null Beeld

'Taken' wordt een tv-serie: 'Als het aan mij ligt, zullen de mensen Liam Neeson snel vergeten zijn'

De ‘Taken’-films vormen ondertussen een reeks met drie afleveringen, maar Luc Besson heeft zijn geesteskind – over een voormalige CIA-agent die zijn dochter moet redden uit de handen van een groepje kid-nappers – nu ook omgevormd tot een tv-serie, voor het gemak eveneens ‘Taken’ genoemd.

Stefaan Werbrouck

Die speelt zich af vóór de gebeurtenissen in de films en laat zien hoe Bryan Mills zich na een persoonlijke tragedie laat omscholen tot CIA-agent om wraak te kunnen nemen op de mensen die hem beschadigd hebben. Liam Neeson is er niet bij, zijn rol wordt overgenomen door Clive Standen, bij ons vooral bekend als Rollo uit ‘Vikings’.

undefined

HUMO Klopt het dat je het scenario niet eens had gelezen toen je tekende voor de rol?

Clive Standen «Neen, dat niet. Maar toen ik het script van mijn agent kreeg, zat dat in een pak met nog tien andere scenario’s, die ik allemaal in het weekend moest doornemen. Ik dacht dat ‘Taken’ een inhoudsloze actiereeks vol geweld was en had die helemaal onderaan gelegd. Na het weekend belde mijn agent mij op en hij vroeg: ‘En, heb je ‘Taken’ gelezen?’ Ik zei: ‘Yeah, zo stom, al die auto-achtervolgingen en ontploffingen, niets voor mij!’ Waarop hij: ‘Oké, je hebt het duidelijk niet gelezen.’ (lacht) Dus heb ik het toch maar doorgenomen, en ’s anderendaags was de deal beklonken.»

HUMO Wat gaf de doorslag?

Standen «Het is wel een afgeleide van een film, maar ik vond het een origineel uitgangspunt. Mensen die de eerste film hebben gezien, gaan ervan uit dat Bryan weet hoe hij zijn dochter moet redden uit de handen van haar ontvoerders omdat hij zijn hele carrière als CIA-agent op dat soort criminelen heeft gejaagd. Maar wij zeggen in de serie dat het komt omdat hij zélf altijd mensen heeft gekidnapt. Dat is namelijk het werk van de CIA: zij knappen de dirty jobs op, waar niemand iets over wil weten, en vaak gaat het om het ontvoeren van mensen die over belangrijke informatie beschikken.»

HUMO Deze versie van ‘Taken’ is geschreven door Alex Gansa, de bedenker van ‘Homeland’. Zie jij gelijkenissen tussen die twee series?

Standen «Ik omschrijf ‘Taken’ graag als een soort ‘Homeland’ die niet rond Carrie Mathison draait, maar rond haar collega Peter Quinn, het personage dat de geheime operaties moet uitvoeren. Quinn lijkt goed op Bryan: ze worden allebei in situaties gedropt waarbij ze, als er iets verkeerd gaat, helemaal op zichzelf zijn aangewezen. Het sluit ook goed aan bij de wereld na de aanslagen van 9/11. Sindsdien steunt de CIA minder op de klassieke spionage, waarbij je in een bepaald land een netwerk uitbouwt en informatie verzamelt, maar meer op agressieve en geheime operaties. Maar ‘Taken’ laat net zoals ‘Homeland’ de grijze zone in die wereld van de geheime diensten zien. Bryan is een man met een geweten, die het moeilijk heeft om slechte dingen te doen, zelfs als die zogezegd in het belang van het land zijn. En hij ondervindt dat zijn bazen vaak even onbetrouwbaar zijn als diegenen die hij moet opjagen.»

HUMO Je bent bekend geworden dankzij je hoofdrol in ‘Vikings’. Is een personage spelen dat zo hard verbonden is met een andere acteur dan geen stap terug?

Standen «Zo zie ik dat niet. Je zou wel gek moeten zijn om een succesvolle filmfranchise als ‘Taken’, die honderden miljoenen dollars heeft opgebracht, niet te gebruiken als opstapje. Bovendien staat de reeks volledig los van de films: we nemen enkele personages en creëren daar onze eigen wereld rond. En wat Liam betreft: we hebben samengezeten en over het personage gepraat, en hij heeft me zijn zegen gegeven. Voor hem is het ook al een tijdje geleden hé (de derde en laatste ‘Taken’-film kwam uit in 2014, red.) Nu, als het aan mij ligt, gaat ‘Taken’ vijf seizoenen mee en denken mensen daarna bij Bryan Mills eerst aan mij en niet langer aan hem (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234