null Beeld

'Switch'-bedenker Bart Cannaerts over het nieuwe seizoen: 'Dat is hier de leukste vakantiejob ooit!'

Wie zich deze zomer rond negenen in de buurt van zijn televisie bevindt, kan – net als vorig jaar – meespelen met het luchtige zomerquizje ‘Switch’. De formule (vijf kandidaten strijden een week lang om de eerste plaats, onder het toeziend oog van Adriaan Van den Hoof) blijft krèk hetzelfde – zo fezelde Bart Cannaerts, medewerker achter de schermen, ons in het oor.

mke

Bart Cannaerts «We hebben niet veel aan het format gesleuteld, zo’n beetje vanuit het idee ‘never change a winning team’. Tijdens het eerste seizoen hadden we zo veel beslissingen te nemen: de rondes, de muziekjes, 20 keer samen zitten met de decorbouwer... Nu kunnen we gewoon voortbouwen op de fond die we vorig jaar gelegd hebben, en ons helemaal focussen op de vragen. Daardoor loopt de quiz nog een tikje beter dan vorig jaar: de vragen zijn van een hoger niveau, en Adriaan is nog gegroeid in zijn rol van presentator slash meelever met de kandidaten slash ongeleid projectiel. Tussen de opnames door heeft hij meermaals uitgeroepen: ‘Dat is hier echt de leukste vakantiejob ooit!’

»Trouwens, er zijn wel twee nieuwigheidjes dit jaar. De laatste week van augustus quizzen we met vijf teenagers – keischattig, want die komen maar net boven de cijfers in ons decor uit. En vanaf dit jaar is er ook een heuse Switch-game, om zelf te spelen op je smartphone of tablet. Heel interactief allemaal: je kan zelf je eigen manneke maken, met een K3-kostuum of een ‘Borat’-pak aan, en tegen je vrienden spelen, zoals in de quiz op televisie. Ik durf nu al te stellen dat die Switch-game de ‘Pokémon GO!’ van deze zomer wordt, dat er op terrassen en festivals overal te lande massaal zal worden geopperd : ‘Zullen we eens efkes een Switchke doen?’»

HUMO Een boude stelling. Klopt het dat ‘Switch’ jouw geesteskindje is?

Cannaerts «Ik heb de quiz inderdaad bedacht. Mijn baas, Tom Lenaerts, had me vorig jaar als uitdaging gesteld om eens een dagelijkse quiz te fabriceren. Zo’n zomerquiz is toch een televisieformat op zich, dat aan heel eigen wetten moet voldoen. Zoals daar zijn: als je er al zappend voorbijkomt, moet je meteen snappen wat er aan de hand is. En ook: je moet het spel bij wijze van spreken vanachter je strijkplank kunnen volgen. Ten tijde van ‘De pappenheimers’ maakten we er net een sport van om de vragen zo complex mogelijk te maken, maar in een dagelijkse quiz mag het allemaal iets simpeler zijn.»

HUMO Over ‘De pappenheimers’ gesproken: koester je zelf nog ambities als quizpresentator?

Cannaerts «Goh, ik vond ‘De pappenheimers’-tijd een heerlijke periode, maar quizpresentator spelen is geen brandende ambitie meer van mij. Pas op, ik lees heel graag een quizvraag voor, maar of ik dat ook per se op tv moet doen? Er zijn mensen die daar beter in zijn, denk ik.»

HUMO Zo bescheiden.

Cannaerts «Jij noemt dat bescheiden, ik liever een gezonde dosis zelfkennis (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234