null Beeld

Suiker- en vettaks in het restaurant? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Vorig weekend opende in Beringen een restaurant met een nieuw en interessant concept. Als je ongezonde dingen op je bord wil, dan betaal je daar extra voor. Zo wordt de klant aangemoedigd om zich op een verantwoorde manier vol te proppen. Wat denkt de medische wereld over dit initiatief?

'Met een half pond cocaïne was ik er goedkoper van afgekomen'

Dr. Koen De Zeulder «Ik heb het persbericht gelezen. Ze werken bijna uitsluitend met natuurlijke, biologische ingrediënten. Dat lijkt me nogal wiedes. Willen ze soms ertsen en gesteente door de soep draaien? Dat zijn namelijk natuurlijke ingrediënten die níét biologisch zijn. Lijkt me inderdaad niet zo gezond.»

HUMO Dat is wat onhandig geformuleerd, maar u juicht het toch toe dat ze biologische ingrediënten gebruiken?

De Zeulder «Suiker en varkensvet zijn net zo biologisch als sojascheuten en havermout.»

HUMO Maar wel minder gezond.

De Zeulder «Wie zegt dat? De kok van dat restaurant? De serveuse? Je zal daar maar eens met je 18-jarige anorectische dochter binnenstappen. ‘Voor dat kind drie braadworsten en een bord gebakken aardappelen die druipen van de varkensreuzel,’ roep je luid, want je bent bezorgd voor het welzijn van je spruit, die amper 45 kilo weegt. ‘En als dessert een half pond kristalsuiker, het kan geen kwaad als daar een aardbei of twee in verscholen zit, dat is goed voor de vitamientjes.’ De serveuse haalt meteen de rekenmachine boven. ‘Hoeveel gram suiker zei u?’ Je trekt bleek weg als je hoort wat je zal moeten afdokken. ‘Ik had beter een half pond cocaïne besteld,’ zeg je tegen jezelf, ‘dan was ik er goedkoper van afgekomen.’ Maar ja, je wil het beste voor je kind.»

HUMO Maar u bent het toch eens met het principe?

De Zeulder «Suiker- en vettaks in het restaurant? We hebben het nog niet gehad over iemand die bevend zo’n restaurant binnenstrompelt met een acuut suikertekort. ‘Gauw! Een suikerklontje of een cola!’ kan hij nog mompelen, terwijl hij moeizaam het evenwicht zoekt aan de rugleuning van een stoel. ‘Mag dat ook stevia zijn?’ zegt de eigenaar. ‘Anders kost het u 140 euro.’ Is dat wat we willen? Een samenleving waarin enkel wie genoeg cash kan neertellen, zich goed in zijn vel mag voelen?»

HUMO Nu haalt u wel extreme voorbeelden aan.

De Zeulder «Er zit ook een extreme filosofie achter. Sorry, ik bedoel extreme waanideeën. Mijn oprechte excuses aan iedereen die een diploma in de wijsbegeerte heeft. Het is tenslotte de Koningin der Wetenschappen. Ik liet mij even gaan, ik heb het diepste respect voor filosofisch geschoolden, zij houden onze samenleving overeind.

»Maar inderdaad: het zijn gevaarlijke waanideeën. Gaan we mensen met wat kilootjes meer extra taxeren omdat het troittoir sneller slijt onder hun gewicht? Moeten we bijzienden een surplus laten betalen, omdat we zonder hen kleine en dus goedkopere straatnaambordjes en verkeerslichtjes zouden kunnen plaatsen?»

HUMO Bijziendheid is geen kwaal waar je zelf wat aan kan doen.

De Zeulder «Dacht je dat? Iedereen heeft weleens van die krasjes op je ooglenzen gehoord. Op het internet vind je alle informatie over hoe je dat moet doen. Veel materiaal heb je daar niet voor nodig: een spiegel, een scheermesje en een flesje iso-Betadine. En een vaste hand en een beetje koelbloedigheid. Wie tegenwoordig nog een bril draagt, is ofwel een analfabeet, ofwel een angsthaas!»

HUMO Vindt u niet dat restaurants mee verantwoordelijk zijn voor de volksgezondheid?

De Zeulder «Misschien wel, maar dat zal het restaurantbezoek minder gezellig maken. Een restauranthouder kan een klant met de beste bedoelingen afblaffen: ‘Voor jou geen dessert, en de mayo bij de frieten kan je ook vergeten, alsmede de peperroomsaus. Je bent al meer dan dik genoeg, vetkwab!’ Dat klinkt hard, maar het is exact hetzelfde als wat ze in Beringen doen. Het enige verschil is dat ze in dat perfide dorp hopen dat er geregeld suikerverslaafden zullen binnenglippen, zodat de kassa rinkelt als een tamboerijn in een droogzwierder. Nee, het is een schande dat mensen uit de gastronomische sector zich willen verrijken op de kap van ongezonde mensen. Want als die sukkelaars daar berooid buitenkomen, hoe moeten ze onze erelonen dan nog betalen?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234