde soort toezicht als met die leerkracht. Het idee dat anderen met mij mee zouden studeren, leek mij ook super motiverend. Het is dus niet alleen om andere mensen te helpen, maar ook om zelf gemotiveerd en geconcentreerd te kunnen blijven.»

HUMO Had je het succes van je video’s verwacht?

KEUSTERMANS «Op 1 juni was het exact zes jaar geleden dat ik ermee begonnen ben en eigenlijk is dat succes heel traag gegroeid. Op een gegeven moment had ik honderd live kijkers en was ik echt onder de indruk. Wanneer YouTuber Thomas Frank op de kar is gesprongen door een uur in een bibliotheek te studeren, is het nog bekender geworden.

»Door de coronacrisis zitten alle studenten thuis, ze kunnen niet naar de bib of samen studeren. Eigenlijk was ik een tijdje gestopt met de livestreams, maar ineens dacht ik: ‘Nu is het ideale moment om het nut van ‘Study With Me’ te bewijzen.’ Op één jaar tijd heb ik drie keer meer abonnees en kijkers aan de haak geslagen. Het is duidelijk dat de nood aan samen studeren erg groot is.»

HUMO Soms sta je acht uur aan een stuk op camera. Heb je nog nooit per ongeluk in je neus gepeuterd omdat je vergat dat er duizenden mensen aan het kijken waren?

KEUSTERMANS (lacht) «Ik vergeet soms inderdaad dat er een camera op mij gericht staat, dat is niet zo goed. Er is een tijd geweest dat ik er zo aan gewend was geraakt, dat ik soms iets deed en achteraf dacht: ‘Oei, ik hoop dat niemand dat gezien heeft.’ De angst dat er iets op beeld zou komen wat ze niet mogen zien, is altijd wel wat aanwezig, maar tot nu toe zijn er nog geen fiasco’s gebeurd. Ooit is mijn broer wel perongeluk in zwembroek op de achtergrond verschenen.» (lacht)

Amber Haesendonck (22) is één van de vele studenten die met het ‘Study With Me’-genre een nuttige studeertechniek gevonden heeft.

HUMO Wat maakt deze video’s voor jou zo nuttig?

HAESENDONCK «Ik vind het handig om te zien dat iemand anders ook bezig is, anders grijp ik nog al snel naar mijn gsm. Als ik opkijk en zie dat de persoon voor mij hard aan het werken is, dan weet ik dat ik moet doorbijten. Dan ga je er samen door in plaats van alleen. Zeker nu de zomer begonnen is, staan sociale media vol met mensen die kunnen genieten van de zon. Bij die video’s is het fijn om te zien dat ik niet de enige ben die binnen moet zitten studeren.

»De video’s die ik kijk hebben meestal rustige ‘studeermuziek’ op de achtergrond en volgen de Pomodorotechniek. Dat zijn sessies waarbij je bijvoorbeeld telkens 45 minuten studeert en dan vijf minuten pauzeert. Zo wordt er eigenlijk voor jou uitgestippeld wanneer je pauze mag nemen en wanneer je terug moet beginnen. Dat is makkelijk want anders duren pauzes van vijf minuten al snel een uur, of zeg ik na tien minuten studeren: ‘Misschien kan ik nog wel even pauzeren.’»

HUMO Is het niet moeilijker om je te concentreren wanneer er muziek afspeelt en bewegend beeld voor je staat?

HAESENDONCK «Ik vind het juist leuk als er wat op de achtergrond aan de gang is. Als het heel stil is rondom mij, valt elk klein geluidje op. Met een constant achtergrondgeluid word ik daar na een tijd precies immuun voor.»

Videobellen met vreemden

Niet alleen de YouTubevideo’s hebben succes, want ook websites waarop je met wildvreemden in een videocall wordt gezet, winnen aan populariteit. Zahna Morel (24) neemt regelmatig deel aan die sessies om anderen aan het werk te zien en er zelf de doorzettingskracht bij te kunnen houden.

MOREL «In het begin van de coronacrisis studeerde ik via videochat met mijn vriendinnen, maar wij babbelden teveel. Mijn productiviteit nam al snel af en daarom begon ik even later te kijken naar vooraf opgenomen ‘Study with me’-video’s. Die hielpen mij niet echt omdat ik wist dat die persoon niet op dat exacte moment bezig was, terwijl je bij livestreams ziet dat iedereen op hetzelfde moment ook hetzelfde aan het doen is. Dat motiveert mij meer. Ik gebruik meestal de website ‘GoConqr’, waarop je online studeert of werkt in groepen van twintig of vijftig mensen die je niet kent, verspreid over heel de wereld.»

HUMO Bellen met wildvreemden tijdens een intense blokperiode. Ik stel me daar maar één vraag bij: waarom?

MOREL «In het begin vond ik dat zelf ook heel vreemd, maar eigenlijk voelt het gewoon een beetje alsof je in een bibliotheek zit. Tijdens de blokperiode ging ik normaal gezien altijd naar de bib en daar studeerde ik ook met mensen die ik niet kende. Het is heel motiverend om te weten dat anderen ook aan het afzien zijn. (lacht) Dan denk je: ‘Oké, ik moet ook doorwerken.’»

HUMO Wordt de verleiding om nieuwe vrienden te maken dan al niet snel te groot?

MOREL «Aangezien het mensen zijn die je niet kent, is het eigenlijk veel makkelijker om niet afgeleid te worden. Er is geen chatroom aanwezig en je kan je microfoon niet aanzetten. Het is niet mogelijk om tussendoor een babbeltje te slaan. Ik grijp ook minder snel naar mijn gsm, omdat ik denk dat die mensen dat raar gaan vinden. Het is een beetje een gevoel van verplichting en sociale druk als je ziet dat iedereen daar hard aan het werken is.»

»Wanneer corona gedaan is, denk ik dat ik terug naar de bibliotheek zal trekken. Ik ben heel sociaal en ik haal mijn motivatie uit de momenten wanneer ik pauze kan nemen, wanneer ik even kan babbelen met mensen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234