null Beeld

Surprise Oprah! A Farewell Spectacular

Vijfentwintig jaar aan een stuk hielp ze vrouwen in hun zoektocht naar hun inner self, en dat was voor Oprah Winfrey blijkbaar lang genoeg: vanavond zendt VijfTV het eerste deel uit van haar afscheidsshow 'Surprise Oprah! A Farewell Spectacular'.

Redactie

Wat ze in Amerika spectaculair noemen, zouden wij misschien eerder omschrijven als egotripperij - grote namen als Tom Hanks, Madonna en Beyoncé komen zich uitputten in superlatieven om duidelijk te maken wat Oprah voor de wereld betekend heeft. Morgen vervolgt de sterrenstoet in deel twee, en overmorgen zegt de talkshow queen u persoonlijk vaarwel.

Oprah Winfrey «Gedurende de opnames van het laatste seizoen heb ik me behoorlijk sterk kunnen houden, tot die drie slotafleveringen: toen besefte ik pas echt dat ik mijn publiek voor de allerlaatste keer zou begroeten. De 'Farewell Spectacular' was overrompelend. Ik kan er nog altijd niet bij dat iemand als Aretha Franklin speciaal voor mij naar Chicago wou afzakken. Het leek wel liefde op steroïden!

»Mensen sturen me nu constant e-mails waarin staat dat ze in een zwart gat gevallen zijn: 'Waar moeten we nu elke dag naar kijken?' Dat herken ik wel: toen ik jong was, keek ik elke zaterdag naar 'The Mary Tyler Moore Show', en ik vond het ook verschrikkelijk toen die gecanceld werd.»

- Hoe verklaar je zelf de impact van je talkshow?

Winfrey «In de beginjaren liet ik in een interview met een seksueel misbruikte vrouw vallen dat ik als kind ook verkracht was - ik wilde haar steunen, zodat ze niet zou denken dat ik voyeuristisch was. Die aflevering heeft heel wat losgemaakt: misbruikte vrouwen van over de hele wereld beseften dat ze er niet alleen voor stonden, en dat het oké was om erover te praten. Sindsdien heb ik geprobeerd om steeds meer taboes te doorbreken: we hebben afleveringen rond aids, homoseksualiteit en racisme gemaakt. De verhalen die daarin aan bod komen, vind ik zelf veel ontroerender dan de babbels met beroemdheden.

»Of neem het verhaal van Erin Kramp, een jonge moeder die stierf aan borstkanker en videocassettes vol boodschappen achterliet voor haar zesjarige dochter Peyton: zoiets laat niemand onberoerd. Daarin lag de kracht van m'n talkshow: hij toonde dat we allemaal met elkaar verbonden zijn.»

- Wat is jouw persoonlijke hoogtepunt?

Winfrey «Toen president Obama en zijn vrouw Michelle zelf voorstelden nog eens langs te komen tijdens het laatste seizoen, was ik toch behoorlijk van m'n melk. Het was een historisch moment: ik zat constant aan m'n grootmoeder te denken. Zij was haar hele leven lang een meid, en vertelde me vroeger altijd dat ze hoopte dat het gezin waarbij ik later als meid zou terechtkomen me vriendelijk zou behandelen. Dát waren de grootste toekomstplannen die ze voor me had! Dan is het surrealistisch om als zwarte vrouw naast de - nota bene zwarte - president op de sofa te zitten, in je eigen talkshow.»

- Je hebt je talkshow ingeruild voor je eigen zender OWN - Oprah Winfrey Network - die in januari in de ether ging. Vind je het erg dat voorlopig slechts 135.000 Amerikanen erop afstemmen?

Winfrey «Nee. Ik was aan iets nieuws toe, en ik kijk ernaar uit om me er helemaal op te storten. Vanaf september presenteer ik er een nieuwe talkshow, maar ik zal het toch wat rustiger aan doen - ik ben tenslotte al zevenenvijftig. En eerst ga ik nog enkele maanden reizen: ik heb het nodig, na vijfentwintig jaar!»

Bekijk de leukste filmpjes van \'The Oprah Winfrey Show\'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234