null Beeld

Sugar Jackson opnieuw Europees Kampioen?

Op 10 juli 2009 bokst de Ghanese Belg 'Sugar' Jackson Osei Bonsu in Istanboel opnieuw voor de Europese titel. Tegenstander is de Turkse kampioen Selçuk Aydin, en naast de Europese Weltertitel (EBU) staat ook de WBC Intercontinentale titel van de 25-jarige Turk op het spel. Op die WBC-ranking staat Sugar Jackson, sinds zijn overwinning tegen de Argentijn Carlos Baldomir in december 2008, vierde. De winnaar van de kamp mag het later voor de wereldtitel opnemen tegen de regerende Amerikaanse wereldkampioen André Berto.

Redactie


Uit: Humo 3475; 10 april 2007''Elke slag die ik geef, geef ik voor mijn mama''
Jackson « Tijdens één kamp heb ik het moeilijk gehad om me te concentreren: tegen de Nederlander Abder Bichiri in Izegem. Vlak voor de kamp kreeg ik een telefoontje: mijn moeder was erg ziek. Ze moest dringend centjes hebben om naar de dokter te gaan. Ik zat er de hele tijd mee in mijn hoofd, maar ik moest boksen.»
Renald De Vulder « Ik vroeg of er wat scheelde, en hij zei nee. Da's niet goed hé jong, als er iets is, moet je mij dat vertellen. Dat helpt, dat kan opluchten. Soms maakt hij het zichzelf extra moeilijk. En dan zet hij dat om in agressie - ongecontroleerde agressie. Dat is het gevaar hé, jongen.»
Jackson (mijmerend) « Elke slag die ik geef is voor mijn mama.»
De Vulder « Dat weet ik jongen.»
HUMO: Ze is zeker trots op je, al ben je bokser geworden?
Jackson « Amai! Na de kamp in Parijs: trrrrr, telefoon: 'Hé mijn jongen, proficiat, we hebben alles hier gezien op televisie.' In België was het niet live op tv, maar in Ghana wel. Ze riep tegen iedereen in de buurt: 'Hey, da's mijn zoon, da's mijn zoon.'»
HUMO Jackson wordt in het milieu beschreven als een 'mooie' bokser. Hij heeft een ontwikkeld bovenlichaam, maar in verhouding vrij lichte beentjes.
De Vulder « Gelukkig hé. Veel blanke boksers hebben stevige billen en moeten soms een categorie hoger gaan vechten door het gewicht van hun benen en hun kont. Maar billen en een gat, ge zijt daar niks mee in den boks. De ideale bokser heeft dunne, lange, soepele benen, een heel smal leetje, brede schouders als een zwemmer, lange pezige armen en een korte nek. Hoe langer de nek, hoe hoger - en dus hoe kwetsbaarder - de kin. Jackson is genetisch perfect geprogrammeerd om een topbokser te zijn.»
HUMO Je zei dat je linksvoetig bent: hoe sta je dan bij het boksen?
Jackson « Normaal zo (demonstreert): met mijn rechtse voet vooruit en met de rechtervuist vooruit, maar ik kan ook zo boksen (zet de linkse voet voor de rechtse en houdt de linkervuist vooruit, de rechtse bij zijn rechterschouder)
De Vulder « Dat is één van onze grote geheimen. Hij is van nature linkshandig, dus rechts voorstaand en links afmakend. Maar wij plaatsen hem omgekeerd. Daar halen we voordeel uit. Zijn voorhand is zo hard en zo snel, zijn voorhoek is zo doeltreffend, en hij heeft zoveel getraind met zijn rechtse dat zijn rechtse zijn stoothand is geworden. Maar als we een tegenstander ontmoeten die hem niet ligt switchen we gewoon, weer naar zijn natuurlijke stand, dus rechts voor.»
HUMO Dus kan hij met de jab, de controlestoot, niet alleen plagend, maar ook hard uithalen?
Jackson « Jaja, patat. 't Is eigenlijk tegennatuurlijk, maar zo goed getraind dat je het niet ziet.»
HUMO Met welke hand sla je het hardst?
Jackson en De Vulder (in koor) « Met alletwee.»
De Vulder « Zijn gevaarlijkste stoot is de linkse hoek, maar de laatste tijd komt de rechtse directe ook sterk door. Hij heeft beton in zijn vuisten. We trainen ook uren met een stom balletje. Ik gooi, hij vangt het links op, stuitert één keer, werpt met links terug, ik gooi weer, hij vangt de bal met rechts, stuitert één keer en gooit terug. Uren aan een stuk. Die coördinatie links-rechts moet identiek worden.
» Je kan veel sporten combineren met boksen. Basketbal bijvoorbeeld: handigheid, concentratie, benenspel, coördinatie links-rechts, de kracht en de precisie van de werphand. Handbal, krachtbal, al wat explosief is. Als je met je bokser gaat zwemmen: crawl, omdat hij zijn armen ver moet uitslaan. De schouders worden ook soepel door de draaibeweging.»
Jackson « Maar ik kan niet zwemmen!»
De Vulder « Schrik van de krokodillen.»
Jackson « Weet je wat een gevaarlijke sport is? Volleybal. Op school ben ik eens met mijn oor in het net blijven hangen. Kijk maar, je ziet nog altijd waar het gescheurd was: dat oor staat dik.»
De Vulder « De mensen denken dat boksen alleen maar slaan is hé, 't is veel meer dan dat: je moet trainen op reflexen, op lenigheid, op snelheid, handigheid, weerbaarheid, kracht, inzicht, timing. De tactiek die we Jackson proberen bij te brengen is: liever op volle afstand boksen dan op halve afstand. Hij heeft in zijn klasse de grootste reach. En ook: als zijn tegenstander aangeslagen lijkt, mag hij niet proberen het onmiddellijk af te maken, hij moet eerst een paar schijnbewegingen uitvoeren om te zien of de tegenstander nog goed reageert. Vergeet niet: een gewond dier kan lévensgevaarlijk zijn. Als iemand die aan het zwalpen is er toch nog in slaagt om een zwaaistoot op je kin te plaatsen, dan gà je.»
Sugar Jackson: 2 videofragmenten

Sugar Jackson vs. Christian De Martinis

Sugar Jackson vs. Carlos Baldomir

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234