null Beeld

Syrië verscheurd: De gruwel door de ogen van een onderzoekster en een internetactivist

Niks zo delicaat als in een vuile oorlog de ware toedracht te moeten achterhalen. Amnesty International-onderzoekster Cilina Nasser is net terug uit het grensgebied met Syrië in Libanon.

nc

Ze verzamelde er huiveringwekkende getuigenissen over de oorlog aldaar: 'Ook de gewapende oppositie begaat ernstige oorlogsmisdaden.' Of hoe het onderscheid tussen goed en kwaad steeds meer zoek raakt, en een Syrische activist in België zich afvraagt of het allemaal nog wel zin heeft.

'Vorig jaar was het nog een revolutie, nu weet ik niet meer wat het is'

Nasser is nog maar net geland in Londen. Veel tijd om op adem te komen krijgt ze niet: haar gruwelijke bevindingen moeten zo snel mogelijk in een rapport gegoten worden. Twee maanden lang interviewde de onderzoekster Syrische activisten, strijders, vluchtelingen, maar ook slachtoffers van folteringen en overlevenden van een massamoord. Vanavond getuigt ze in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel.

Nasser is veel gewend, maar verhalen over oorlogsgruwel wennen nooit. 'Bijna dagelijks zag ik video's van vreselijke martelingen en moordpartijen,' vertelt ze. Intriest maakt het haar. 'Na jarenlange onderdrukking verdient de Syrische bevolking een leven in waardigheid. Maar de prijs die ze vandaag voor die vraag om vrijheid betalen is ontzettend hoog.'

HUMO Je bent net terug. Hoe schat je de situatie in Syrië in, bijna twee jaar na de opstand?

Cilina Nasser «Het wordt steeds erger. De moordpartijen en oorlogsmisdaden nemen alsmaar toe, dus het ziet er echt heel slecht uit. In het begin was het vooral het regime van Bashar al-Assad dat zich te buiten ging aan grove mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden, maar vandaag is de situatie geëvolueerd naar een gewapend conflict met een steeds meer bewapende oppositie die zich ook vaker en vaker schuldig maakt aan wandaden.»

Of zoals Patrick Cockburn, journalist van The Independent, het treffend verwoordde: 'Honderddertig landen hebben onlangs beslist om de rebellen te steunen, maar dit is helemaal geen gevecht tussen goodies en baddies.'

Nasser «Het is hoog tijd dat ook de mensenrechtenschendingen gepleegd door het Vrije Syrische Leger, de gewapende oppositie, meer onder de aandacht gebracht worden. Níémand mag oorlogsmisdaden begaan of verbergen.»

HUMO Welke oorlogsmisdaden bedoel je precies?

Nasser «Ik heb verschillende strijders van het Vrije Syrische Leger geïnterviewd. Ze bekenden dat ze soldaten van het Syrische leger hadden gedood vlak nadat ze hen hadden gevangengenomen. Ze leken niet eens te beseffen dat zoiets een misdaad is.

»'Waarom doden jullie hen,' vroeg ik, 'als ze toch al ontwapend zijn en dus geen dreiging meer vormen.' Ik probeerde hen uit te leggen waarom dat een oorlogsmisdaad is. Enkelen zagen dat in, maar anderen werden net heel wantrouwig en begonnen mij plots te behandelen als een Assad-aanhanger was. Die polarisatie neemt zienderogen toe en dat baart me veel zorgen. Mensen denken snel dat je voor de andere kant partij kiest als je je niet onvoorwaardelijk achter hen schaart. Dat zwart-witdenken is héél angstaanjagend.»


Watching Syria's War

Dagelijks verschijnen er op YouTube tig nieuwe videofragmenten over de gewelddadige toestand in Syrië. Alleen, de context die je nodig hebt om al die beelden te plaatsen, ontbreekt. The New York Times probeert daar met haar project 'Watching Syria's War' wat aan te doen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234