null Beeld

Super 8

Je voelt het aan elk frame, je hoort het aan elke noot muziek, je ziet het aan de vintage posters die in het seventiesslaapkamertje van het hoofdpersonage tegen de muren hangen: JJ Abrams - bedenker van 'Lost' en regisseur van de 'Star Trek'-reboot - heeft 'Super 8' gemaakt uit liefde. Liefde voor klassiekers als 'Close Encounters of the Third Kind', 'The Thing' en 'The Goonies' – gekoesterde relicten uit het predigitale tijdperk, toen de bioscopen nog waren gevuld met onschuld en verwondering, en niet met het gepiep van gsm's en het gekraak van nacho's.

Erik Stockman

Liefde, in het bijzonder, voor Steven Spielberg, zijn grote idool en leermeester, die - lang voordat hij ons allemaal in extase bracht met 'Raiders of the Lost Ark' en 'E.T.' - met de hulp van zijn klasgenootjes allerlei fantastische super 8-filmpjes placht ineen te knutselen. Abrams probeert in 'Super 8' de nooit teruggevonden magie van de Spielberg-films opnieuw op te roepen, en slaagt daar aanvankelijk ook in - met verve. Het typische Midden-Amerikaanse stadje, de afstandelijke vaderfiguur en de afwezige moeder, de voorzichtige romantiek, het sciencefictionverhaal, het heerlijke 'kameraden op avontuur'-sfeertje, het trillen van lichtbundels in de nacht: alles in 'Super 8' lonkt naar Spielberg. Wat ons persoonlijk nog het meest charmeerde, is dat de hoofdpersonages – een groep belhamels die getuige zijn van een mysterieuze treinramp – met elkaar communiceren via walkietalkies. Walkietalkies: het woord alleen al doet ons haast uiteenspatten van nostalgie.

Helaas: in het tweede uur voel je de inspiratie wegsuizen als de lucht uit een ballon. De plot krijgt gaandeweg iets routineus, iets plichtmatigs, en de personages verdwalen hoe langer hoe meer in een chaos van duffe explosies en weinig spannend digitaal monstergedoe. En tijdens de stroperige finale werd het ons ineens duidelijk: Abrams brengt met 'Super 8' wel een mooie hommage aan de scheppingskracht en de virtuositeit van Spielberg, maar zélf heeft hij die eigenschappen niet in zich. De leerling staat vooralsnog niet boven de Meester.

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234