null Beeld

Sven De Ridder: 'Paranormale verschijnselen? Ik ben een believer!'

Wie met Halloween zin heeft in een portie bibbers en af en toe een flinke lachscheut, moet die avond in de Antwerpse Arenbergschouwburg zijn: die is dan namelijk het toneel van ‘Haunted Halloween’, een bont variétéspektakel waarvoor ringmeester en horrorfanaat Sven De Ridder enkele vrienden en collega’s optrommelde.

Stefaan Werbrouck


Haunted Halloween - Arenberg, dinsdag 31 oktober

HUMO Wat staat er op het programma?

Sven De Ridder «Leen Dendievel en Brik Van Dyck spelen een paar sketches rond Halloween, Alex Agnew doet stand-up en Tom Bibo brengt een horrorgoochelact. Jan Verheyen is van de partij met een best of – of beter: worst of – van zijn legendarische Nacht van de Wansmaak. En Tania Kloek komt vertellen over iets strafs dat ze ooit heeft meegemaakt. Ik kan je verzekeren: dat is een verhaal waarvan het haar op je armen overeind komt. Verder komen enkele leden van de organisatie Ghost Seekers, die paranormale verschijnselen onderzoekt, spreken over zaken die ze hebben behandeld. Ik heb zelf ooit hun hulp ingeroepen voor een onverklaarbaar fenomeen. Daarvan zullen we het resultaat laten zien en horen.»

HUMO Jullie tonen ook ‘Forgotten Scares’, een recente documentaire over de geschiedenis van de Vlaamse horror.

De Ridder «Ik ben er zelf ook in te zien: ik heb tien jaar geleden namelijk meegedaan in de Vlaamse culthorrorfilm ‘The Flemish Vampire’. Het betere werk, ja (lacht). Ze zijn niet zo bekend, maar in de loop der jaren zijn er bij ons redelijk wat griezelfilms gemaakt. En zoals in de documentaire te zien is, haalden die qua over the top gruwel vaak álles uit de kast (lacht).»

HUMO Waar komt je fascinatie voor horror vandaan?

De Ridder «Het is mijn favoriete filmgenre, maar ik ben eigenlijk ook wel een believer. Er zijn dingen die niet wetenschappelijk te verklaren zijn, en ik vind dat je daarin moet durven geloven.»

HUMO Volgens jou is er dus wel degelijk méér tussen hemel en aarde?

De Ridder «Absoluut, ja. Het grote nieuws is nu dat er zwaartekrachtgolven zijn waargenomen. Misschien zijn er wel andere dimensies of golven die we nog níét hebben ontdekt. En over vijftig jaar lachen we er misschien mee dat we het nu niet willen geloven.

»De Ghost Seekers, overigens hobbyisten die geen geld vragen voor hun diensten, komen soms echt dingen tegen die niet te verklaren zijn. Ze onderzoeken telkens alle mogelijkheden: zijn de vreemde waarnemingen het gevolg van een deur die openstaat? Of van een raam, een warmtebron, een elektriciteitskast? Dat vinken ze één voor één af. En heel af en toe zijn er verschijnselen waar ze geen enkele redelijke verklaring voor kunnen vinden. Een paar van die gevallen komen ze toelichten. Geïllustreerd met nogal creepy beeld- en geluidsmateriaal.»

HUMO Heb je binnen de horror ook een favoriet genre?

De Ridder «Alles wat met spoken in Victoriaanse huizen te maken heeft. Een absolute aanrader is ‘The Haunting’ van Robert Wise uit 1963. Nog steeds onovertroffen in het genre. En stukken beter dan de remake met Liam Neeson.»

HUMO Je zit samen met Jan Verheyen ook in de speciale Halloweenaflevering van ‘Twee tot de zesde macht’. Werd het decor daarvoor in een spookhuis omgetoverd?

De Ridder «Nee, ’t was gewoon de vertrouwde set. We werden ook niet als zombies of vampiers geschminkt of zo. Tenzij misschien Bart De Pauw… Of nee, die zíét er gewoon zo uit (lacht).» (mvs)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234