null Beeld

'Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen' op VTM

In het diepst van onze gedachten zijn wij multimiljonairs die Dagobert Duckgewijs een dagelijkse duik nemen in de onpeilbare diepten van ons zwembad vol harde contanten. In de harde realiteit wachten we nog steeds vol ongeduld op de dag waarop we eindelijk eens dat fameuze gat in de markt vinden. Tot dan sprokkelen we onze boterham bij elkaar door letters aaneen te knopen. Ook niks mis mee.

Om alvast wat inspiratie op te doen voor de dag waarop dame Fortuna ons toelacht, gingen we zitten voor ‘Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen’, de nieuwe VTM-reeks waarin Cathérine Moerkerke ons meetroont langs al wie - je verwacht het niet - rijk en succesvol is in Vlaanderen.

Op een maandagochtend om acht uur belde Moerkerke aan bij de villa van Bart Versluys, de bouwpromotor die ze later tot twee keer toe ‘de koning van de kust’ zou noemen. Toen het, uiteraard, enorme elektronisch hek opende en we een eerste zicht kregen op de woonst van de immobons, stond daar pontificaal voor de voordeur een Rolls Royce te blinken, terwijl je toch zou verwachten dat een beetje baksteenboer een garage heeft om zo’n ding in te stallen. Versluys opende gekleed en wel de deur, wat schijnbaar verbazing opwekte bij zijn gaste. Fris wakker om acht uur ’s ochtends! Wat gaan we hier nog allemaal beleven, zeg?

Twee tellen later waanden we ons plots in ‘Huizenjagers’, toen Versluys zijn ‘barretje’, de keuken met bijkeuken en nog een handvol plaatsen in zijn riante woonst rondleidde. Vol beate bewondering liet la Moerkerke zich gidsen. Uit ontzag voor haar gastheer haalde ze af en toe zelfs een streepje West-Vlaams boven, vast om hem op zijn gemak te stellen. Versluys toonde ook zijn strak aangelegde tuin, mét zwembad - noblesse oblige - die grenst aan een mooi stuk natuur ‘waar niet gebouwd mag worden.’ De ironie van die uitspraak drong niet tot de vastgoedbaron door.

Verderop in de aflevering trakteerde Versluys nog een op ritje in de helikopter, van waaruit hij Cathérine Moerkerke alle immobiliaire schandvlekken op de zeedijk toonde waarvoor hij eigenhandig verantwoordelijk was. Honderden, wat zegt hij, dúízenden gebouwen hebben hij en zijn familie daar al neergepoot. Hij zei het alsof hij er een standbeeld voor verwacht. Dat wil hij vast ook zelf wel bouwen, voor de juiste prijs uiteraard.

Anders dan de West-Vlaamse windbuil was de goedlachse Bart Verhaeghe, in zijn vrije tijd bobo bij Club Brugge en de voetbalbond, en voorts ‘ondernemer’ van beroep. Met Verhaeghe lijkt het aangenaam pinten pakken, al slaat de stemming mogelijks wel om zodra iemand het woord ‘Uplace’ laat vallen. We gunnen hem voorlopig het voordeel van de twijfel. Voetbal bepaalt duidelijk Verhaeghes agenda, of dat was althans zo op de dagen dat hij Cathérine Moerkerke in zijn zog gedoogde. Hollen van hot naar her, handjes schudden, wuiven, hier en daar een wedstrijd meepikken all in a days work en alles met de glimlach.

Verhaeghe had een bespreking met de staf van de Rode Duivels. Met veel nadruk maakte Cathérine Moerkerke ons erop attent dat bij zulke gesprekken doorgaans geen camera’s gedoogd werden, maar zij mocht wel mee naar binnen. Ons leek het achteraf veeleer dat andere cameraploegen daar niet naar binnen wíllen, eerder dan dat ze niet mogen. Want wat is er in godsnaam interessant aan zes mannen die in steenkolenengels voetbalwedstrijden bespreken zoals dat ook aan de dichtstbijzijnde cafétoog gebeurt? Mooie schoenen wel van Thierry Henry. Maar wat Verhaeghe nu zo succesvol maakt als ondernemer, daar hebben we voorlopig het raden naar. Misschien wil hij het ons zelf wel eens vertellen, bij een goed glas bier.

De derde gastheer van Cathérine Moerkerke was de volledig uit siliconen opgetrokken Kempenzoon Vic Swerts, bezieler van Soudal. Swerts was ooit met zijn nering begonnen in zijn garage, en inmiddels voert hij enkele duizenden mensen aan die in de hele wereld dichtingsmiddelen in tube worstelen. Ondanks zijn 78 jaar doet hij dat ook nog zelf, tot zichtbaar ongemak van de overige directieleden aan de vergadertafel waar wij als kijker ook mochten bij aanschuiven. ‘Als ze doen wat ik zeg, ben ik de gemakkelijkste mens die er is,’ liet Swerts zich ontvallen. We geloven het graag.

‘Waarom slaagt de ene wel en de andere niet, en heb je echt een killerinstinct nodig om te overleven in de zakenwereld? En wat doen geld, macht en aanzien met een mens?’ vroeg Cathérine Moerkerke zich af. Naar het antwoord op de eerste twee vragen blijft het voorlopig gissen. Het antwoord op de laatste vraag is duidelijker: ofwel weinig tot niets, ofwel word je er een ontzettende klier door. Wanneer wij u met de nek beginnen aan te spreken, weet u hoe laat het is. Tot die dag tikken wij gewoon naarstig verder stukjes. Ook niks mis mee.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234