null Beeld

Sven Mary

Advocaat

Bart Vanegeren

HUMO In welk boek bent u tegenwoordig bezig?

Sven Mary «‘Expo 58’ van Jonathan Coe. Het boek geeft perfect de zeden van het Groot-Brittannië van de fifties weer. Ik kom geregeld in de UK en moet zeggen dat er in feite niet zo veel veranderd is. ‘Expo 58’ speelt zich bovendien af in het Brussel waar mijn grootvader het veel over had.»

HUMO Waar leest u het liefst?

Mary «In een rustige hoek met een drankje en een sigaret, weggezakt in de zetel; als het enigszins kan – het weer is hier weleens spelbreker – in onze tuin.»

HUMO Met welke auteur zou u een avondje uit willen?

Mary «Met David Van Reybrouck. Ik vind de man geweldig: een goed schrijver, geëngageerd, no-nonsense. ‘Congo’ is een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben, ik zou er graag nog meer over willen weten.»

HUMO Met welk romanpersonage ziet u een onenightstand wel zitten?

Mary «Gravin Alexandra uit de SAS-boeken van Gérard de Villiers

HUMO Wat is uw favoriete gedicht en waarom?

Mary «‘Mignonne, allons voir si la rose’ van Pierre de Ronsard. Op de humaniora mijn kennismaking met de Franse poëzie. We hadden een ongelofelijke lerares Frans die de adolescenten die we waren, wegwijs maakte in de hoofse Franse literatuur. Mijn eerste kennismaking met een liefdesgedicht ook, ik vind het vandaag nog altijd ontiegelijk mooi.»

HUMO Wat is volgens u het ideale vakantieboek?

Mary «Een detectiveroman, een echte pageturner die geen inspanning vraagt. Verder geniet ik op vakantie nog het meest van boeken à la ‘Ballenjongen’ van Filip Joos of ‘Een hart voor voetbal’ van Frank Raes

HUMO Hebt u een favoriete thriller?

Mary «Alle boeken van Philip Kerr, die ik trouwens allemaal gelezen heb. Bernie Gunther, zijn politieagent/detective is een geweldige persoonlijkheid, die tegen de achtergrond van het nazitijdperk ongelofelijke verhalen beleeft en ons de zinloosheid en de brutaliteit van dat naziregime laat zien. Als ik er één moet kiezen, dan de Berlijnse trilogie.»

HUMO Welk non-fictieboek zou iedereen gelezen moeten hebben?

Mary «‘The Age of Unreason’ van Charles Handy en ‘The Black Swan’ van Nassim Taleb – ik kan niet kiezen.»

HUMO Welk kunst- of kijkboek kampeert op uw koffietafel?

Mary «Meestal het boek van de laatste tentoonstelling waar ik geweest ben. Vandaag Caravaggio, een tentoonstelling in het Musée Fabre in Montpellier.»

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van ontroering bezorgd heeft?

Mary «Ik weet het zo direct niet, ik ben dan ook geen grote emo-mens.»

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van het lachen bezorgd heeft?

Mary «‘High Society’ van Ben Elton, een hilarische zedenschets.»

HUMO Welk boek zou u meteen (her-)lezen als u een week leestijd cadeau kreeg?

Mary «‘Het parfum’ van Patrick Süskind

HUMO Van welk boek vindt u de film beter?

Mary «Uit principe ga ik niet naar de film als ik het boek gelezen heb en koop ik het boek niet als ik de film gezien heb.»

HUMO Welk boek of oeuvre vindt u zwaar overschat?

Mary «Van mijn recente lectuur: ‘Reizen zonder John’ van Geert Mak. Langdradig, zonder iets toe te voegen. Een ontgoocheling, omdat ik soms nog naar ‘In Europa’ teruggrijp.»

HUMO Welk boek of oeuvre vindt u zwaar onderschat?

Mary «De boeken van Bart Van Loo, die ons een goed inzicht geven in de Franse cultuur, die we in Vlaanderen de laatste decennia totaal uit het oog verloren zijn.»

HUMO Welk romaneinde had u liever anders gehad?

Mary «Ik leef mee met de auteur en wil mij geen herschrijven van wat dan ook toeeigenen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234