null Beeld

'Superstaar': Gunter Lamoot

Lucas Munich was de laatste abt van de Sint-Baafsabdij in Gent. Hij legde het loodje in 1562, gesterkt door de laatste sacramenten. Zo, dat weet u ook weer. Nabij de Dampoort is er een straat naar deze geestelijke genoemd, en uitgerekend dáár is Broektoe gevestigd, het televisiebedrijfje dat in opdracht van 2BE het meestal onweerstaanbaar verneukeratieve ‘Superstaar’ maakt.

Het is een zonovergoten herfstdag in de vroege middag, één en al impressionistisch lichtgewemel, maar Gunter Lamoot, een drijvende kracht achter ‘Superstaar’, heeft zich bij Broektoe in het soort donkerte teruggetrokken waarin vampiers herademen. In zijn werkruimte schijnt alleen een computerscherm.

Hij heeft net de laatste hand gelegd aan de tweede serie van ‘Superstaar’ en maakt gewag van enige ontreddering. ‘Ik weet niet goed wat me nu te doen staat,’ zegt hij, waarna hij, om zijn gevoel van verlorenheid voor een ruim publiek te schetsen, een metafoor de vrije loop laat: ‘’t Is alsof ik door wilde paarden voortgetrokken word. Ze willen alle kanten tegelijk uit.

Bovendien zijn er enkele paarden dood in dat span: de rest sleurt dus dood vlees mee. Wat nu? Moet ik ze allemaal afknallen? Of moet ik ze maar laten rennen? Ik bedoel: ’t is moeilijk om plots te stoppen met mijn werk. Ik voel me verweesd. Ik heb een vol jaar aan ‘Superstaar’ gewerkt.

Deze zomer heb ik de hele tijd in dit hok gezeten. Buiten scheen de zon volop. ’t Was heet. Gelukkig was deze ruimte toen de koelste plek van Gent. Als ik aan het werk ben, weet ik van geen ophouden.’

HUMO Is dat werk al bij al wel aangenaam genoeg om je ook arbeidsvreugde op te leveren?

Gunter Lamoot «Jawel. Natuurlijk vraag ik me weleens af: ‘Waar de fuck ben ik mee bezig?’ Maar ja, ik heb het over mezelf afgeroepen, hè? En ik wil mijn programma zo goed mogelijk maken, ook al omdat ik er de eindcontrole over heb, wat ik een uiterst gunstige situatie vind. Ik kan doen wat ik wil, op voorwaarde dat er een beetje consensus is met enkele medewerkers. Samen met mijn vriend Frank Nuytten coördineer ik alles. En voor het tweede seizoen van ‘Superstaar’ was er veel input van stand-upcomedian Piet De Praitere en cabaretier Dries Heyneman. Maar goed, als het erop aankomt, ben ik de baas. Denk ik.»

HUMO Laat ik je even een hedendaagse gemeenplaats voorleggen. In interviews zeggen mensen tegenwoordig vaak dat ze in het nu leven, of ze geven anderen meestal ongevraagd de raad zo spoedig mogelijk in het nu te gaan leven. Zegt dat nu je iets?

Lamoot «Toen ik aan ‘Superstaar’ bezig was, leefde ik in ‘Superstaar’, en daar had ik genoeg aan. Er was nauwelijks leven daarbuiten. Die manier van werken, die totale onderdompeling, biedt ook een veilige cocon. Voor de rest is in het nu leven niet zo simpel voor mij, want ik zal me altijd afvragen: ‘En wat is het volgende?’ Ik ben van plan weer als stand-upcomedian te gaan optreden, wat betekent dat ik tegen volgend jaar in september een nieuwe avondvullende show klaar moet hebben.»

HUMO Je hebt twee jaar lang niet opgetreden. Is daardoor ook een last van je afgevallen?

Lamoot «Eigenlijk was ik blij dat ik eventjes van de stand-upcomedy af was – ik had ook de indruk dat ik alles had verteld wat ik te vertellen had. Op dat moment was ik er klaar mee.»


Een eigen niche

HUMO Je bent televisieregisseur van beroep. Die opleiding moet toch ergens voor hebben gediend?

Lamoot «Ik heb nooit het gewone werk van een tv-regisseur willen doen. Ik gruwde van het vak multicamera. Bij dat soort oefeningen aan het Rits zorgde ik ervoor dat mijn medestudenten mij in beeld moesten brengen. Ik heb wel voeling met televisie, maar pure regie heeft me nooit geïnteresseerd. Ik hou het liever simpel, met één camera. Eigenlijk weet ik nog altijd niet wat ik wil worden, laat staan wat ik zou moeten zijn. Ik doe van alles: dingetjes maken, of het nu op de radio, op de televisie of op een podium is.»

HUMO Heb je ooit gedacht dat het je niet zou lukken?

Lamoot «Heel lang. Maar gaandeweg begon ik door te krijgen dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken. Ook al werk ik dan voor een niche, altijd zullen er wel genoeg mensen zijn die me interessant vinden. Ik heb lang gedacht dat alles wat ik tof en grappig vind, samenviel met wat het gemiddelde publiek tof en grappig vindt, maar dat is niet waar. Dat inzicht was ooit confronterend. Toen ik daaroverheen was, vond ik dat ik mijn eigen niche zo comfortabel mogelijk moest inrichten opdat de mensen er zich toch welkom zouden voelen. Dat lukt wel, heb ik de indruk. De eerste serie van ‘Superstaar’ werd goed bekeken en ook goed gewaardeerd.»

Bekijk het fragment uit seizoen 2:


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234