null Beeld

Superbacteriën profiteren van de crisis in Griekenland

Geheimzinnige virussen als SARS jagen ons de stuipen op het lijf, maar eigenlijk zouden we wakker moeten liggen van superbacteriën.

Die zouden er weleens voor kunnen zorgen dat we het ooit zonder antibiotica zullen moeten stellen. Een ramp voor de moderne geneeskunde, zo stelde het World Economic Forum in een recent rapport. 'En de crisis in Spanje en Griekenland maakt het alleen maar erger,' zegt expert microbiologie Herman Goossens van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

'Net als bij de klimaatopwarming zal het op een bepaald ogenblik te laat zijn'

HUMO Wat is er precies aan de hand?

Herman Goossens «We kampen wereldwijd al jaren met een pandemie van superbacteriën die zich traag maar gestaag aan het opbouwen is. Het gaat om darmbacteriën die ongevoelig zijn geworden voor zowat alle antibiotica, en op lange termijn evolueer je dan naar een catastrofe.

»Het is begonnen met de New Delhi-bacterie, die twee jaar geleden opdook in Indiase ziekenhuizen. Die superbacterie werd massaal aangetroffen in drinkwater, bij mensen in New Delhi en bij Britten die voor dure ingrepen in Indiase privéziekenhuizen waren geweest. In een aantal gevallen was er geen enkel antibioticum meer tegen opgewassen: artsen vertelden dat ze patiënten op de operatietafel zagen sterven omdat ze hen niet meer konden behandelen.

»India heeft jammer genoeg heel slecht gereageerd op dat bericht. Het medisch toerisme is er big business en omdat ze bang waren die inkomsten te verliezen, hebben ze de deur gesloten voor onderzoekers. Ik ben er afgelopen zomer nog geweest, en de situatie loopt echt uit de hand: de superbacterie verspreidt zich verder in Azië, maar de overheid houdt het potje nog altijd liever gedekt. Gelukkig is er onlangs wel een symposium georganiseerd door experts in India die hopen druk uit te kunnen oefenen op de overheid.»

HUMO Die bacterie is ook al sporadisch opgedoken bij ons. Moeten we ons zorgen maken?

Goossens «Bij ons is ze nog altijd eerder uitzonderlijk, maar wij kampen met een ander probleem: vergelijkbare superbacteriën die uit Griekenland, Spanje, Portugal en Italië komen. Die bacterie produceert een andere stof dan de Indiase variant, maar het resultaat is hetzelfde: ze zijn bestand tegen zowat alle antibiotica. Griekse artsen vertellen dezelfde verhalen als de Indiase, en in enkele Belgische ziekenhuizen zijn al gevallen gerapporteerd waarbij mensen zijn overleden na zo'n infectie.

»We werken samen met een Griekse doctoraatsstudente en daar zijn de cijfers dramatisch: elk jaar zijn er meer en meer resistente bacteriën. Helaas houdt men dat ook in Griekenland liever stil. De cijfers worden niet gerapporteerd, maar collega's vertellen er wel over op congressen. En met de crisis riskeert het alleen maar erger te worden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234