null Beeld

Super8

Seks, geweld en BV's: de basisingrediënten van 'Super8' mogen dan beproefd zijn, het surrealistische slag comedy dat makers Jonas Govaerts en Tim Mielants eruit weten te distilleren is du jamais vu op de Vlaamse televisie, al was het maar omdat de hoofdrol zowaar door een neger wordt gespeeld (de genaamde Uwamungu Cornelis). Op humo.be kunt u elke dag een filmpje uit reeks één bekijken, en vanavond gaat op het digitale kanaal Acht reeks twee van start.

Andermaal mag u twintig afleveringen van telkens vijf minuten verwachten over de avonturen van Bert Adongo, toekomstig regisseur van wereldfaam, maar tot die tijd eenvoudige winkelbediende in een schamele videotheek.

JONAS GOVAERTS «In het tweede seizoen is de videotheek nog steeds de plaats van handeling, maar heeft de handeling zelf weinig tot niks meer te maken met het huren of verhuren van video's of dvd's. In één aflevering vertellen Bert en zijn collega Stef elkaar bijvoorbeeld wat ze de vorige nacht gedroomd hebben - die dromen zie je vervolgens nagespeeld worden. Budgettair gezien was het overigens wel zo handig dat beide dromen zich geheel en al in de videotheek afspelen.»

HUMO In welke videotheek nemen jullie eigenlijk op?

GOVAERTS «Marlyn's in Edegem - héél lang naar moeten zoeken. Enfin, in feite is het geen videotheek meer: de eigenaar doet nog maar een paar uur per dag open, en enkel voor stockverkoop. We hebben die mens gewoon wat geld gegeven zodat wij ons ding konden doen tijdens de sluitingsuren - hij woont op de eerste verdieping, dus hij zal ons wel eens bezig horen.»

HUMO De slotscène van iedere aflevering speelt zich af op de parking: Bert heeft een ontmoeting met Darth Vader, of hij wordt gemolesteerd door een toevallig passerende bejaarde. Hoe reageren de omwonenden op al die commotie?

GOVAERTS «Wel, voor reeks twee wilden we Duitsers tegen Amerikanen laten vechten in uniforms uit de Tweede Wereldoorlog, met geweren en explosieven en een hoop kabaal. Omdat er nogal veel oudere mensen in de buurt wonen, zijn we eerst toestemming gaan vragen bij de gemeente. Daar vertelde men ons dat oude mensen wel eens een hartaanval durven te krijgen als ze Duitse uniformen op straat ontwaren, en dat we daarom eerst een petitie moesten laten rondgaan (lacht). We hebben het idee maar laten varen.»

HUMO Mag de buurt zich niettemin ook dit seizoen weer verheugen op een parade van BV's?

GOVAERTS «Ja, we hebben onder meer Tom Barman, Bent Van Looy, Philippe Geubels en Wim Helsen kunnen strikken voor een gastrolletje. Kevin Janssens en Benny Claessens komen nog eens terug als homokoppel. En de grote Sam Gooris hebben we op een pony gezet, haha. Gooris begreep totaal niet waar hij in terecht was gekomen, wat nogal duidelijk op zijn gezicht valt af te lezen.»

HUMO Waren er ook BV's die bedankten voor de eer?

GOVAERTS «Jan Decleir. Zijn impresario had ons gezegd dat hij wellicht geïnteresseerd was in een rolletje, omdat zijn dochter al in de eerste reeks had meegespeeld. We hebben dan een scenario rond hem geschreven, maar dat vond hij te idioot. Geen probleem: Gène Bervoets zag er beduidend minder graten in om een gepensioneerde leraar L.O. te spelen die Uwamungu herhaaldelijk keihard in het kruis komt stampen. De lieverd.»

Bekijk elke dag een aflevering van seizoen 1 op humo.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234