null Beeld

Sven De Leijer over 'Donderen in Keulen': 'Ik ken maar één mop, maar ze werkt altijd'

Een wetmatigheid als een dagschotel: bij een nieuw tv-seizoen hoort een nieuwe zondagavondquiz op Eén. In ‘Donderen in Keulen’ moeten teams van bekende en minder bekende Vlamingen inschatten wat mensen uit de Verenigde Staten, Senegal, Duitsland, Colombia, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, China en India hebben geantwoord op vragen. Vooroordelen zullen terloops gestaafd dan wel ontkracht worden door de aimabele Sven De Leijer – pas 40 geworden en dus vast nog aan het bekomen van een legendarisch verjaardagspartijtje.

vvp

Sven de Leijer «Dat was de bedoeling, maar toen kwamen de goede mensen van Eén opeens een quiz in mijn bakje droppen. Omdat we gisteren pas de eerste aflevering hebben opgenomen, heb ik dat feestje maar uitgesteld, om er dan volgend jaar twee keer zo hard in te vliegen.»

HUMO Een BV-quiz is intussen een beetje zoals een pizza: iedereen lust het, maar het is moeilijk om er nog mee te verrassen.

De Leijer «Het blijft toch lekker, hoor. Al moet ik oppassen, want je wordt er dik van.

»Afijn, het toffe aan ‘Donderen in Keulen’ vind ik net dat het niet zómaar een quiz is: het is een mix tussen een quiz en human interest. We tonen 27 mensen uit negen landen, die we week na week beter leren kennen.»

HUMO Wie zijn de opvallendste figuren?

De Leijer «Elke week treden er andere mensen op het voorplan, maar er zijn er wel een aantal die meteen opvallen (lacht). Hannibal, bijvoorbeeld: een 82-jarige accordeonspeler uit Colombia met bijna 200 platen op zijn naam. Of Ludmila, een 69-jarige Russin die in een staat van permanente echtelijke discussie verkeert. Die beelden hebben, om het met een sullig woord te zeggen, een feelgoodfactor: de verschillen tussen ons allen zijn heus niet zo groot.»

HUMO Stel dat je morgen België wordt uitgezet, naar welk van de negen landen uit het programma verhuis je dan?

De Leijer «Senegal! De Senegalezen uit onze show maken mij altijd blij. Ik ben gebeten door Afrika: ik ben er al een paar keer geweest, en telkens was ik er heel gelukkig.»

HUMO Dixit de perstekst: ‘Wat hebben een Turk, een Senegalees en een Chinees met elkaar gemeen? Het zou het begin van een mop kunnen zijn...’ Heb je zo nog een échte mop liggen?

De Leijer «Binnenkort komt Adriaan Van den Hoof langs, en die kent er waarschijnlijk honderd, maar ik moet je teleurstellen. Ik kan maar één mop onthouden. Die werkt wel altijd, voor eender welk publiek. Ik maak er zelfs een erezaak van om ze in elk tv-programma te vertellen: in ‘Donderen in Keulen’ probeer ik ze zeker nog binnen te smokkelen.»

HUMO Ik luister!

De Leijer «Er zitten twee aapjes in bad. Zegt het ene aapje: ‘Oeh-oeh-oeh!’ Waarop het ander: ‘Doe er dan wat koud water bij, hè!’ (lachend af)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234