null Beeld

Sven De Leijer over 'Vrede op aarde': 'Ik zat dit jaar twaalf uur per dag voor de tv'

Eén dag vóór de pilootopname trekken we Sven De Leijer aan zijn vest om een woordje uitleg over ‘Vrede op aarde’, een door hem voorgezeten jaaroverzicht-met-gasten dat vanaf Kerstmis zeven avonden lang te zien is op Eén. Sven is nerveus.

Noud Jansen

Sven de Leijer «Op een schaal van één tot tien zit ik op dit moment nog aan een goeie acht, maar ik ben er vrij zeker van dat dat morgen gestaag richting twaalf zal opschuiven.»

HUMO Break a leg, Sven. En vertel me eens in twee zinnen wat het programma behelst.

De Leijer «De bedoeling is dat ik met een aantal bekende gasten – onder wie ‘De slimste mens’-revelatie Joke Emmers, vrolijke communist Raoul Hedebouw en de enige echte premier van dit land, Charles Michel – terugkijk op het jaar in het algemeen, en op hún jaar in het bijzonder. Zo nu en dan schakelen we ook over naar een filmpje waarin je één van de positieve acties ziet die ik in de loop van dit jaar heb ondernomen, vanuit de gedachte: ‘Als ik het jaar zélf al wat vrolijker maak, dan zal logischerwijs ook het jaaroverzicht wat vrolijker worden.’ Zo waren er afgelopen zomer een aantal jeugdbewegingen die wegens vervuiling plots niet meer in de Ourthe mochten zwemmen. Wel, ik ben die jongens en meisjes een waardig alternatief gaan bieden.

»En verder reik ik, in nauwe samenwerking met een jury onder het kundige voorzitterschap van Jan Peumans, een aantal ‘Vrede op aarde’-awards uit aan mensen die dat volgens ons verdiend hebben. Én ik heb ook het volledige televisiejaar bekeken. Ik vertel wat me daar zoal aan is opgevallen, zoals in ‘Goed gezien’, de rubriek over tv-kijken die ik lang geleden had in ‘De laatste show’.»

HUMO Wacht even, hoorde ik je nu net zeggen dat je het vollédige televisiejaar hebt bekeken?

De Leijer «Ja (lacht). Ik ben altijd al een buitengewoon enthousiaste tv-kijker geweest, maar nu had ik er voor het eerst sinds ‘Goed gezien’ weer een concrete reden voor. Op mijn betere momenten zat ik dus weer vrolijk twaalf uur per dag tv te kijken, en zo nu en dan aantekeningen te maken bij de dingen die me in het oog sprongen. Zo is het me opgevallen dat het ‘Thuis’-personage van Leen Dendievel er nogal, nu ja, aparte eet- en vooral drinkgewoontes op nahoudt. Daar wil ik het met haar eens over hebben wanneer ze te gast is.»

HUMO Wil je me tot slot ook nog snel even verklappen of en – zo ja – wanneer er volgens jou ooit vrede op aarde zal komen?

De Leijer «De kans dat er ooit echt vrede op aarde komt, lijkt me zeer klein. Maar elk steentje dat we kunnen bijdragen, móéten we bijdragen.»

HUMO Mooi. En dan nu graag een antwoord dat minder als een spreuk van Bond Zonder Naam klinkt?

De Leijer «Ik denk dat vrede op aarde weleens zeer snel een realiteit zou kunnen worden. Op 25 december met name, zo rond elf uur, halftwaalf.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234