null Beeld

Taiye Selasi - Ghana ga weg

Literair Engeland heeft zich danig uitgesloofd met toeters, bellen en andere zich tot gejubel lenende apparaten voor Taiye Selasi: de in Londen geboren en in Boston opgegroeide dochter van een Nigeriaanse moeder en Ghanese vader wordt gechaperonneerd door grootheden als Salman Rushdie, staat op de Granta-lijst met twintig nieuwe Britse talenten en wordt ijverig vergeleken met Zadie Smith – haar romandebuut, ‘Ghana ga weg’ (Atlas Contact), was al voor het verschijnen een helse hype.

Selasi borstelt het portret van de gebroken familie Sai, verstrooid over diverse continenten. Deel 1, ‘Weg’, registreert de dood van chirurg Kweku Sai – een hartaanval in slow motion, terwijl de door het leven geslagen wonden de revue passeren: na zijn racistisch gekleurd ontslag laat hij vrouw en vier kinderen in de steek en vlucht naar zijn geboorteland Ghana.

Deel 2, ‘Op weg’, verhaalt hoe zijn gezinsleden, intussen uitgezwermd van New York tot Londen, het nieuws van zijn dood vernemen en verteren. Terwijl het besef insijpelt dat het gemis in hun leven nu een echte leegte is, rapen de kinderen de scherven van hun moeizame bestaan samen: Olu, vader achterna chirurg geworden, kwelt zichzelf met een drukkend verantwoordelijkheidsgevoel; Taiwo, vrouwelijke helft van een tweeling, hypothekeert haar glorierijke toekomst door een affaire; Keninde, de mannelijke helft, wijdt zich aan schilderijen en zelfmoordpogingen; en het boulemische kakenestje Sadie dubt over haar geaardheid.

Het slotdeel, ‘Ga’, speelt in Ghana, waar het gezin zich herenigt voor de begrafenis van Kweku en de sluimerende familiegeheimen aan de oppervlakte komen. De ontroerende finale diept de ontheemding uit van mensen zonder land en zonder familie: doelloos dolend, nergens thuis, immer speelbal van kwetsuren uit het verleden.

Selasi is nog lang geen Zadie Smith, daarvoor schrijft ze te onbeheerst en springerig en te weinig gevat. Maar haar lef, onderhand een zeldzaam goed in de steeds meer geformatteerde letteren, verdient enig getoeter.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234