null Beeld

Sunn O))): 'Af en toe omhels ik een versterker, ja'

Sunn 0))) is Stephen O’Malley en Greg Anderson: twee onbeweeglijke mannen in monnikspij die langgerekte drones produceren op een volume luider dan de hel, met in hun rug een batterij vintage versterkers. Wij zagen ooit met eigen ogen hoe iemand op de voorste rij van hun concert wegliep. Hand op de maagstreek, op zoek naar het dichtstbijzijnde toilet. Onderbuikmuziek par excellence, op 15 juni in De Vooruit!

Vincent Cardinaal


Info en tickets: vooruit.be »

HUMO Jullie zijn een gezworen duo. Toch woont Stephen O’Malley al jaren in Parijs, en jij in LA. How come?

Greg Anderson «Ach, Stephen en ik kennen elkaar zo goed dat we niet meer in dezelfde stad hoeven te wonen om onze band te onderhouden, of zelfs maar in hetzelfde land. We spreken elkaar nauwelijks nog buiten de nauwkeurig geplande Sunn 0)))-momenten die we elk jaar hebben. Het heeft ons nog beter gemaakt, vind ik: we waren altijd al gefocust, maar nu is de concentratie torenhoog. Verder houden we ons met onze eigen zaken bezig. Ik run een label (Southern Lord, red.), Stephen richt zich meer en meer op improvisatie. Als Sunn 0))) samenkomt, valt dat weg en smelten we samen.»

HUMO ‘Kannon’, jullie plaat van afgelopen december, lijkt back to basics. Mee eens?

Anderson «Mwah, ik heb dat meer gelezen. Zoals altijd is het allemaal uit improvisatie geboren: we staan weken tegenover elkaar in de studio, en spelen in op wat de ander doet. Ik vind ook niet dat we dronemetal maken, zoals je overal leest. Het is muziek, ónze muziek. Geen etiket. Sommige van onze werkstukken hebben inderdaad meer versiersels dan andere, maar er zit geen strategie achter.»

HUMO Jullie lange, zware habijten lijken heel erg cult, maar volgens mij zijn het gewoon hulpmiddelen om de concentratie hoog te houden.

Anderson «Right on, my friend. Het gewicht van die dingen zorgt bovendien voor de serieuze benadering die we nodig hebben. Ze zijn wel bloedheet.»

HUMO Een olympische prestatie om ze niet af te gooien, gezien de zaaltemperatuur die ik bij jullie al heb waargenomen.

Anderson (lacht hard) «Die moet ik onthouden! Olympic – ja, dat is wel het soort typering waar we wat mee kunnen. Serieus: net als onze vele versterkers zorgt het ook voor een visueel tableau. Dat is onlosmakelijk met ons verbonden.»

HUMO Die vintage koelkasten meezeulen is nogal wat, kan ik me voorstellen.

Anderson «We spelen dan ook alleen op plaatsen waar we ze kwijt kunnen. We hebben een kunstzinnig imago, maar onze apparatuur is een heel belangrijk onderdeel van de show die we opvoeren.»

HUMO Als je tijdens jullie shows de ogen tot spleetjes knijpt, lijken het soms net mensen, die dreigend achter jullie staan.

Anderson «Zo behandelen we ze ook! Ik geef ze geregeld een schouderklopje, en af en toe omhels ik er zelfs eens eentje! Perfecte bandleden: ze doen hun job, vragen geen loon en drinken geen druppel alchohol (lachend af).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234